• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    bosanská kafa (s oblubou sa pouziva aj arabsky nazov "kahva")

    V zásade je to pôvodne turecký postup, ktorý v materskej krajine upadá, ale v BiH sa zachoval. Do džezvy sa dá káva, osladí sa a 3x sa prevari, pozor aby nevykypela... Podava sa so sladkostou zvanou "rahat lokum" http://www.phrasebase.com/forum/read.php?TID=13035 a pokial ju neosladime vopred, tak aj s kockou cukru. Robi sa silna v malych davkach. U nas predavana kava sa na tuto pripravu velmi nehodi, pretoze je velmi kysla. Aha, a Bosenska kava je ovela bledsia ako ine kavy, da sa tam zohnat aj cerstvo prazena v praziarni.




    info aj...
    http://www.kahva.com/
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    Cieľom je vrátiť káve dôstojné miesto v spoločnosti, ktoré jej právom patrí. Globalizácia, marketing a veľkoobraty kávu obrali o romantiku, tajomnosť, ale hlavne o jej chuť. Stal sa z nej prostriedok na rýchle načerpanie síl a zabúdame kávu v pohode vychutnať. Priemerný konzument považuje za vrchol gurmánskeho pôžitku instantnú kávu, pričom ide o extrakt z nekvalitných káv, prevažne robusty.

    velmi pekne..
    na jednom webe
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    MAXWESSLO: ano . je vyborna a . no nevjem ja si myslim ze na to nepotrebujes specialne dzezvu. aj ked je pekne mat nastroj len na to. takze zalezi od ceny asi a tvojho luxusu. inac rovnako ju spravis dobre aj v akomkolvek hrnci alebo nadobe ktora moze na ohen :)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    mate nekdo zkusenost s varenim prave turecke kavy pomoci dzezvy? jak kava chutna, vyplati se koupit si dzezvu?
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    ja som dnes robil kavicku , a ze skusim s mliekom ale nejak iak. tak som do mlieka dal med a safran a cele to prevaril.
    bolo to vyborne.
    inac pozor co sa tyka studenej kavy...teda obzvlast turka. e tak trosku jedovata. ....je to ako caj do siteho casu sa vylucuju latky pre telo fajn (chut, tein...) a od isteho jedovate veci. pri studenom vyluhovanom turkovy pijes dost drsne latky ktor robia v zaludku velky bordel..kyselina a tak... takze toho by som sa radsej vyvaroval
    BOUCNER
    BOUCNER --- ---
    MAXWESSLO: mě to dokonce víc chutná,když je vlažnějšího charakteru...ale obecně mám po otci neschopnost pozřít něco horkého...
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    hehe, nejvetsi radost mam rano po vzdarenem veceru, kdzy u postele na stolecku najdu studene kafe y minuleho dne....mnam ;-)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    co vam tak chutna na studene kave? chapu, ze je to u kazdeho jinak, ale ja osobne se osivam uz u kavy, ktera je jen 'tepla'
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Btw. u takto plneho hrnku kavy, kdyz mam hrnicek pruhledny, je k videni nadherny efekt, jak se kava usazuje - dole vysoka vrstva velkych kousku, pak mensich, pak jeste mensich, pak uplny prach a pak zase trosku vetsich kousku "logru'. nekdy to vyfotim, pusobi to zajimave :)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    KRYZSTOFF: jo, ja obcas. ale nenechavam to ulezet den, jen par hodin. je to spis zapomnetlivosti. ale toho logru je v tom dycky dost, rekl bych, ze tretina minimalne.
    KRYZSTOFF
    KRYZSTOFF --- ---
    nejak jsem u sebe zjistil uchylku kdyz piju turka: davam tak tretinu hrnicku kavu, zaleju, ale piju zasadne az co kava vychladne, nejlepe necham den ulezet a vypiju az potom..nema to nekdo taky?
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ja osobne sladim, ale to je tim, ze piju to nejhorsi kafe, co se da. ale zasadne nikdy nepridavam mleko ani smetanu.
    MISON
    MISON --- ---
    Taky si davam mleko ..ale nesladim zasadne ... kobliha, kolacek, cokoliv to jisti ;)
    BOUCNER
    BOUCNER --- ---
    souhlas,ale já si bohužel ráno mléko dát musím...nesnídám a rozežranej žaludek už jsem měla...ale cukr nikdy...jde jenom o to ,že mi mléko obalí žaludeční stěnu a samotný ho nevypiju ani deci,tak si ho spříjemňuju kávou :-)
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    imho LIBRIUM ma pravdu. mlieko a cukor sa do kavy pridava ked chces schovat chut kavy.
    ako ked z kaka spravis granko...
    cista kava=cista vona=cista chut
    MISON
    MISON --- ---
    NAGASAWA: imho nejdebilnejsi dokument...toho typka bych nejradsi videl na sibenici ;) (don't flame pls)

    jinak je snad jasny ze kavy sou dvou typu: slaba a dobra ;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Na Spektru davaji sem tam pomerne zabavnej puůhodinovej blok dokumentu Kava nase vezdejsi .)

    Jinak cukr a mliko si davam maxmalne jen do rozpustnyho nescafe v praci abych vynegoval pachut. Jinak ani nahodou.
    VALDA
    VALDA --- ---
    RETESKA: :)) tak to bylo trošku vedle ;) ... ale to nic, nenech se odradit! Každé začátky jsou těžké. My ostatní budem (samozřejmě pro tvé dobro) doufat, že se časem dostaneš k nějaké fakt dobré kávě (a oceníš ji). :D

    P.S.: nám to hnusné, hořké, silné, černé a horké kafe chutná a nutit se nemusíme ;D
    (teď jsem si koupil Keňu a z kávovaru je ... hmm ... voňavá .)
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    LIBRIUM: to jsem dělala doteď celej život, je čas na změnu.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RETESKA:prichute a cukor si mozes dat aj do mlieka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam