VALOR: ja taky s nozema zachazel odmalicka, samozrejme presne nevim, ale odhaduju predskolni vek. obycejny zaviraky, ktery tehdy doma byly a dostaly se mi do ruky (tj. ne ty pekny), a mensi pevny noze na chalupe - zpocatku vyrazeny kuchynaky se zubama nebo vylamany apod, pozdeji moje vlastni rambokudla (nejlepsi vanoce ever), to mi mohlo bejt tak 8. nicmene v 10 letech uz jsem si nedovedl predstavit vyjit z domu a nemit klasicky kombo zaviraci nuz + zalozni svycarak (a mnohem pozdeji multitool, kdyz jsem se dozvedel, ze existujou i noze s klestema).
za me je teda nejdulezitejsi kolem nozu diteti hlavne co nejdriv vysvetlit, ze musi nosit skryte, nesmi dopustit, aby se o tom dozvedel ucitel, kam schovat nuz pri hrozicim sacovani, proste projit takovy ty scenare, aby pak nebylo bezradny, az na nej nekdo zacne delat bububu, protoze si pytlik s oriskama otevrelo kudlou a nekdo ho videl.
porezany prsty a oholeny predlokti az po ramena, to je normalni soucast zivota, ale ty politicky a legislativni veci mi prijde dulezitejsi vysvetlit, jelikoz mlady jsou az moc duverivy ve srovnani s nama postkomunistickejma generacema