• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: jak píše Ghostdog - presso. Respektive dobře udělané presso, které se nextrahuje déle než 30 sekund. Čím déle se kafe louhuje, tím více tuku se dostane do nápoje. Takže český turek není nejhorší bude turecká káva vařená v džezvě :-)

    Ale teda nejsem si jistá, jestli to co vadí játrum na kafi je jen ten tuk. No uvidíš, co ti to bude dělat, no...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WENOUSH: presso jednoznačně nejméně - alespoň tvrdil náš školitel na kurzu
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    nevíte náhodnou jak připravené kafe (presso, french press, italská konvička) obsahuje nejmenší množství tuku? vim jenom, že v turkovi je nejvíc...mam totiž jaterní dietu a kafe v zásadě nemůžu, ale protože to samozřejmě bez kafe nejde přežít, tak si občas dopřeju, ale nevim, který je nejmíň "škodlivý"
    JEDI
    JEDI --- ---
    ZUZKAOU: dík za tip
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Píseň o kafi http://www.youtube.com/watch?v=Na578p4lLZ4

    Varování - je to radioaktivní
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    doporučuji kavárnu "al cafetero" v Blanické v Praze, poprvé v životě se mi tam stalo, že jsem si tam objednala dvojité preso a dostala jsem...malý hrneček s objemem kávy menším, než je obvyklá představa českých hostinských o presu, tj. naprosto správně...úžasný podnik, mají i vacuum pot, ale do toho půjdu. až se naučím pít kafe bez cukru a mlíka
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AXTHEB: Jo, pravda. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOCHANSKA_CH: Aha, tak to je informace kerou si neposkytlo.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AXTHEB: Jde spíš o to, že v nápojovém lístku tuhle kávu uvádějí a obsluha neví.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    AXTHEB: to bylo jen k ukrácení času extrakce, tlak handpressu je pořád proti pákáčům hadr.
    dneska se to dělá tak, že buďto uděláš z míň vody, nebo hruběji nameleš, aby to kávou rychleji proteklo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    No popravde receno mi nedochazi, jak by na vetsine kavarenskych presovacu meli delat ristreto. Ristreto se pokud vim dela stejne jako preso akorat vetsim tlakem, ne? A to ten presovac neumi.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ERNEST_GASKIN: Když myslíš. :-/
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    je to specialita jakéhokoliv místa, kde si nějakej čičmunda přečte něco o kafi na internetech a pak vyráží machrovat na obsluhu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Taky se vám stává, že si v kavárně, ne v hospodě, poručíte ristretto a nechápavě na vás hledí? Nebo je to jen specialita Brna a podobných vesnic? :-/
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ZUZKAOU: to myslím, že ne - je to speciálně na mléko myslím, že to má jinak to sítko, ale možná ne - nevím s french press nemám zkušenosti.....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEKDO_CIZI: aha - takže to je normální cafetier/french press? To jdu vyzkoušet!
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ZUZKAOU: je tam taková dost hustý sítko a když se pumpuje tím držátkem na víčku dělá to neuvěřitelně dobrou pěnu na mlíku a tak by to třeba fungovalo i na to frapé....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEKDO_CIZI: vevnitř se to vrtí?
    Zajímavý stroj.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ZUZKAOU: možná by to šlo i tímhle - na mléko a podobné věci to funguje úžasně ....

    JEDI
    JEDI --- ---
    fajn, ja vam za na naoplatku povim, jak se dela kafe z kafe prototypu.
    ale az to dopisu
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ZUZKAOU: šlehátko z ikea je imho na mlíko (i na to celkem na h...)...imho úplně stačí shaker, kde se udělá pěšny až až...jen se to musí dělat bez mlíka a to přilít až nakonec...BTW včera jsem si dala do mrazáku led tak to dnes chci vyzkoušet s presem...myslím že by to nemuselo fungovat jen na instantní
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JEDI: z řeckého turistického provozu.

    1. potřebuješ stroj na frapé s vysokými otáčkami.
    2. Do vysoké nádoby dáš instatní kávu, cukr a vodu (2 lžičky na půl litru, cukru - řekům hodně). Pustíš stroj a vyšleháš do skorotuha, naleješ na led.
    3. jde variovat s mlékem a příchutěmi.

    Bez stroje na frapé se nikdy neudělá tak hustá pěna, takové to šlehátko za pár korun z IKEA je šmejd. NAšlehání pomáhá, pokud šejkuješ frapé přímo s kostkami ledu, dělá to dobrou pěnu, když to má o co narážet.

    Kdo nemá doma šekjr, tak se mi osvědčila ponechat dobře zavírací skleněnou dózu od instatní kávy a šlehat to v ní.
    Frapé není žádný kultovní nápoj, prostě se využívá faktu, že instantní kafe se studenou vodou dělá pevnou pěnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam