• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FEEX
    FEEX --- ---
    XMEDA: neuděláš tady z toho prosím další klub “ digitální fotoaparáty, pentaxy atd. kde jsou jen tuny tvýho shitu co občas poplacavaj 3 staly boomer friends ze zkroceny hory.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KURE: Spis naopak. Kdyz nekoho s prvnima par nozema zacnete tyrat uplne nesmyslnou predstavou, ze bez nejakych hype brusnych sad a japonskych kamenu za tisice nebude mit ostrou kudlu..

V realu jde nuz do holeni ze stavu tupe zubate mrtvoly nabrousit o 10x10cm desku AL2O3 substratu na tlustovrstvy hybridy, ktera stoji 20kc a prezije stovky nozu, protoze ma tvrdost 9, jen to trva dyl, nez se sadou ruzne hrubych plochych dia brousku z Temu za jednotky stokorun nebo tim oboustrannym 1000/3000 brouskem za tri stovky, kterej pokryva 99% nozu na svete. Na finalni vytazeni se da pouzit i zabrousena hrana na skle, co ma nekdo na stole.

Fakt v tom neni zadna magie, veda ani nakladna priprava. Lidi brousi ostri nozu a zbrani uz par tisic let a fakt na to nepotrebovali fancy kramy s cizojazycnym napisem vozeny pres celou zemekouli s podstavcema, drzakama, uhlovyma nastavcema atd.

Na totalni pretvarovani cele cepele taky staci kousek dreva s napnutym smirglem, neni nutna hned pasova bruska. To je pak jina kapitola, az se resi objem vyroby a cas procesu.

Moznost snadnyho DYI reseni za par susnu je IMO zabavnejsi a vic nauci, nez ty ptakoviny. A samozrejme chapu, ze kdyz nekdo vyhaze 10+k za brusny prostredky a furt ma problem to nabrousit, je zahorklej :D
    KURE
    KURE --- ---
    MATT: :D to jsem přesně čekal že se stane :D
    MATT
    MATT --- ---
    KURE: ... náhodou, trabant byl super!!! ;))) pořád lepší, než tehdejší škodovky..
    CZARINA
    CZARINA --- ---
    STENNY: já po Sramě pokukuju už dlouho a když jsem se konečně rozhoupal a objednal jí, tak mě překvapila přítelkyně s dárkem...asi jsem o ní mluvil moc :D

jinak o tom pouzdru vím, akorát jsem ho vždycky viděl jen v maskovací úpravě a já jsem, co se nožů týče, dost ujetej na klasickou černou :(
    KURE
    KURE --- ---
    XMEDA: to nikdo nerozporuje.
    ale stejně jako trabant i mercedes dovezou člověka z bodu A do bodu B, tak je tam velikej rozdil jak si tu jzdu užiješ
    a pro začátečníka to může znamenat rozdíl mezi tim že se si pořídí novej koníček nebo se zařekne že už to nikdy nechce podstoupit.
    STENNY
    STENNY --- ---
    CZARINA: Pro zajímavost si odložím fakt, že to plastové "polopouzdro" Skramy se dá natlačit do britského pouzdra na bajonet (bayonet frog), které člověk koupí za pár korun v armyshopu.
    Gratuluju ke koupi, Skrama je jednoznačně můj nejoblíbenější velký nůž.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MATT: za tech cca 30 let to docela zvladam :D a neco jako Elmax stejne nebudes drhnout na vodnim kameni.
    MATT
    MATT --- ---
    XMEDA: To je příliš obecné. AUS8 nabrousíš i o hrneček, ale s lepší ocelí už se zapotíš, resp. pokud to pořádně neumíš, tak získáš horší výsledek, než s jakým jsi začal.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MCKIDNEY: to je znacne prehnany, kamen za tri stovky s 1000/3000 je naprosto dostatecnej na nabrouseni noze do stavu, ze holi :)
    CZARINA
    CZARINA --- ---
    Předem se omlouvám za spam, ale omylem jsem objednal dva kusy Skramy místo jednoho :) kdyby měl někdo zájem, rád jeden pošlu dál....

Terävä Skrama 240
    https://zlepsovak.cz/cs/teraevae/660-teraevae-skrama-240.html

MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Vsechny vypadaji stejne a dobry muze byt za 3 mesice mizerny.
    Slusny kamen stoji kolem 1500 a mensi prenosne kameny kolem 1/2.
    Strap z amazonu a pasta vyjde na stejno a vetsina lidi uz nejak brousi.
    Takze je imho lepsi cenove/darek.

Hlavni vyhoda kamenu neni obsah toho videa (ale ma na to videa jina) - tou je rychlost a konzistence. Naucit se brousit vyzaduje trpelivost a cim horsi kameny jsou tim spise se naucis blbost.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Nastesti ty dia plechovy brousky z aliexpressu funguji docela ok a stoji par desetikorun, jen maji nekdy blbe oznaceny zrnitosti

ale to i kameny z lidlu, tak co nadelame :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    XMEDA: tl;dw Kupujte si diamantovy strap ci diamantovy kamen protoze alternativa uz vam moc neusetri a musite premyslet jak moc dobra je vase ocel :)

Pastu pro kuzi jsem koupil za 200.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    The Weird Reason You May NEED Diamonds for Sharpening Knives
    https://www.youtube.com/watch?v=dYq1HHLHGtU
    AZIM
    AZIM --- ---
    ZSIS: takový kamarády nemám, já si ho koupil sám a od té doby opustil kalhoty akorát když mě žena nutí dát je do pračky a hned je zase v čistém 😁 prostě nosím nonstop
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    Sem občas postuju noze který se mi povedly.Cena se odvíjí od materiálu a složitosti konstrukce.Za tenhle chci 5500Kc a patří k těm drazsim(protože S-grind a dřevo co leželo deset tisic let v močále).Víc na IG luciferin.knives.Konec reklamy;)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    To by me taky zajimalo. o/
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    NOMAAD: co takovej nuz od tebe stoji?
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    INSOMNIA: Máš pravdu že na fotce ta špička vypadá kulatější. Ale na živo je vidět že kudla má ke gyutu blíž, i když uplně špičatej ten nůž a (některý gyuta jsou hodně špičatý) taky není. trošku hybrid prostě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam