• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ANIQUE: já mám doma kafe v množství na přibližně měsíc a to do lednice nedávám. takže bych ty piskly mohla mít teoreticky třeba na lince. stačí, že nebudou na přímém světle. v budoucí kuchyni by se to i vešlo, jenže jsem minimalista a mám ráda holé plochy, vše uklizeno za dveřma, jen kávovar na ozdobu.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    GHOSTDOG: ještě jsem si vzpoměla že jsem kdysi byla na testování fairtradových káv viz http://gurmetklub.cz/kava-vonava-degustace-fairtrade-kavy-espresso.html
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    WITCHIE: teď jsem koupila zrnkový fairtrade v marks a spencer a v porovnání s tím co kupuju normálně (Reformní káva z Arko) mi nechutnala vůbec...

    k nekončící diskuzi o automatických přístrojích - mám jeden takový doma (Saeco odea go) a umí lepší kafe než servírují v průměrné pražské kavárně...takže tak...

    BTW nebudete mít někdo cestu do londýna? strašně toužím po balíčku kafe odstud http://www.monmouthcoffee.co.uk/
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Já mám oldshoolovou mahagonovou lednici a miluju jí, jen do ní neni vidět:) Takhle, máme garsonku a už takhle stěhuju jednou do měsíce, abych to tu poskládala nějak vejditelně... přibejvaj nám hudební nástroje, pracovní věci a další lednice, byť malá by fakt nebyla kam dát:)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ANIQUE: směsi se prodávají zrnkové. pokusil bych se vybírat takové, u kterých je dáno "složení" a metoda pražení. tak se můžeš bavit i sledování toho ;)

    ne, řekl jsem že šlehač zvládne stejnou jarovou mrdku ;) respektive, předpokládám, že i s jeho pomocí by mělo jít vytvořit perfektní mikropěnu.. ale to jsem nezkoušel a pravděpodobně to budu muset podrobit bližšímu výzkumu ;)
    postup už se tu probíral. zahříváš mléko, do cca poloviny procesu ho stretchuješ tak, že pod povrch vháníš vzduch, pak ho rotuješ. velice zjednodušeně ;) mléčnej teploměr za pětikilo ti v tomhle může hodně pomoci.

    co se týče podmínek pro kafe, žádný zásadní rozdíl bych v tom nepozoroval. takhle mi ale lednička může stát vedle kávovaru.. a já nemusim šplhat o patro vejš k domácí lednici pokaždý, co si chci udělat kafe.
    a cool to vypadá, to ne že ne. nekecám, cejtim se hrozně dobře, když na to koukám ;)

    FONTAN: hele, jsme v zemi, kde správně připravený kafe nenajdeš ani v kavárně - dokonce z nich často mizí opravdové kávovary a jsou nahrazovány těma plastovejma mrdkama. trh pro domácí presovače tu prostě není. ale co se týče takové ceny, rozhodně bych hlasoval pro rancilio silvia. tady http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=102&t=293 se baví nějakej klučina, co si ho koupil, prej za něj dal 13,5k, což je podle mě nářezová cena.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST_GASKIN: "dovozu odněkud ze zahraničí." - a to je ta podstatna informace ,) diky - ma otazka opravdu smerovala jen na to, zda existuje mezi ceskymi obchody nejaky, ktery kolem 20tis neprodava "pouze" ty automatiky, ale i pakace (protoze ja jsem bud nalezal pakace za par supu - coz jsou i podle toho testu sunky - nebo za 40tisic+ - coz je naprosto "nevhodne" - tech 17+- si casem dovedu predstavit) takze jeste jednou diky .... a na "La Marzocco GS3" jsem se mrknul - vypada to zajimave, ale cena je nezajimava
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    FONTAN: no.. tak vždycky bude záležet na tvym rozpočtu.. moje hranice by byla někde na 17k včetně dovozu odněkud ze zahraničí. i tam máš ale kam šplhat a téměř co tisícovku tě to žene vejš a vejš v kvalitě. pointa je v tom, že na stroji za 17 tis bys měl bejt schopnej dodržet podmínky pro espresso.

    imho nemá žádnou zásadní cenu investovat do oněch masivních kávovarů, je už i slušně rozsáhlá scéna kvalitních domácích, jednopákových presovačů.

    nějaké ty kousky bych v hlavě měl, ale nikdy se v nich nebudu opravdu orientovat. v případě, že by opravdu došlo ke koupi něčeho takového, bych prostě konzultoval svůj rozpočet na home barista, což je podle mě opravdu relevantní fórum - koncentrují se tam lidé opravdu pohlcení baristou nejen jako profesí, ale jako koníčkem a vášní.

    jestli ovšem chceš něco, na co slintat... viděl bych to na La Marzocco GS3 ;)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Tak jasně, že do konvičky nebudu cpát jednodruhy, to mi bylo jasný už několik přízpěvků zpátky... ale na ty turky z toho nedám dopustit....
    Směsi si budu muset ošahat... Ty se prodávají i zrnkové nebo jen mleté?

    Tak to mi nedošlo, že má vlastní zdroj tepla, to by stálo za pouvažování... S krávou teda budu ještě chvilku váhat:D A říkáš že stačí minišlehač za pětikilo a spolu smokka konví to udělá dobrý kapučíno? Jakej je vlastně správnej postup výroby?

    A poslední dotaz... ty spešl ledničky řešíte jenom protože jsou cool anebo jsou nějaký zvláštní oproti normální ledničce? Jak dlouho je bezpečné kafe skladovat při 18 stupních?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WITCHIE: mnop - myslím, že zásadní je uvědomit si, v jakém světě žijeme. tady bude říkat kdokoliv cokoliv, aby si od něj někdo něco koupila ;)

    a ano. bavíme-li se o espressu opravdu nesmí tlak extrakce přesáhnout 10,5bar.

    (navíc bych opravdu pochyboval, že tlak je opravdu 15bar.. hledal bych nějaký marketingový tah i v tom)

    ale hej, řeknu to ještě jednou. je to prostě jedno. tyhle stroje nepřipravujou espresso, to je všechno. dělaj prostě trochu jiný kafe. tohle nemá cenu pronásledovat.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST: jo a ja bych se jeste zeptal na ty "espresovace" - rikas, ze za min nez 20kkc to nema cenu, ale mohl bys hodit nejaky linky nekam, kde maj takovy, ktery uz "uznavas" za tu cenu? ja totiz dokazu najit na cr strankach bud profi pakace za 40kkc+ nebo jsou to kolem 20 ty plnoautomaticky varny... netvrdim, ze si chci jeden takovy (hned) koupit, ale treba si to zaradim nekam do wish listu ... dik
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: tim neduhem mas na mysli ten vyssi tlak? nevim jestli se ted nepletu ale nekolikrat jsem poruznu narazila na info ze idealni je prave tech 15bar
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WITCHIE: žádná - takže prakticky jakákoliv ;) vytváření směsí na jeden konkrétní neduh rádobypresovačů se nevyplatí, pokud je jich tolik - nikdo to nedělá.
    imho cestou je koupit si nějakej pytel (jihoamerickej dark roast?) a postupem času se dopracovat do kombinace hrubosti mletí, objemu nápoje a množství cukru, který ti bude vyhovovat ;)
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    ERNEST_GASKIN: dik za detailni dovysvetleni .) ja v podstate jen chtel podotknout svoji zkusenost s podobnym auto-strojem + pridanim mnozstvi vody, ktera prejde pres jednu davku kafe - ze to vedlo k vyrazny degradaci chuti.. jinak myslim, ze si rozumime ;)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: a jaka kava je vhodna pro ten vyssi tlak? ja se v tom fakt nevyznam takze kdyz to neni po lopate tak se moc nechytam
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WITCHIE: pěstování kávy v drtivý většině probíhá v hladomorovejch zemích. nemaj co žrát a to kafe nijak extra taky nenese, výroba dostává neuvěřitelně směsné sumy. takže investovat do hnojiv se nevyvplatí. nejen, že káva škůdce nemá* (kofein je tak trochu jed) ale i kdyby měla, africký pesticidy budou tříletý děcka, co se ty škůdce snažej trefit kamenama.
    snažím se naznačit, že pokud mají bio nějakou relevantní hodnotu, je to ochrana před nemocemi rozvinutých společností. ne rozvojových..

    WITCHIE: 1) výsledný nápoj není espresso a 2) užitá káva není vhodná - pro rozhození zamýšleného algorytmu.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: co kdyz je tlak vyssi nez tech 10,5bar co udavas?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BUTHRAKAUR: mnop, ono to není zas tak jednoduché vysvětlit. zvláště v kontextu strojů, které nevytvářejí espresso, ale jeho iluzi.
    pokusím se, ale.
    konkrétní káva, konkrétní jednodruh má svoje chuťová specifika. prostě každá jinak chutná a ochutnávač ti popíše celé škály chutí a vůní.
    jenže metoda vyváření espressa, kterou nazýváme extrémní extrakcí, tyto specifika z kávy vytáhne ne vždy k našim představám. díky tomu, že jak jsem psal, espresso má své přesné podmínky, je možné vytvořit směs konkrétních káv, které i za takové extrakce dají dohromady lahodný nápoj.. jenže taková směs počítá s přesným dodržením těchto podmínek - tedy těch tří primárních, jakými je čas, objem, teplota a tlak. 27 vteřin, 30ml, 96C a 8,5-10,5Bar. V případě, že káva teče delší dobu, je tento algorytmus rozhozen. To u profesionálních kávovarů nazýváme přepálením, vzhledem k tomu, že známe důvod (tlak ani teplota není rozdílná, je tedy chyba v grindu a tampu)..
    další věc, kterou zmiňuješ, je ředění. to se týká i třetího faktoru, a to protékání po samotné extrakci, když už je potenciál kávy z hmoty vytažen a louhuje se jakási dřevěná voda.
    ale abych se vrátil.. takovéto stroje mají ve vetšině případů tyto podmínky nejen nedokonalé, ale také kolísavé.

    sečteno a podtrženo, je to vesměs jedno. žejo. jak už jsem psal dřív.. vaříš kafe, ne espresso. Tvoje podmínky ti nedovolí se k espressu ani přiblížit, a i když nějaké úsilí z tvé strany může nápoj zlepšit, imho to nestojí za námahu.

    jo, a btw, ještě jedna věc mě napadá, když tak přemejšlim o tom přepalování.
    už jsem několikrát zabloudil do kaváren, které by měly k dispozici baristu.. a ještě ani jednou jsem neviděl, že by kávovar flushnul, než mi udělá kafe.
    (0kávovary (pro) jsou dělaný tak, aby jednou za minutu udělaly kafe. tuhle teplotu jsou schopný udržovat na minimální hranici, ale ne na maximální. to znamená, že se trubky přehřívaj, a pokud do minuty před tebou neměl nikdo kafe, stejně ho budeš mít přepálený - teplotou ;)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: na zadne kavove plantazi jsem nikdy nebyla, takze bohuzel netusim, jak to tam vypada. A pokud jde o pestovani kafe obecne, tak o tom vim taky velke houby. Jestli treba na beznych plantazich nepouzivaji skodlive chemikalie proti skudcum (nebo zda tyto rostliny zadne prirozene skudce nemaji), chem. hnojiva (ci zda tam nejsou vubec potreba) apod.. Nemam bohuzel tolik casu abych se mohla zajimat o detaily pestovani kazde plodiny kterou konzumuji a biocertifikaty jsou pro me jakous takous zarukou (byt nekdy i ta je pochybna vzhledem k chybam v systemu certifikace - ale beru to ze je to porad lepsi nez dratem do oka). Ale pokud se ty vyznas a muzes ve zkratce podat nejake detailnejsi srovnani bio vs nebiokafe tak budu jedine rada samozr.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: a) nerozčiluji se. vůbec, máloco mne rozčílí.
    b) nojo, jenže je-li kvalitní pěna ve schopnosti baristy.. a ne presovače?
    c) musíš mít smutnej život bez kapučína, jestli žiješ v čechách ;)

    LIBANON: byl bys schopen tuto změnu chuti nějak popsat?
    ono, žejo, jak má kafe chutnat je dost složitá věc. co dělaj ty oleje je, že nápoj zhořčujou, potíraj specifika a dělaj z toho víc a víc takovou uniformní břečku - což je zase něco, na co jsou češi za posledních dvacet let zvyklý jako na chuť, jakou má chutnat káva..
    pamatuji si, jak jsem přišel do práce, ve které se presovač prakticky nečistil. na kávu dbali celkem dost, ale denní detergentovou kůru jí odpírali. vyčistil jsem ho a zíral jsem, jak výslednej nápoj rozkvetl.. jak jemně a ovocně najednou chutnal..

    FONTAN: máš pravdu.

    ANIQUE: easy má vlastní plotýnku, na které se zahřívá.. je to tedy bialetti konvička do eletriky, ne na sporák (možná, ale jen možná, jde opravdu čistě jen o plotýnku a dá se vyjmout a použít i na sporáku.. ale to nevím, v ruce jsem jí neměl).
    o krávě nic nevím, viděl jsem jí prvně z tvého odkazu. v životě jsem së ale naučil, že být skeptikem je zásadně prospěšné ;)
    pixly jsou imho fakt dobrý ty zábrusnice nebo jak se to jmenovalo, co postovala macata_prdelka... vypadá to celkem levně a schopně.. vyskládaný v řadě, se štítkem s popisem kávy, popř. poznámkou k hrubosti mletí by to vypadalo dobře, si myslím. ale je to řešení jen na menší množství, které se rychle spotřebuje.. v jiném případě bych volil nějakou tu ledičku, ve které bych to uskladnil.
    otázka káv je poněkud ošemetná, přecijen se stále bavíme o extrémní metodě extrakce. oprostil bych se od prostého sortimentu vysokohorských jednodruhů a zkoušel více, popř. směsi.. máš ještě co objevovat.

    WITCHIE: co se týče kávovaru, abych ti nekazil zážitek, poznamenám asi jen, že je to relativně příjemný design..
    ale co se týče těch bio káv..

    to jsem, abych se přiznal, nikdy nepochopil. pokud vím, bio certifikace je o čistotě procesu, oproštěné od chemikálií, nepřírodních procesů...
    viděli jste někdy, jak se vyrábí kafe, potažmo jak to v rovníkovejch zemích, kde se pěstuje, vypadá?
    imho u většiny káv je bio i nebio nachlup stejné, jen je o polovinu dražší, aby si zaplatilo bio certifikaci.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    BUTHRAKAUR: aha no ja prave si nebyla jista zda je to redeni nejlepsi metoda, zatim jsem to ani nikdy nezkousela. Ja jsem celkem obecne kafe-lama, takze kazde vysvetleni dobre :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam