• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MISON: neříkám, že není kvalitní.. ale že je tak max. na úrovni běžně dostupnejch káv. lavaaza neni špatný kafe, to ne, ale jsou lepší & levnější. italové obecně neprodukují nijak zvlášť dobrý kafe
    vezmi si i to co vidíš z tý fotky. napěchovanej balíček, ani trošilinku nafouknutej - to znamená, že to kafe bylo už zabalený zestárlý se zžluklejma tukama a bude hořký a kyselý.
    MISON
    MISON --- ---
    ERNEST_GASKIN: myslim, ze kdyz chutna tak chutna ne? to jak pijou kafe italove mi muze bejt putna ;) dulezity je, jak mi chutna italsky kafe, ktery si koupim ;) v tom muze bejt prece rozdil ne? a pochybuju o tom, ze by nemohlo bejt kvalitni..
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    GIRAFFKA: italská káva je smutná věc - má u nás nepochopitelný punc pocházející z vesnického názoru, že italové jsou kávomilové - a to není pravda. kdybys viděla, jak italové pijí kafe, došlo by ti to. dojdou do baru, objednaj si pikolo, počkaj, až zchladne a pak ho do sebe hupsnou - v naprostý většině to konzumujou jen pro buzz.
    italské značky káv nejsou žádnou výhrou, i když laik myslí, že ano.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    TABBY: BIO je ohledně kafí celkem sranda, vzhledem k tomu, že pochází ze zemí třetího světa, kde nejsou prostředky na ty nebio věci. "BIO" je nálepka, která se na to následně nalepí, aby se z toho následně dalo vytřískat mnohem víc peněz.
    BIO jako takový je IMO hnus, snobská atributa lidí neschopnejch se pohybovat na trhu svých potřeb a orientovat se v něm. něco, po čem sáhnou a je jim úplně u řitníku, že zaplatí šest stovek za dvě kuřecí prsa.
    fair trade káva není výběrová - jde prostě o směs 100% arabik, které se expedují dříve, než v nich stačí zžluknout tuky, což jí přidává na jemnosti apod.

    mluvíš o standart směsi nebo o plné robustě, zmiňuješ-li 20 korun za 300g. - a to dnes nikdo nepije. prodává se hodně, ale většina je do hospod (kde je to jim to jako třetí straně u prdele) a šetřílkům, kteří berou kávu jako kofeinový zdroj.
    většina skutečných domácností kupuje kávy, které se pohybují okolo 70,-/250g (jde-li o mletou) anebo 150,-/200g (jde-li o instantní) přičemž se při výrobě takové kávy využívá velké množství robusty a zbytek spolkne infrastruktura a trademark.

    momentálně pracuji na projektu, který má opravdu kvalitní kávu typu arabika s tím, že je čerstvě napražená - a koncová cena vychází na nějakejch 100,-/250g (mletá/zrnková) a 100,-/200g (instantní), přičemž kvalita je absolutně nesrovnatelná. nemyslím si, že by v tomhle byl nějaký blok. dokonce i věřím, že se nám podaří ještě v tomhle roce provést menší kávovou evangelizaci.
    CNV
    CNV --- ---
    TABBY: Nebyla bych tak pesimistická. I můj otec s chuťovýma buňkama sežehnutýma standardem, jihlavankou a tisíci cigaret ocení chuť kvalitního kafe a občas si ho dopřeje. Ale nemůže si moc finančně vyskakovat, tak to pořád prokládá tou jihlavankou...
    MISON
    MISON --- ---
    jednou jsem pil fair trade a zrovna mi nechutnalo ;) nicmene z toho zadne zavery nedelam jako mnoho jinych inteligentu ...

    proste kupuju tak co mi padne pod ruku a kdyz mi chutna drzim se, kdyz ne uz nekupuju ;) that's all folks !
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    tuhle fešandu jsem dostala od kamarádky k vánocům:-)
    je přímo z itálie:

    tak jsem zvědavá, to fairtradeový bude muset chvíli počkat,no...

    a obávám se,že k narozeninám budu potřebovat překapávač/pressovač/něco na ten způsob..:-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ERNEST_GASKIN: No, myslim si, ze je o dost lepsi kupovat dobre kafe, ktere je navic fairtrade a dost casto take BIO, nez kupovat hnusne kafe jenom proto, ze to pomaha chudym pestitelum :)

    nebojte, konec krutovlády humusu je na dosah! ;)

    V tomhle si myslim, ze se dost pletes. Kvalitni kava nestoji 20 korun za 30 deka - a cena je to prvni a zaroven posledni, co vetsinu lidi na kave zajima.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    což neni ale ani tak o radost nad fair trade jako o smutek nad současným trhem ;)

    nebojte, konec krutovlády humusu je na dosah! ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ERNEST_GASKIN: S tim, ze fairtrade kafata jsou svou kvalitou vysoko nad soucasnym trhem, se da jedine souhlasit...
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jinak úspěch jejich kávy bude jen v tom, že produkují relativně kvalitní arabiky a nepředzásobí se, což je pořád vysoko nad současným trhem - přidejte k tomu slušnou reklamní kampaň o nějakém poslání - a máte to ;)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAXWESSLO: z http://www.fairtrade.cz/

    Spravedlivý obchod - Fair Trade je obchodní partnerství, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných výrobců z rozvojových zemí. Toho se snaží docílit především poskytováním "férových" obchodních podmínek pro zapojené výrobce, důrazem na dodržování základních norem pracovního práva a ochrany životního prostředí a zvyšováním informovanosti spotřebitelů o situaci malých zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    dotaz neznaleho - co je fair trade?
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: dobrej tip!:-)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: s tou drogerkou jasný,jen je to tam holt dostupnější imo tim,že je skoro na každym rohu...a navíc jsem tam byla pro ostatní dárky:-)

    CNV: taky jsem nad tim chvíli dumala,ale pak mi to došlo,jak to bylo myšlený:-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ;)

    jinak chcete-li si dát fair trade jako preso v kavárně, zajděte do café therapy ve školské ulici a požádejte si o něj.
    CNV
    CNV --- ---
    ERNEST_GASKIN: Vždyť jo, píšu, že to moje/tátovo nebylo instantní. Akorát jsem to koukám nenapsala už moc srozumitelně :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    GIRAFFKA: instantní káva se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn kávovníku. silný kávový extrakt se z vysokých až stostupňových teplot zprudka zchlazuje na 4 stupně celsia. na zchlazení je závislá budoucí kvalita kávy. dalším stupněm zpracování je sušení a to probíhá dvěma způsoby. Při prvním způsobu, jenž používáme my, se silný kávový extrakt rozprašuje pod tlakem na stěny vyhřívaných bubnů a odtud padá usušená v podobě zrnek dolů. tato metoda je častěji používaná, pro svou ekonomickou nenáročnost. druhým způsobem je vymrazování ve vakuu, vlivem kterého se při nízkých teplotách odpaří zbytková vlhkost. při tomto způsobu výroby je u kávy zachována nezměněná chuť a vůně. do obchodní sítě se dodává ve formě prášku nebo granulí. ale jestli je to ta vakuová vám neřeknu.. osobně pochybuju, že by to dělal zrovna fairtrade..
    jinak když už kupovat fairtrade, dělal bych to přímo tam - naproti nodu, je to mnohem levnější a z těch drogerií ty přepracovaný chudáčci dělníčci třetích zemí nedostávaj nic navíc. to samý platí pro marks & spencer, kde se dá obyčejně zboží fair trade sehnat, nicméně tam je to extra - prodávaj to asi za 230% ceny a řikaj tomu pořád fair trade ;)
    CNV: nevim proč, ale mám pocit, že mluvila o instantním. třeba proto, že napsala, že jde o instantní ;)

    jinak fair trade je dobrý kafe, to ne že ne.. (a bio je skoro každá arabika ;)
    CNV
    CNV --- ---
    Otec dostal taky - asi ne to samé, tohle bylo v černém pytlíku s nějakými zeleno-modro-žlutými obrázky, označené jako bio, a taky nebylo instantní - a taky si pochvaloval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam