• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KLATIC: tak zahradni nozik vyresen timhle https://www.militarysklad.cz/detail/nuz-zaviraci-bushcraft-multifunkcni-oranzovy

    a zatim absolutni spokojenost, je robustni, pojistky krasne cvaknou, je videt na dalku i v trave, pilka reze a tim parakem se krasne reze igelit na pareniste, za ty prachy super
    VALOR
    VALOR --- ---
    Touhle:

    Morakniv Companion HeavyDuty (S) Black - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/outdoorove-noze/morakniv-companion-heavyduty-black-s/


    Ale nakonec si jí nechám jako alternativu pro lepší práci s jídlem než ta co mám s uhlíkatou čepelí. Dám mu tuhle s tim, že má ještě alespoň náznak záštity. Akorát to nebudem udržovat tak moc ostrý.


    Morakniv Pro (S) - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/pracovni-noze/morakniv-pracovni-dyka-craftline-pro-s/?gad_source=1
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VALOR:
    > tou morou co jsem koupil synovi
    Kterou? Timhle: https://morakniv.se/en/knife-series/scout-39/

    Uvazuji o tom ze to poridim holkam. Mel jsem tenhle nuz jako "malej", otci co ho mel od sveho otce. Jen to teda nebyl nerez. (pok jsem nasel samo domo vyrobenej nuz v tajze v Rusku a ten scout sel zpatky k otci :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    VACA: no jasně to úplně souhlasím. Když ty Mory jsou z výroby docela jedovatý. On na mě u toho koukal tak jsem na sobě demonstroval v čem je opatrnost na místě a jak se zachází s cestovní lékárničkou. :D
    VACA
    VACA --- ---
    VALOR: Ja teda neumim posoudit rodicovskou starost, bo deti nemam.
    Ale ono tupej nuz je nekdy vic nebezpecnej jak ostrej..
    Jeden chce riznout nejakou banalni vec tupym nozem, vono se tomu nechce a tak zabere vic silou, pak se to smekne, nebo pod tlakem sily projede rezanou veci nekontrolovane, a prusvih je na svete. Mozna i osklivejsi…

    Asi jako nakej brutal vostrej jak ziletka je na povazenou, ale tupej nuz fakt nebrat.. (nedavat)

    Imho
    VALOR
    VALOR --- ---
    Vtipná situace je, že jsem se teď na treku v Krkonoších pěkně napíchnul špičkou pod palcem, když jsem dělal svačinu tou morou co jsem koupil synovi. Udělal jsem neuvážený pohyb a bylo to. Tak jsem si řekl, že by to neměl mít tak moc ostrý ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Starší 9yo syn dostal Benchmade Bugout myslím že v 8.

    Nikdy jsme na tím moc nepřemýšleli, ale několik nožů dostal jeho stejně starý kamarád, jehož otec oba kluky učí vyřezávat, plést pomlázky atp.

    Bugout má moc rád a zatím ho neztratil. Nemá ho povolený do školy, jinak je to prostě jeho nůž.

    Mladší 7yo syn si příležitostně půjčuje nože jak potřebuje (např na výlety s kluky viz výše), zatím též nic neztratil. Ptal jsem se ho, jestli mu to není líto, prý není, bojí se, že by se mu ztratil v pokojíčku. Kdyby nůž chtěl, dostane ho.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Já měl po kapse nějaký nůž asi tak od osmi let, prostě jsem vždycky měl rád nože. Rodiče mi akorát řekli ať s tím neblbnu... :-)

    Jak nemám po kapse nůž, je to pro mě něco podobnýho jako když bych si zapomněl vzít hodinky.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    VALOR: Moji kluci dostavali nuz do ruky odmalička, samozrejme nejdriv v kuchyni pod dozorem. V prvni tride sli do skauta, takze zhruba od sedmi maji nejen vlastni nuz, ale i sekeru. Nikdy si neublizili, ani nikomu jinemu, jen ten starsi prisel loni na Vanoce trochu porezany, protoze s kamarády ze skauta si jako brigadu zaridili porcovani kapru a parkrat se tam smiknul. :) Co vim, na tabore jednou resili nejake zraneni sekyrkou, ale nebylo to nic vazneho. Takze moje zkusenosti jsou dobre.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ZSIS: Nosit skrytě dává absolutní smysl u děcka. proč by se tím měl chlubit, nebo by měli spolužáci a dospělí kolem vědět, že má rybičku na krájení jabka.
    ruku na srdce, více jak polovina populace jsou debilové. a co se debilovi dokáže zrodit v hlavě za scénáře radši nedomyslet. pokud debil neví, že má dítě nůž pro vlastní potřebu, jedině dobře.

    Jinak když už jsi do toho vytáhl paralelu s conceal carry u zbraní, tak tam je přesně stejný důvod.

    p.s.: "Skrytě"
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    YGGDRASSIL: to jako aby mu hned bylo jasné, jak nebezpečné a zakázané to je? :D nosit skritě, nesmí se o tomnikdo dozvědět.. jo, jako pistolky. ok.
    haha.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Ca od 6 mají oba opinel, od 8 už si půjčují co chtějí. Jediné co nesnesu u dětí je svycar, slipjoint je pro ty jejich aktivity úplně stupidní.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    VALOR: ja taky s nozema zachazel odmalicka, samozrejme presne nevim, ale odhaduju predskolni vek. obycejny zaviraky, ktery tehdy doma byly a dostaly se mi do ruky (tj. ne ty pekny), a mensi pevny noze na chalupe - zpocatku vyrazeny kuchynaky se zubama nebo vylamany apod, pozdeji moje vlastni rambokudla (nejlepsi vanoce ever), to mi mohlo bejt tak 8. nicmene v 10 letech uz jsem si nedovedl predstavit vyjit z domu a nemit klasicky kombo zaviraci nuz + zalozni svycarak (a mnohem pozdeji multitool, kdyz jsem se dozvedel, ze existujou i noze s klestema).

    za me je teda nejdulezitejsi kolem nozu diteti hlavne co nejdriv vysvetlit, ze musi nosit skryte, nesmi dopustit, aby se o tom dozvedel ucitel, kam schovat nuz pri hrozicim sacovani, proste projit takovy ty scenare, aby pak nebylo bezradny, az na nej nekdo zacne delat bububu, protoze si pytlik s oriskama otevrelo kudlou a nekdo ho videl.
    porezany prsty a oholeny predlokti az po ramena, to je normalni soucast zivota, ale ty politicky a legislativni veci mi prijde dulezitejsi vysvetlit, jelikoz mlady jsou az moc duverivy ve srovnani s nama postkomunistickejma generacema
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZAPPO: Syn ma taky zaviraci opinel od tri let. Prekvapive to byl napad manzelky a samozrejme jej nema k uzivani dle libosti. Kraji pod dozorem, s nasi pomoci. Priznam se ale ze to obcas jsou trochu nervy. Trochu jsem se bal to sem napsat kdyz ctu ty veky kdy davate nuz detem do ruky.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    VALOR: My jsme detem dali noze cca ve trech letech, zaviraci opinely s tou zakulacenou spickou. Ale nemeli je na permanentni pouzivani dle libosti, zpocatku proste muzou s nozem rezat pod dozorem dospeleho a jak starnou, tak je ten dozor vagnejsi. Ted je jim 4 a 6, jeste porad nemaji nuz na permauzivani dle sve libosti, ale myslim, ze kolem tech sedmi, osmi to bude uz plynule doklouzany.
    STENNY
    STENNY --- ---
    VALOR: Já měl kolem osmi let svycarak. Xkrat jsem se pořezal, když jsem s ním dělal něco, co jsem neměl, a čepel bez pojistky se zavřela. Asi v deseti jsem si koupil pevný a s tím jsem se nezranil snad nikdy.
    Klasický skandinávský dětský nůž je IIRC Mora se záštitou a tupým hrotem, což mi dává dobrý smysl.
    Každé dítě je jiné, ale pokud mu ukážeš základy (jak nosit nůž v ruce, když jdu, řezat od sebe, prsty mimo dráhu řezu atd.), tak bych se v deseti nebál. I dřív, ale já měl celé dětství v rukou nářadí a tím pádem docela respekt z toho, co železo dovede... Sám asi nejlíp víš, jak šikovné máš dítě :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VALOR: prvni noze jsem asi taky mel nejak tou dobou. vlastne si vzpominam, jak sem na zakladce ve ctvrte tride na vyletu v Mariazell na trznici koupil s pujcenym kapesnym takovej uplne shitozni levnej rambo-survival. ucitelka ho hned zabavila. pak ho po navratu dala otci, ten ho dal zas me :D
    do ty doby jsem postracel nejaky ~4 svycaraky, ale nemohly to byt "prave". to leto jsem od taty taky dostal prvni svycarak Wenger koupeny ve zbranich v Jicine, stale ho jeste mam.
    to mi bylo tak 10.
    takze tou dobou je asi ok, kdyz dite neni vylozene skodoliby debil.
    BATOO
    BATOO --- ---
    VALOR: Kdyz jim do toho nebudeme kafrat, tak jsou deti daleko sikovnejsi nez se zda. At ma nuz nabrouseny, ukaz mu zaklady (coz uz jsi asi udelal) od sebe rezat apod. a zbytek se nauci v klidu sam.
    VALOR
    VALOR --- ---
    Máte někdo zkušenost s učením dětí se zacházení s nožem? V jakém věku je necháváte s nožem samotné? Jaký nůž by jste doporučili, nebo používají vaše děti? Já synovi (9) dal někdy v 5 letech rybičku, pak opinel a občas si ode mne půjčoval střední zavíráky (RAT atd.) nedávno si ode mne půjčil moru companion hd (C). Mám dojem, že s tím větším nožem pracoval líp a jistěji, než se zavírákama. Nechal jsem mu ho na vandru teď i na celý víkend a bylo to v pohodě. Samozřejmě máme vždy dobře vybavenou lékárničku a je pod dohledem. Pořídil jsem mu dnes jeho vlastní companion hd, jen s nerezovou čepelí. Ještě nad tím uvažuju, že bych mu dal možná raději Moru pro (S), která má trochu lepší záštitu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam