• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    LUKAS87: Rozhodujici pri nakupu konvicky je volba velikosti. Pokud vyberes moc velkou nebudes si moc uvarit pouze kavu sam pro sebe, protoze bude mit velky zasobnik na kavu. Kdyz nezaplnis zasobnik alespon z poloviny, tak si uvaris akorat spinavou vodu, protoze voda protece kolem kavy a ne pres kavu. Pokud tedy chtes hlavne varit jednu kavicku pro sebe tak bych ti doporucil velikost kolem tech 2 salku (asi 100ml). Asi bych sel do orig.bialetti, prave kvuli tomu ze si muzes presne zvolit velikost, coz na aukru asi nepujde. Navic ta moka express stoji nova kolem 500kc. Pokud bys byl ochotny utratit kolem 1000kc, tak je dobra volba Brikka Elite, ktera ma navic tlakovy ventil, ktery zvysuje tlak vody (na to jak je to primitivni, je to ale docela predrazene). A material rozhodne hlinik.

    http://www.i-obchod.cz/subcategory.asp?catcode=2315
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    a je teda lepší si koupit originál moka express od bialetti z humpolce (pardon, z hliníku), což vyjde kolem litru (ebay), a nebo nějakou jinou moka express_style potvoru z nerezu v tesku?
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    LIBANON: ja jsem to video ani poradne nevidel takze nevim; sam s nerezovou meju dost "homeopaticky" a skoro bych rekl, ze tam po 4. letech nejakou patinu mam ... ale urcite dramaticky min nez na tech hlinikovejch - ted si nejakou vetsi hlinikarnu budu porizovat.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    FONTAN: Co se tyka moka konvicky a toho "instruktazniho videa": je absolutne vylouceno umyvat konvicku timto zpusobem. Nejlepsi je neumyvat konvicku vubec, maximalne oplachnout vodou. Patina usazena v horni casti zasadnim zpusobem ovlivnuje chut pripravovane kavy (to plati asi jenom pro hlinikove konvicky, na nerezu se zadna patina neudrzi). Sam mam bialetti a i kdyz ted uz vypada dost nechutne, dela vybornou kavu.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo, tak já stejně budu skladovat kafe za zenitem. a i kdyby, u tadytoho to zas tak nevadí, hádám, že si to jen prdne a víčko poposkočí...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    já je dostala, když se rušila jedna laborka :-) používá je máma na různé potraviny. ale kafe a čaje nakonec stejně máme v plechových dózách. nejlíp se z toho nabírají. a trochu to dýchá. ty prachovnice nedýchají vůbec, logicky, jsou dělané na skladování chemikálií.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    to přesně potř ebuju, díky moc!

    a jo. některý druhy kafe si tam celkem poležej, počkaj na svojí příležitost..
    kdybych pytel do dvou dnů po otevření udělal (což by u půl kila nebyl zas takovej problém) tak jako jo, ale takhle si to nelajznu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: zábrusné prachovnice z laboratorních potřeb. kruhový i čtvercový průřez, různé velikosti. ovšem ultralevný to nebude. leda hledat po výprodejích z laborek.

    nasbírat sklenice od sterilovaných kukuřiček polské výroby. takový mnohoúhelníkový průřez. rovná, slušné víčko - to lze přelepit nebo přestříkat.

    skladuješ kafe v chladničce? setkala sem se s oběma názoru: že jo i že ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Sakra - to jsem otevřela pandořinu skříňku - ebay vaccum poty od 40 dolarů i s dopravou...
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo a musí to bejt ultralevný ;)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    no a hele. když tu tak odpovídám furt, co kdybych se t aky zeptal..

    co používáte na kafe?
    do velký lednice dám normální dózy nebo sáčky s gogliem, to mě nesere.

    ale pořídil jsem si takovou superhustou malou ledničku od nějakejch energy drinků a chci jí mít doma na baru vedle kávovaru a mlýnku. je prosklená a podsvícená, takže bych ideálně bral tip na nějaké levné skleněné dózy s broušenym nebo pogumovanym uzávěrem. nejlépe o podstavě 8x8 cm nebo menší..
    někdo něco?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    to vypadá celkem nebezpečně ;)

    ale pražení kafe neni žádná extra věda... cca před rokem jsem sem pastoval návod, jak to provést na pánvičce, pokud si dobře vzpomínám ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mlecím po v mlýnku babičce to taky řeším - štelovat nejde, mele nahrubo. Do cafetiery ideál. Rozhodně se mi nestane, že bych kávu přepálila ;-), ale je to na dlouho, takže to jde jako nedělní rituál a nikoliv na raní resuscitační...

    O něco hezčí než tenhle
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: na svislé ose vidíš pružinu a pod ní šroub. jeho otáčením koriguješ přítlak pružiny na vrchní kámen, který tak oddaluješ/přibližuješ od spodního. lze ovládat velmi jemně. a zapamatovat si polohu šroubu pro ty dvě tři potřebné hrubosti. lamy si můžou udělat rysku.

    nejjemnější mletí je hrubší než to, co se dá někdy koupit na presso, ale pořád vyhovuje. naopak to jemnojemný z krámu mi někdy zas... stroj. nejhrubší je tak hrubé, že se takové koupit nedá. to používám na vaření základu do kávového krému, který má křupat.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    o těchdle sem vždycky přemejšlel. jako jestli se daj vůbec nějak korigovat.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    já melu na tomhle, po babičce :-). kameny, stavěcí šroub. bez složitější údržby mele s přestávkami 40 a více let. a hodí se mi do retro kuchyně.
    namlít zrna na 2-4 porce je pohoda, stíhám během vaření vody, nahřívání hrnků a pokecu s hostem. když čekám víc lidí, namelu si do zásoby do pixly třeba ráno, max den předem.
    stejná konstrukce, dřevěný, romantizující tvar, nový do 1000 kč, mívají v oxalis, kupovala jsem rodičům a velká spokojenost.

    a má to příjemný zvuk, nikoli řev stroje.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mno...
    já bych řekl bleší trhy. tam jsem koupil svýho času dva. jeden za dvacku a jeden za pade. ten za dvacku sem si musel opravit, ale žádná biggie.
    nebo aukra a podobný věci. stačí se - víceméně - držet mlýnků s mlecími kameny (ne tříštivé - jak pravděpodobně víte, přepalují při mletí kafe), který umožňujou alespoň trochu regulovat mletí. nějaký komanšský nejsou vůbec špatný, tadyto je imho ideál http://aukro.cz/item833978862_mlynek_na_kavu_eta_moka.html nojo, žádná kočka, ale mele dobře a za pár šupů. má deset stupňů mletí, ale posouvá se to manuálně, takže neni problém vybalancovat to někde mezi konkrétními stupni a slouží fakt slušně.

    vzhled je odpornej, to ne že ne. držet v šuplíku nebo si ho nějak dyi upravit.
    mlýnky sou obecně problém, tohle je prostě taková moka konvička mezi mlýnkama ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ERNEST_GASKIN: nějaký tip na to, kde sehnat levný dobrý mlýnek na domácí použití? Nechala bych si ho nadělit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam