• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    Je vás nějak hodně, takže obecně.
    Espresso je nápoj, který má své normy. Některé z nich jsou dány strojem, jako tlak - 8.5-10.5 barů. Tedy ne 5, ne 12, ne 15 ani kvazilión. K dosažení správného tlaku, popř. k jeho korekci je opravdu potřeba "profesionálního" pákového kávovaru. Stejné je to i s teplotou.
    Dále pak jsou normy dané člověkem - baristou. Těmi je mletí, dávkování, tamp i samotná extrakce. To je něco, co jde u automatických kávovarů ovlivnit jen minimálně, když vůbec.
    Jediný důvod, proč by se tomu dalo říkat presovač, by bylo odvození od faktu, že káva protýká pod tlakem. Se samotným espressem to nemá nic víc společného.
    Stroje, který sou postavený tak, aby udělaly pěnu a uspokojili tím pár snobů jsou komické. Kavárenské přístroje přeci nestojí šílené peníze jen tak, protože je to sranda. Ale proto, že aby byly schopné připravovat opravdu kvalitní kafe, potřebují jistou preciznost a kvalitu výroby, která se prodraží. Pokud se vám nepodaří nějaký ultrakauf, neseženete pod 20k nic, z čeho by tekl nápoj hoden jména Espresso. A to myslím vážně, je to prosté plýtvání peněz.
    Podobný "komfort" nabízí právě moka konvička. Moc toho na tom neovlivníte, ale voda proteče pod tlakem. Vytvoří tedy nápoj, který je také podobný espressu. Jenže vás vyjde na pár stovek namísto pár tisíc. Pokud to budete chtít stejně utratit, můžete to vrazit do mlýnku a do už popisované ledničky.. A budete mít už tak lepší zázemí než většina pražských kaváren, ohromíte návštěvy a podobně - namísto plastovýho sráče, předraženýho překapávače, kterej je všude.
    Koncept bialettiho moka konvičky neni zrovna user friendly, ale budiž - zaměňte si samotnej přípravnej nástroj za překapávač, vacuum pot, džezvu.. nebo i ten džouk french press.. když se vám to nelíbí. mě je to buřt. jen nemávejte plastovym nožíkem ze stánku s grilovanejma kuřatama a netvrďte, že jdete kácet les, páč to má taky zoubky ;)

    sečteno a podtrženo. připlácíte si za lenost, ne za dobrý kafe.

    TABBY: Ocel. Od hliníkových se odrazuje s tím, že má jeho (hliníku) dlouhodobé užívání při přípravě potravin údajně přivodit alzhaimerovu chorobu. Tento jev není ofociálně potvrzen.. ale hej, better safe than sorry.
    na značkách opravdu nesejde. jde o jednoduchý koncept, který vesměs nejde pokazit. ale mít originál bialetti je kumšt, o tom žádná ;)

    WAMP_ELF: nemusí jít o chybu kavárníka. dost podstatné je i jeho zázemí, které málokdy ovlivní. jak už jsem tu psal, pracoval jsem v jednom baru, kde jsem pro stroje wega měl příšernou kávu. přes to, co vím a jsem schopen z kávy udělat, jsem nosil na stoly takové nápoje, že se mi chtělo plakat. to se prostě stane. nehledě na fakt, že (nejen) u nás má drtivá většina kaváren nějaký příšerný koncernový support, takže když za sebou zavřeš dveře od kavárny a rozhlédneš se, ani nedoufáš, že by sis mohl dát kafe. ať je to co je to. dáš si kofolu a nebudeš prudit.
    chceš-li opravdu porovnat schopnosti svého stroje oproti stroji opravdovému (promiň, neudržel jsem se ;) ) přivez ho někam, kde takový je, postav ho vedle a udělej dva shoty se stejnou kávou.
    tak mě napadá, že bych podobný test (jen pro zajímavost) mohl poskytnout, ale musel bych si uklidit a na to seru ;))

    navíc. tenhle hybrid - páková parodie - by se ještě dal snést, s přihlédnutím k tomu, že dává alespoň jeho obsluze prostor.

    ANIQUE: bialettiho moka konvička je geniálně prostý koncept k přípravě kávy pod tlakem, který okoukal od napařovacích strojů k praní prádla. voda se zahřívá, dokud pára nevytvoří dostatečný tlak, aby jí protlačila skrz dávku kávy.
    jde o prostý a malý "přístroj" na výrobu kávy, který dělá nejlepší nápoj v poměru výkon/cena a obecně lepší kávu, než cokoliv pod dvacet tisíc. bohužel není nijak extra trendy ;) - plus jeho obsluha a údržba je o něco těžší než u současných kapslových či automatických kávovarů.

    ANIQUE: problém jednodruhů při extrakci v pressovači je, že chutnají dost jinak, než je znáš z turka. co tě z turecké kávy dostává svou jemností, bude z presovače pravděpodobně nepitelně hořké, například. Jiná extrakce, jiná chuť. Proto se vytváří směsi, které při správné extrakci mají vyvážený poměr kyselostí a hořkostí. (to je mimochodem i problém automatů s přílišným tlakem - tyto směsi to rozhodí)

    (tohle je jen tak mimochodem něco, na co espresso scéna ještě čeká. stroj, který by byl schopen regulovat tlak a teplotu pro konkrétní, konkrétně napraženou a konkrétně umletou arabiku, aneb extrahovat její esenci namísto protahování jedněch chuťových specifik a šikanování jiných. illy na tom dělal, ale dospěl k závěru, že výsledný stroj by byl neuvěřitelně drahý - šušká se, že na něčem maká mr. bumper ve svejch šílenejch hong kongskejch laboratořích, ale to se asi ještě necháme překvapit ;) )

    BUTHRAKAUR: jak jsem různě psal výše. nesplňuje podmínky pro pravé espresso, a i kdyby jejich poskytnutí byl schopen, nelze ho na to zkorigovat. rozdílné teploty nebo tlaky ruinují chuť připravované kávy - ano, do míry, která by ti mohla být ukradená. kdyby ovšem neposkytoval vesměs stejné výsledky jako uváděná moka konvička, která je neporovnatelně levnější...

    ANIQUE: jak někde píši. v této cenové kategorii je rozdíl ten, že tě alespoň na něco nechá sáhnout..

    ZUZKAOU: nepravda. kdyby tomu opravdu bylo tak, stačil by nám překapávač a dostatek času k lahodnému, perfektnímu nápoji.
    Vyšší tlak zesiluje konkrétní specifika chuti. Stejně jako jiná teplota.
    pro espresso je káva správně mletá, dávkovaná, utlačená a extrahovaná - za správného tlaku a teploty. teprve kombinací těchto zásad dosáhneš espressa. mlít na 15 barů tak, aby to teklo 27 sec tě sice ubrání přepálení.. ale až si srkneš, bude ti přepálení celkem ukradené.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: tam, kde kupuješ zrnka, ti to namelou na požadavanou hrubost, tey i jemně pro pressovač
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ANIQUE: ta konvicka ruzne prska, syci a nakonec vyrobi (docela) fajn kafe - hlavne co srovnavam s presama bezne v kavarnach s tim, co si udelam v moka konvici s dobrym kafem - tam ta moka konvice vyhraje na plne care...
    http://www.metacafe.com/watch/2308387/how_to_brew_with_the_stove_top_bialetti_moka_express/
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Jako takhle, my bychom na to neměli ani těch 6, jde o to, že nám rodiče chtěj dát dárek a my v podstatě nic než pressovač nepotřebujem... Co přesně dělá ta konvička? Nějak nemůžu najít žádný info....


    WAMP_ELF: Jo, to je dostupná cena...

    Kávy zatím jako turka pijem nejradši jednodruhové (santos, columbie, etiopie, salvador...), víme kde sehnat dobré i zrnkové a tak by mě zajímalo, jestli si myslíte, že to jde nacpat do stroječku nebo ne... a vařit si je jako turka a mašinku krmit směskama a tak...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    BOTA01: LOL, to nebyla nepovedená labuť, to byl taky lísteček ale jiný, jen v tom někdo s bohatou fantazií viděl kachničku :-)

    Jinak oceňuji, když se na capuccino kreslí pěnou nebo vůbec. Opravdu mě zlobí to zdobení různými polevami a skořicí a kakaem, posouvá to chuť jinak, dál od kafe.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    VAMPIREGIRL: musím se přidat. dávám tak 9 z 10. A to jen za ten menší výběr druhů.
    Capuccino a latté špičkové, french press dobrý - jen bych v denní nabídce uvítala dva (i více) odlišné druhy kávy, nikoli velmi podobné.
    Obsluha bezchybná a nevtíravá.
    Nabídka kvalitní čokolády a nějakého toho drobného občerstvení ke kávě. Z toho jak pán obsluhoval u vedlejšího stolu se zdálo, že přiměřeně rozumí i vínu. Jo a měli ke kávičce Porto, dobrý výběr.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    VAMPIREGIRL: Jakoze LOL, kachnickou myslis nepovedenou labuť? Jinak samozrejme respect, pokud si na to nekdo troufne.. viz. http://www.youtube.com/watch?v=FpHwCmobz88 Ale pochybuju o pitelnosti te kavy, jsem spis italska skola, nez tady tyhle řidiny..
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    FADE: tak dneska jsme to El Cafetero testly s Macatou :-))) Musím říct, že příjemný, klidný voňavý podnik, měly jsme french press dle denní nabídky - venezuelskou a brazilskou a ta brazilská, co jsem měla já, chutnala jednoznačně líp, přestože obě měly vyšší aciditu, což mě mírně zklamalo.... Poté jsme měly capuccino s krásnými obrázky v pěně (kachnička a lísteček :-))) ) a to se vyvedlo na 100 procent, fakt výborný. Na závěr jsme měly Latté a bylo to to nejlepší Latté, co jsem kdy měla!!! Dokonce mi nevadilo ani to, že ten prostor je nekuřácký, přestože kouřím - k tomu pohodovému prostředí mi to ani nesedlo a nechybělo :-) Silně doporučuju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: Čím kratší dobu to připravuješ, tím jemnější mletí.

    http://mlynky.eu/mlynek-na-kavu/
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANIQUE: No tak mi máme tuhle mašinku - http://zbozi.cz/p264761-krups-xp-5240-30/?q=Krups%20Xp%205240.30&r=campaw1&sId=&atDepotOnlyFlag=0&itemType=new&maxStockAvailability=-1&paymentType=&district=&shire=&order=relevance - a za ty prachy to dělá kávu velmi slušnou, kávu používáme Saquellu mletou.
    Jako nejlíp v tomhle mrňousovy podle mě chutna ne 100% arabica, takže mixy, třeba tahle moc chutná http://www.dumkavy.cz/novy_web/view.php?cisloclanku=2007032902&rstema=47
    Více méně nesouhlasím s ERNEST_GASKIN: i když chápu jeho úhel pohledu, vím jak chutná kurevsky dobrý kafe.. sám nejsem baristou (i když moje žena je profesně) ale vzhledem k mí cestovatelský profesi tudíš počtu ochutnaných kousků myslím že ten náš stroj dělá lepší kafe než stroje dvakrát tak velký a ne vždy to je chybou kavárníka... Ale s moka konvičkou má pravdu, vyráběj se moc pěkný, kafe taky supr a jak to pěkně popsal i s tou ledničkou, to vidím v jasných barvách...
    TABBY
    TABBY --- ---
    ERNEST_GASKIN: Vidis, na moka konvičku jsem se chtela prave zeptat. Jakou doporucujes? Videla jsem nekolik typu, mam pocit, ze jedno byl hlinik a druhe snad nerez? Odpovida, ze vyssi cena = vyssi kvalita, nebo je to spis zase vinou trendy znacky?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    20 tisíc minimum za něco rozumnýho.. pokud neplánuješ koupit něco polorozpadlýho a restaurovat.
    těm plastovejm automatickejm mrdkám prosím neříkejte presovač. kupte si moka konvičku. ušetříte a budete mít lepší kafe. když do toho ty peníze chcete vrazit, nakupte si dobrý kafe - kvalitní arabiku, kvalitní robustu, kvalitní marago a kvalitní směs. nějaký zelený i, třebas. dózy a malou, průhlednou ledničku. to je pak bomba.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    AHoj, nemáte někdo tip na matroš o různých druzích kávy/hrubosti namletí a jejich vhodnosti do pressovačů? Jo a jakej pressovač je teďka nejlepší koupit? Ideálně tak Do 6 tisíc? Dá se? Mele? Nemele? A Jan Tleskač?
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    FADE: hmmm, to mám relativně kousek od domova :-))) zní fakt dobře :-)
    FADE
    FADE --- ---
    Mohlo by zajímat....

    http://www.cuketka.cz/?p=2751:

    " * Nejlepší kavárna v Česku pro rok 2009

    Je malý rodinný podnik, kde se vaří čerstvě pražená káva z lokální pražírny. Nemusíte tam mít strach objednat si espresso (vždy správná extrakce a objem) ani cappuccino (perfektní mléčný krém). Jednodruhové kávy tam neprzní a věnují jim 100% péči ve french-pressu a ve vacuum potu. Neutratíte tam majlant a po vypití kávy nebudete smrdět cigaretovým kouřem.
    odrobinky_cba

    Vítězem Czech Bar Awards 2009 v kategorii Nejlepší café bar/kavárna je vinohradský podnik Al Cafetero. Konkurence nechť bledne závistí, a až se vzpamatuje, tak ať dorazí co nejdřív na doučování… ;)

    * Nové stránky SCAE a soutěže

    Česká pobočka SCAE spustila nové oficiální webové stránky na adrese www.specialitycoffee.cz a ohlásila první detaily o soutěži Barista roku, ve které se rozhodne o české reprezentaci pro World Barista Championship 2010.

    Pokud máte ale na kafe chuť už nyní, zajděte si v sobotu 28. listopadu do Domu kávy na 2. ročník soutěže v přípravě míchaných nápojů s kávou – Velkou cenu DK. Budu tam! ;)"
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ERNEST_GASKIN: pokud to je reakce na Lucaffé - díky. měla jsem na mysli kvalitu kafe ....
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    protekční zmrdi
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    co si myslíte o Lucaffé???
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TRPASLICE: pro upresneni: ma to certifikat rainforest alliance. coz je neco jinyho nez fair trade.
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    Já si nemohu vynachválit tuhle značku, je to fair trade a je naprosto skvostná: http://www.jacques-vabre.com/ Jen se nedováží do Čech.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    vyhrabal jsem toho s tou jachtou, ale pamatoval jsem si to trochu špatně - on tam má victorii arduno ;)

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo, teď koukám, že i to na fotce je nějakej klon.. ale budiž, no ;)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ten píst je celkem džouk. očividně je to zpětnej ripoff původního "Caffe", kterej reggio pavoni v r. 1903 sestrojil na bezzerově konceptu - tedy první kávovar jako kávovar vůbec - stroj s pumpou.

    vypadal takhle


    a co si budem povídat, je to svatej grál každýho baristy. na fórech home barista jsem viděl čísi setup, jak to měl na jachtě v podpalubí.. myslel jsem, že ejakuluji.

    nicméně, pointa je v tom, že plácat píst na design prvního nepístovýho espressovaru je trochu divný ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam