• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mlecím po v mlýnku babičce to taky řeším - štelovat nejde, mele nahrubo. Do cafetiery ideál. Rozhodně se mi nestane, že bych kávu přepálila ;-), ale je to na dlouho, takže to jde jako nedělní rituál a nikoliv na raní resuscitační...

    O něco hezčí než tenhle
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: na svislé ose vidíš pružinu a pod ní šroub. jeho otáčením koriguješ přítlak pružiny na vrchní kámen, který tak oddaluješ/přibližuješ od spodního. lze ovládat velmi jemně. a zapamatovat si polohu šroubu pro ty dvě tři potřebné hrubosti. lamy si můžou udělat rysku.

    nejjemnější mletí je hrubší než to, co se dá někdy koupit na presso, ale pořád vyhovuje. naopak to jemnojemný z krámu mi někdy zas... stroj. nejhrubší je tak hrubé, že se takové koupit nedá. to používám na vaření základu do kávového krému, který má křupat.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    o těchdle sem vždycky přemejšlel. jako jestli se daj vůbec nějak korigovat.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    já melu na tomhle, po babičce :-). kameny, stavěcí šroub. bez složitější údržby mele s přestávkami 40 a více let. a hodí se mi do retro kuchyně.
    namlít zrna na 2-4 porce je pohoda, stíhám během vaření vody, nahřívání hrnků a pokecu s hostem. když čekám víc lidí, namelu si do zásoby do pixly třeba ráno, max den předem.
    stejná konstrukce, dřevěný, romantizující tvar, nový do 1000 kč, mívají v oxalis, kupovala jsem rodičům a velká spokojenost.

    a má to příjemný zvuk, nikoli řev stroje.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mno...
    já bych řekl bleší trhy. tam jsem koupil svýho času dva. jeden za dvacku a jeden za pade. ten za dvacku sem si musel opravit, ale žádná biggie.
    nebo aukra a podobný věci. stačí se - víceméně - držet mlýnků s mlecími kameny (ne tříštivé - jak pravděpodobně víte, přepalují při mletí kafe), který umožňujou alespoň trochu regulovat mletí. nějaký komanšský nejsou vůbec špatný, tadyto je imho ideál http://aukro.cz/item833978862_mlynek_na_kavu_eta_moka.html nojo, žádná kočka, ale mele dobře a za pár šupů. má deset stupňů mletí, ale posouvá se to manuálně, takže neni problém vybalancovat to někde mezi konkrétními stupni a slouží fakt slušně.

    vzhled je odpornej, to ne že ne. držet v šuplíku nebo si ho nějak dyi upravit.
    mlýnky sou obecně problém, tohle je prostě taková moka konvička mezi mlýnkama ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ERNEST_GASKIN: nějaký tip na to, kde sehnat levný dobrý mlýnek na domácí použití? Nechala bych si ho nadělit...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    není. princip je stejný, jen k ohřevu samotné vody dochází jinak; na výsledný nápoj to nemá vliv.

    mletím "na espresso" bys nic neměla zkazit, ale doporučuji kombinovat s mlýnkem a ideální hrubost si nalézt - ostatně, i kvalitní mlýnek s mlecími kameny se dá sehnat ultra levně.
    začal bych na kafi tak jemnym, že akorát neprská ventilek.. a postupně šel k hrubšímu a hrubšímu, než bych vybral ideální chuť.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ERNEST_GASKIN: Je rozdíl v moka konvičce na sporák a elektrické s vlastním ohřevem? A jakou kávu do ní použit, jemnou na espresso?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    JAMEELA: aby se mlíko napěnilo, musíš stretchovat - "prskat", do mléka vnášet vzduch. půjde pravděpodobně o náhodu, předtím jsi měla mléka méně nebo větší tlak, více se mlelo a tak tryska občas pronikla na povrch.
    drž trysku na povrchu a šlehej tak, abys slyšela prskání.

    BUTHRAKAUR: tak ještě jednou. neřekl jsem, že jde o downgrade, ale o plýtvání peněz. sám si myslím, že káva je z moka konvičky lepší než z automatického kávovaru, ale to je jen můj názor.
    faktem (který jsem se snažil vypíchnout) zůstává, že jsou tyhle stroje příliš drahé na to, co ve skutečnosti (ne)umí.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    poměrně nedávno jsem si pořídila pressovač Krups (prosím, nevysvětlujte mi, že za patnáctku by byl lepší stroj, to já vím :-D ). Bez problémů jsem vyrobila mléčnou pěnu, prostě tak, že jsem strčila trysku do mléka a ono se napěnilo. Teď ovšem stejným postupem vyrobím mléko vařicí, naprosto bez pěny. Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Je na tom něco, co se dá seštelovat nebo rozbít? Poraďte, já tu pěnu ráda :-(
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    ERNEST_GASKIN: oo..super prednaska - dik ;) uz chapu.. moka konvicku jsem pouzival dlouhou dobu pred tim auto-sracem a po upgradu (resp. downgradu .)) jsem snizeni kvality nepocitil - zrejme nejsem dostatecne zmlsanej :))

    posledni img kazdopadne velice slintaci ;)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: skládací. a sou tam dva. bude rezervní :-)
    i když oni psali, že když vynechám vnitřní sítko, bude pěna větší. ale zatím teda neumím. musím cvičit.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    MACATA_PRDELKA: jestli máš skládací portafilter, v poho. jestli máš jeden kus, dávej bacha, ať to neprovrtáš do doublu ale do singlu. double by se ti mohl ještě hodit, single ti bude plivat jedno kafe tak i tak ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Porno, to je ten pravý výraz.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: ha, to by mi mohl táta vyrobit :-)) dík
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    btw, co se týče toho naked portafilteru. neni zas tak těžký se tomu přiblížit.
    imho každej s portafilterovym strojem (samozřejmě záleží, do jaký míry je to ještě portafilter a do jaký už to je prostě lžíce - už jsem viděl takový rádobyportafiltery, že by vám padla brada ;) ) si může naked portafilter vyrobit..
    pak si koupí kilo nějaký směsi a bude na sobě "pracovat" dokud to nepoteče jak má...

    aneb
    http://www.ehow.com/how_4714017_bottomless-portafilter-espresso-machine.html

    naked portafilter má hned dvě výhody. jedna je v nesrovnatelně větší míře pěny, která se netříští o dno portafilteru a teče přímo do šálku. druhá je pro baristu, že má možnost sledovat, jak káva protýká a tudíž se vyvíjet v tampu.

    a abych si koupil vaší pozornost
    ;)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    AXTHEB: ok, no ;)
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    ERNEST_GASKIN: :)) Ok. Moja chyba, uznavam, mala som si prejst historiu, kym sa spytam na kapsle, pardon :)
    MACATA_PRDELKA: Jasne, dik, to mi pomohlo vyskrtnut zo zoznamu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam