• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    BUTHRAKAUR: aha to je dost mozne ba pravdepodobne, abych se priznala tak jsem nad tim nepremyslela. Tim delsim sparovanim se mysli treba kolik sec.? (resp. od kolikate sec. se zacinaji uvolnovat ty nepeknosti). Na chuti se to projevi vetsi horkosti?
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    WITCHIE: peknej stroj.. ta moznost nastaveni mnozstvi vody je zajimava (mam to u svyho auto-stroje taky), ale nefunguje to nahodou tak, ze tim vetsi mnozstvim vody sparuje porad to samy kafe? u toho myho jo a spis se mi osvedcilo to mnozstvi vody snizit proti vychozimu nastaveni - s delsim sparovanim se z kafe uvolnujou ne zrovna chutny veci :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    tak nam prisla vcera takhle kraska pro lenochy:



    (http://www.kavovary-kava.cz/katalog/kavovary-a-espressa/produkt/jura-ena-3-ristretto-black )

    doufam ze mi ji tu znalci moc nezkritizujete :) mame z ni velkou radost. kafe je z ni moc dobry, s krasnou "penou", a ta vune :) a co je - aspon pro me (rano mam rada slabsi a hodne velky kafe) - skvely, ze je mozny si nastavit mnozstvi vody na salek (jako vychozi nastaveni i ad hoc), intenzitu chuti, vysku vypusti (tj. pro male i velke hrnky) a taky napr. tvrdost vody. a dela z mletyho i z nemletyho (prednostne z nemletyho).


    No a rovnou polozim dotaz: kupujete tu nekdo zrnkove biokafe, muzete nejake doporucit?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Aha, takže si koupím na šest šálků... jsem netušila jak jsou prťavý... Ten singer stál 6, necelejch...

    Mě tam fascinuje ta zvuková kontrolka, jelikož jsem prostě sklerotik, když napouštim vodu, tak přeteče, když peču maso, tak na to musíme myslet dva... Navíc se mi design toho dama soundu prostě líbí zdaleka nejvíc... Hm, myslíš, že z krávy poteče mrdka? Tak to asi musíme vyzkoušet.... U kafe jsem zvyklá, že mám doma třeba i na toho turka i 4 druhy, takže přibydou další 4 na presso, s tím se počítá... No a ruční mlejnek?:) Bys mě musel znát:)

    A v čem je teda lepší bialetti easy konkrétně? na mě musíš podrobně, jsem lama co zná rychlovarku... A asi jsem ho ještě v e-shopu možná nepotkala... Mrknu naň:)

    Návštěvy mi na dotaz, jestli chtěj turka z columbie, santose, etiopie nebo salvadoru odpovídaj "4 druhy kafe? ses posrala..."

    Ještě bych asi vrazila prachy do nějakej těsnících pixel.... Nějakej tip?

    Jinak díky všem za info!
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST_GASKIN: to urcite bude (snad) napsano v te mlade fronte.... (sakra porad jsem si tomu nezvykl rikat Dnes) no a na dalsi otazky tez nejsem skolenej odpovedet, ale to, ze jsou to ""mrdky" myslim dost znatelne naznacujou - zadne preso nedostalo "1" (a mozna ani "2") - a mozna to i reflektuje to poradi na prvnich trech mistech.... no a holt asi na slepej test umi chemka osalit i lidi, kteri (si myslej ze) tomu rozumi .) - a je dobry se tim zabyvat, protoze to dostatece naznaci, ze moka konvicka je "ta volba" - coz je takhle pred vanocema docela dobra vec
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ERNEST_GASKIN: zas takovy odbornik nejsem, ale jednou jsem musel konvicku umyt a chut kavy se opravdu zmenila a to k horsimu.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: já nevím, ale já si konkrétně na mléčnou pěnu na kafi potrpím velmi, a když si někde dám třeba cappuccino nebo latté a je na tom zmršená pěna, tak mi to náladu zkazí... na pressu je mi to celkem fuk.... nicméně stejně myslím, že se zbytečně rozčiluješ kvůli hovnům :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo. jedna věc ještě. abych vypadal jako ultragrafoman.
    v bialettiho terminologii je šálek cca 50-60ml
    tedy 3 šálky = 150-180 ml, 6 šálků 300-360 ml, což imho dává smysl na dvě menší porce... takovej normální hrnek má cca 300ml
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ANIQUE: šel bych do bialleti easy. vypadá mnohem lépe, fundovaněji. má původní (zamáčknout slzičku) bialettiho design a je rozhodně použitelnější.
    a vůbec, kdybych měl na kafe 8 litříků (cca cena tý retro mrdky) postupoval bych asi takhle

    bialleti easy: 2,5k
    mlýnek: 0,8k - elektronickej s kamenama. ruční leda jako dekoraci, věřím, že tě hodně rychle bude srát.
    kafe: cca 1k bych do toho vrazil. to je 2,5-4 kg v různejch variacích. neni nad to stát ráno ve spodnim prádle před ledničkou, rejpat se v oku a přemejšlet, s jakym kafem budeš vstávat.
    filtr: 0,5k - voda je důležitá a hodí se to i na víc věcí.

    tady ti zbejvá 2,8 k a máš pěknej základ k opravdu dobrý kávě. na lince ti stojí kávovar, kterej říká: udělám ti takový kafe, že ještě tejden budeš srát magi v kostkách. ... a tvoje návštěvy padaj na prdel u výběru kafe, zvyklý jen na "turka nebo nesko?" co se týče mlíka, přiznejme si to. tak i tak ho opravdu nenašleháš. když se ti podaří pěna, bude to jarová mrdka, kterou bys stejně tak dobře zvládla takovym tim šlehátkem z ikey na tužkovky. takže si prostě zalívej horkym mlíkem a doufej, že jednoho dne budeš dost bohatá nebo šílená na to, aby sis koupila la marzocco gs1 ;)
    já bych zbylejch 2,8 vrazil do bean bagu, hrnečku, kterej bych miloval a do love supreme od coltranea na cd.. pro ultimátní zážitek z kávy.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    FONTAN: já to nechápu.. zajímalo by mě, co za baristy testovalo ty presovače.

    1) hodnocení mléčný pěny mi příjde fakt divný. ostatně si myslím, že našlehat mikropěnu by šlo i kompresorem k akvárku na sporáku.
    2) co stanovilo standart pro mletí kávy u těch kávovarů a jak se jim ho (bez relevantních stupnic) dařilo držet? ostatně, nikde tam mikronové filtry v té redakci nevidím.. výsledná káva je přeci diametrálně odlišná při korekci mletí o minimum..

    a za třetí a asi nejjasněji
    3) jakej čičmunda by souhlasil s tím se s tímhle vůbec zabývat? dyk musej vědět, že jde o mrdky ;)

    navíc se umístí nespresso. no neke. pikslička voňavek se stopovym množstvím kafe.. to si snad dělaj prdel.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LIBANON: byl bych celkem opatrný, co nazývám patinou. imho se zrovna u kávy (narozdíl od čaje) patina nějak zásadně netvoří, naopak se usazují kávové oleje, které hořknou výsledný nápoj - to je důvod, proč se na presovače v kavárenských provozech používá "chemka" - kávový detergent.
    ne všechno, co se usazuje, je patinou.

    BOTA01: dark roast, jeden z největších zločinů proti kávě, se taky narodil v itálii. a zadek bych mu nelízal ;)

    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    http://www.cerstvakava.cz/e-shop/mlynky-na-kavu/rucni-mlynek-na-kavu-rumpal-dreveny ....znáte ho někdo nebo se mám ptát na bližší info přímo tam?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    No já musim mít kravičku:) A ještě dama sound... http://www.i-obchod.cz/product.asp?productid=119618 ...ventilek a sound, tři šálky... co vy na to? lepší konvička na capuccino a jedna na kafe, hliník, než levnej pressovač... ještě jdu lovit mlýnek:) A u těch kamenů teda můžu namlít nahrubo, že?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    LUKAS87: Myslíš kravičkový MUKKA EXPRESS?:)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    no já sem rozhodnutej koupit si tu "obyč", tzn. bialetti mokka express. ale taknějak spíš kvůli designu :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MACATA_PRDELKA: Děkuju. Tak jsme se s přítelem dohodli, že za design nám ty prachy nestojej...

    Tak to asi vypadá na mocca konvičku bialetti brikka elite... ale kdybyste mi někdo mohl doporučit ještě i jinou, budu ráda... Koukala jsem na ně, maj jich 3 řitě a popisky veškerý žádný...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: pěnu nedělá. když se s ním dobře naučíš, vyteče slušný silný presso, to je tak všechno. neodpustí ti chyby - špatně semletý kafe, málo upěchování, moc tvrdá voda, nenahřátý hrneček.

    ty plastové domácí za polovic jsou udělané tak, že ti z toho chuťově dobrý kafe s pěnou vyteče skoro vždy. tady se musíš fakt naučit. což mně nevadí a ten design a to, že je červený, mě těší na pohled.

    čistí se jako každý. napustit vodu s HCl, protéct skrz, pak 2x čistou. běžné mytí - sundat páku, vyklepat kafe, opláchnout ji vodou, opláchnout mřížku a umýt šuplíček. někoho může prudit leštění poprskaného těla. takže zas trochu pracnější.

    dost mě ale mrzelo, když si u mě dal kafe kamarád a hned měl kecy, jak je tam málo pěny a jak dlouho to kafe dělám. Má doma nescaffé cube na kapsle (velmi drahé kapsle, tak 8-9kč jedna), udělá mu to standardně prefabrikovaný kafe s hezkou pěnou na stisk knoflíku. nojo hezký, ale trochu fastfood bez možnosti volby. a drahý. a má ho nepochopitelně zapatlaný a mastný.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jej, tak do Mělníka se asi nedostanu... Jak jsi s ním spokojená? Jak funguje? Jak se čistí? Všude píšou, že dělá úžasnou pěnu a v tom pořadu říkali, jak je ta mašinka celá na hovno...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: já tenhle retro typ mám. ariete café retro. jestli chceš, přijeď si ho večer vyzkoušet. ale bydlím na mělníku.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    FONTAN: Supeeer:) Takže zase nevím nic:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam