TABBY: BIO je ohledně kafí celkem sranda, vzhledem k tomu, že pochází ze zemí třetího světa, kde nejsou prostředky na ty nebio věci. "BIO" je nálepka, která se na to následně nalepí, aby se z toho následně dalo vytřískat mnohem víc peněz.
BIO jako takový je IMO hnus, snobská atributa lidí neschopnejch se pohybovat na trhu svých potřeb a orientovat se v něm. něco, po čem sáhnou a je jim úplně u řitníku, že zaplatí šest stovek za dvě kuřecí prsa.
fair trade káva není výběrová - jde prostě o směs 100% arabik, které se expedují dříve, než v nich stačí zžluknout tuky, což jí přidává na jemnosti apod.
mluvíš o standart směsi nebo o plné robustě, zmiňuješ-li 20 korun za 300g. - a to dnes nikdo nepije. prodává se hodně, ale většina je do hospod (kde je to jim to jako třetí straně u prdele) a šetřílkům, kteří berou kávu jako kofeinový zdroj.
většina skutečných domácností kupuje kávy, které se pohybují okolo 70,-/250g (jde-li o mletou) anebo 150,-/200g (jde-li o instantní) přičemž se při výrobě takové kávy využívá velké množství robusty a zbytek spolkne infrastruktura a trademark.
momentálně pracuji na projektu, který má opravdu kvalitní kávu typu arabika s tím, že je čerstvě napražená - a koncová cena vychází na nějakejch 100,-/250g (mletá/zrnková) a 100,-/200g (instantní), přičemž kvalita je absolutně nesrovnatelná. nemyslím si, že by v tomhle byl nějaký blok. dokonce i věřím, že se nám podaří ještě v tomhle roce provést menší kávovou evangelizaci.