• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LALINA
    LALINA --- ---
    JEDI: kafe dorazoilo, vsechno v cajku a skvely sluzby, kafe doufam oceni hlavne bracha a vzorek si odveze mami domu a tak ohlasy sem dam pozdeji..jinak MOOOOOC diky!!!
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JEDI: no aspoň víš, že tohle kafe fakt nezpůsobí kofeinový šok... :O)
    JEDI
    JEDI --- ---
    Tak udelal jsem pokus.

    Vzal jsem nejlepsi kafe co tu mam.
    A jelikoz jsem si dneska rozbil presovac, tak jsem premyslel jak si udelat pokud mozno presso.

    Vzal jsem hrnek a vzal jsem kafe.
    pul hrnku kafe (17g?) a pul hrnku voda.
    (voda mela teplotu asi 80 stupnu) - pokud mate opravdu hodne kvalitni kafe, tak neni zadouci zalevat kafe vrouci ani varici vodou

    Nechal jsem to luhovat dve minuty a pak precedil.
    Vysledny efekt me prekvapil. Udelal jsem śi chutove takove mizernejsi presso. plne kyselinek a barvitych chuti bez peny.
    Ucinek kofeinu takrka zadny (viz kvalita kavy)

    S NORMALNIM KAVOU TO NEZKOUSEJTE MOHLO BY VAM TO UBLIZIT.



    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    u mixerku je vyhoda,ze se da udelat pena i u teplejsiho mleka a docela hezka,a pri vyrobe frape(nebo sejku) neni potreba ledu.

    THX1138:
    hasis jsem nezkousela...jen jednou jsme si udelali kaficko s takovou zelenkavou drti,tak nadherne vonela...na panvi jsme rozpustili maslo a do nej to listi nahazeli,poraadne zahrali(aby se vypustilo vse co ma) a pridali hromadu cukru...na konci z toho byl skoro karamel....potom jsme to nalili do kaficka s mlickem a byla to moc velka lahudka....i kdyz takove veci skoro nepozivam,tak chut a vuni ocenim vzdy.....kafe maslem dostalo i spravnou ladnost...neni to sice kava,ktera by se dala udelat leckde,ale jako zajimavustka pro milovniky mamivych latek je urcite moc dobra...:o)
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    mam mixerek na penu z ikey za 29 korun a funguje
    THX1138
    THX1138 --- ---
    dneska sem slyšel že praj dát si do kafe kosku hašišee je super!
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    mixwerk mam a je v klí
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    byla tady zmínkou o tom elektrickým mixérku na mléčnou pěnou, zvažuju, že to koupím domů, ale vim, že všude se pěna dělá tou parní tryskou, tak by mě zajímalo, jak je ten mixér efektivní .. mno jestli to k něčemu je :)
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    velice vycerpavajici
    ZUZAK
    ZUZAK --- ---
    ZUZKAOU: wow :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak jsem k tomu nesmyslu s mlíkem přišla? Kamarád angličan mě přesvědčoval, že anglické vyšší třídy si do šálku nejprve nalijí mléko a pak teprve přidají čaj. To je asi pravda, tradice tak velí. On k tomu však dodával vysvětlení že je pak čaj daleko lepší, zdravější a bla bla bla. Tuto teorii jsme mu odstřelili docela rychle, když dostal dva šálky čaje a měl poznat jeslti v nich je rozíl. Nebyl, protože do čaje se leje mlíka málo, takže to rozdál nedělá.

    Začal mi ale vrtat červík, jak je to kafem, protože v kafi mlíko prokazatelně váže nějaké látky na sebe ( lidi co mají problémy se žaludkem nemůžou pít černou kávu, ale s mlékem ano...) A v kávě typu latte a podobně už by ten rozdíl měl být makantní.
    Myslím, že když do šálku naleju jednoho kapucínka smetany, tak ten rozdíl asi nepoznám.

    Tak jsem právě provedla experiment.
    1,5 cl kávy ( DE excela) přeprskáné přes ten stroj, co mu lichotím jako presovač
    1,5 polotučného mléka našlehaného tímtéž prskátorem. V jednom hrníčku, takže teplota a míra našlehání mléka je stejná.

    3 skleničky. pojmenujme je A B C

    Do skleniček A a B jsem nalila kávu, našla půlku a kávu ze skleničky B nalila zpět do nádoby na kávu. Do skleniček B a C jsem nalila mléko a našla půlku.
    Mléko ze skleničky C jsem nalila do skleničky A, čímž jsem dostala vzorek 1 - mléko do kávy .
    Do skleničky B jsem nalila kávuz nádoby na kávu, čímž jsem získala vzorek 2 káva do mléka.

    Rozdíly
    - v teplotě. Ačkoliv káva vzorku 2 byla dvakrát přelévaná, tudíž by měla být chladnější, tak celkově byl mlíko s kafem teplejší než kafe s mlíkem.
    - barva tekutina v obou skleničkách měla stejný odstín - káva s mlékem ;o). Pěna vzorku 2 byla bílá s hnědým vzorkem, jak tamtudy tekla káva. Pěna byla vyšší, než u vzorku 1. Barva pěny vzroku 1 ( kafe s mlíkem) byla světle hnědá a nižší.
    - chuť - mlíko s kafem (vzorek2) chutnalo ostřeji a trošku nakysle, kafe s mlíkem bylo kulatější, ale míň výrazné.

    Howg. Proč já nepíšu diplomku o kafi? Šlo by mi to mnohem líp.
    PADRE_MIC
    PADRE_MIC --- ---
    Zdravím, jen tak mimo řeč bych doporučil ochutnat "Ústeckou domácí praženou kávu" její chuť je excelentní
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    sslunicko> souhlas, kdyz piju kafe, tak si do nej jiny nez plnotucny nebo smetanu nedam.. ale v tom slehaci prave naslehas jen to nizkotucny, protoze je v nem malo tuku.. a opravdu nema kazdy moznost slehat parou,k cemu taky, penu az zas tak moc nemusim, a tohle je zalezitost 20kc za slehac ;) kulata nadoba z vrchu vicko uprostred tycka s kruhovym hoodne jemnym sitkem..
    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    tak jsem zkousela ten experiment a musim rict,ze me chutove bunky nezaznamenaly zadne vetsi rozdily....hlavne byl problem v tom,ze byly dost spatne podminky pro pokusy....ale urcite to zkusim znovu...vice profesionalne;o)

    MARTYNI: ale to jde vicemene jen pokud je to mleko studene a nebo maximalne pouzit takovy ten mini el.slehac primo na penu....ja tedy delam penu zasadne parou....chapu,ze ne vsichni maji tu moznost,ale prijde mi to nejlepcejsi a nejjednodussi......
    jeste k tomu nizkotucnemu mleku.....chapu,ze je dnes trend mit vse s 0,00% tuku,ale me to proste prijde jako barbarstvi,vzyt to to kafe potom klidne muzu naredit rovnou vodou(nebo pridat spetku susene smetany)..............
    ja piju kafe s mlikem proto,ze je v nem citit ta sila a plnost kavy(vetsinou picollo) ale zaroven je jemnounke a hladounke, jeste s tou penou.... jako by se clovek laskal s pericky.....
    ale to je muj nazor....znam i par lidi,kteri proste plnotucne mleko nesnesou(nebo spise to jeste tucnejsi,klidne primo od zdroje)
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    jen co se tyka mlika.. zajimavy je pouzit takovej slehac s jemnym sitkem a nizkotucny mleko, udela to z mlika dobrou penu a kafe chutna zajimave..lze treba posypat skorici nebo tak necim..
    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    ZUZKAOU: ja myslim,ze velky rozdil udela uz to jaky druh mleka pouzijes a taky jaka je sila kavy,jeji druh a samozdrejme chut ovlivni i pressovac,ktery pro pripravu zvolis....(je dost tezke aby po kazde byly stejne podminky)
    ted jdu do kavarnicky....tak zkusim idealni podminky...stejne mnozstvi kavy a mleka v obou pripadech (vezmu s sebou i teplomer,aby i teplota byla v obou pripadech stejna) a potom ti dam vedet,ale myslim,ze v tom velky rozdil nebude...maximalne v estetickem vyzneni vysledku....:o)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    ZUZKAOU: fuuha, tak to fakt neviem rozlisit. ja viem rozlisit akurat ci je to obycajna "smetana do kavy" alebo kondenzovane mlieko ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Věříte na rozdíl nejdřív mlíko pak kafe versus do kafe mlíko? Experimentuju s různejma teplotatma a stupněma našlehání a furt si nejsem jistá, co je fakt rozdíl a co si namlouvám...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    OMG...tak nam v praci opravili esspresovač...jenze tak sikovne ze se cela mechanika posunula o tri milimetry niz a me se tam nevejde hrnek..trpim jako zvire protoze jsem odkazanej na rychlovarnou konvici a granulovany nescafé....to boli..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam