• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ZUZKAOU: připomíná mi to Wrightův obraz Pokus s vývěvou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: No - alchymisticky! Jsem se zamilovala (jako dítě jsem měla malého chemika)
    Lovím si vánoční dárek na ebay.

    Ale jen takovýhle jednoduchoučký


    Mezistupeň jsou vaccumpoty od firmy Cona - na líh. Vypadají krásně, ale ten na plotnu mi přijde lepší, že z něj půjde i raní kafe.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Vypadá tak laboratorně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tohle je moc pěkná stránka http://coffeegeek.com/guides
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A všechno co jste nechtěli vědět o vaření kafe za pomoci sifonového principu (vaccumpot)
    http://baharris.org/coffee/VacuumCoffeePots.htm

    V případných lovech po internetech hledat vacuum pot, vac pot, cona coffee machine, siphon/syphon coffee machine, vacuum coffe machine
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Belgický styl vaccum potu

    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Konecne vic prispevku.. A clovek musi poprudit..takze slecna vampira by posukala, hm..jakoze klidne, muzeme se domluvit;-) A ty SCAE medvede se zreduj, espresso se narodilo v ITALII! A tam sem ho ucil varit..Ale jinak ses fajn kluk, jednou si te v tý Praze najdu;-)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    opravdu se nebojím hliníku, ve kterém v podstatě jen vařím vodu. hliník je super, protože rychle vede teplo. (na smažení by se mi už asi nelíbil).
    to bych se musela bát přirozený radioaktivity a barviv a tramvají....
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Mam dve moka konvicky. Jednu original Bialetti a pak nejakej socialistickej valcovitej bazmek. S Bialetti jsem naprosro spokojenej. Ta druha konvicka je divna. Trva v ni strasne dlouho nez se voda protlaci pres kavu. Odhadem asi 3x dele nez v te italske. Chutove mi ta kava pak pripada pripalenejsi.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    LUKAS87: Rozhodujici pri nakupu konvicky je volba velikosti. Pokud vyberes moc velkou nebudes si moc uvarit pouze kavu sam pro sebe, protoze bude mit velky zasobnik na kavu. Kdyz nezaplnis zasobnik alespon z poloviny, tak si uvaris akorat spinavou vodu, protoze voda protece kolem kavy a ne pres kavu. Pokud tedy chtes hlavne varit jednu kavicku pro sebe tak bych ti doporucil velikost kolem tech 2 salku (asi 100ml). Asi bych sel do orig.bialetti, prave kvuli tomu ze si muzes presne zvolit velikost, coz na aukru asi nepujde. Navic ta moka express stoji nova kolem 500kc. Pokud bys byl ochotny utratit kolem 1000kc, tak je dobra volba Brikka Elite, ktera ma navic tlakovy ventil, ktery zvysuje tlak vody (na to jak je to primitivni, je to ale docela predrazene). A material rozhodne hlinik.

    http://www.i-obchod.cz/subcategory.asp?catcode=2315
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mnop, co se týče kvality kafe versus cena, tak je rozhodně nejlepší koupit něco v bazáči/na blešáku/na aukru, kde by ses měl vejít do kilča...

    zbytek je na tobě, na tvym uvážení. co pro tebe znamená značka nebo design a jestli jsi ochotný si za to připlatit.
    kafe to dělá vesměs stejný.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    a je teda lepší si koupit originál moka express od bialetti z humpolce (pardon, z hliníku), což vyjde kolem litru (ebay), a nebo nějakou jinou moka express_style potvoru z nerezu v tesku?
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    LIBANON: ja jsem to video ani poradne nevidel takze nevim; sam s nerezovou meju dost "homeopaticky" a skoro bych rekl, ze tam po 4. letech nejakou patinu mam ... ale urcite dramaticky min nez na tech hlinikovejch - ted si nejakou vetsi hlinikarnu budu porizovat.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    FONTAN: Co se tyka moka konvicky a toho "instruktazniho videa": je absolutne vylouceno umyvat konvicku timto zpusobem. Nejlepsi je neumyvat konvicku vubec, maximalne oplachnout vodou. Patina usazena v horni casti zasadnim zpusobem ovlivnuje chut pripravovane kavy (to plati asi jenom pro hlinikove konvicky, na nerezu se zadna patina neudrzi). Sam mam bialetti a i kdyz ted uz vypada dost nechutne, dela vybornou kavu.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo, tak já stejně budu skladovat kafe za zenitem. a i kdyby, u tadytoho to zas tak nevadí, hádám, že si to jen prdne a víčko poposkočí...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    já je dostala, když se rušila jedna laborka :-) používá je máma na různé potraviny. ale kafe a čaje nakonec stejně máme v plechových dózách. nejlíp se z toho nabírají. a trochu to dýchá. ty prachovnice nedýchají vůbec, logicky, jsou dělané na skladování chemikálií.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    to přesně potř ebuju, díky moc!

    a jo. některý druhy kafe si tam celkem poležej, počkaj na svojí příležitost..
    kdybych pytel do dvou dnů po otevření udělal (což by u půl kila nebyl zas takovej problém) tak jako jo, ale takhle si to nelajznu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: zábrusné prachovnice z laboratorních potřeb. kruhový i čtvercový průřez, různé velikosti. ovšem ultralevný to nebude. leda hledat po výprodejích z laborek.

    nasbírat sklenice od sterilovaných kukuřiček polské výroby. takový mnohoúhelníkový průřez. rovná, slušné víčko - to lze přelepit nebo přestříkat.

    skladuješ kafe v chladničce? setkala sem se s oběma názoru: že jo i že ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam