• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WITCHIE: žádná - takže prakticky jakákoliv ;) vytváření směsí na jeden konkrétní neduh rádobypresovačů se nevyplatí, pokud je jich tolik - nikdo to nedělá.
    imho cestou je koupit si nějakej pytel (jihoamerickej dark roast?) a postupem času se dopracovat do kombinace hrubosti mletí, objemu nápoje a množství cukru, který ti bude vyhovovat ;)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: a jaka kava je vhodna pro ten vyssi tlak? ja se v tom fakt nevyznam takze kdyz to neni po lopate tak se moc nechytam
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WITCHIE: pěstování kávy v drtivý většině probíhá v hladomorovejch zemích. nemaj co žrát a to kafe nijak extra taky nenese, výroba dostává neuvěřitelně směsné sumy. takže investovat do hnojiv se nevyvplatí. nejen, že káva škůdce nemá* (kofein je tak trochu jed) ale i kdyby měla, africký pesticidy budou tříletý děcka, co se ty škůdce snažej trefit kamenama.
    snažím se naznačit, že pokud mají bio nějakou relevantní hodnotu, je to ochrana před nemocemi rozvinutých společností. ne rozvojových..

    WITCHIE: 1) výsledný nápoj není espresso a 2) užitá káva není vhodná - pro rozhození zamýšleného algorytmu.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: co kdyz je tlak vyssi nez tech 10,5bar co udavas?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BUTHRAKAUR: mnop, ono to není zas tak jednoduché vysvětlit. zvláště v kontextu strojů, které nevytvářejí espresso, ale jeho iluzi.
    pokusím se, ale.
    konkrétní káva, konkrétní jednodruh má svoje chuťová specifika. prostě každá jinak chutná a ochutnávač ti popíše celé škály chutí a vůní.
    jenže metoda vyváření espressa, kterou nazýváme extrémní extrakcí, tyto specifika z kávy vytáhne ne vždy k našim představám. díky tomu, že jak jsem psal, espresso má své přesné podmínky, je možné vytvořit směs konkrétních káv, které i za takové extrakce dají dohromady lahodný nápoj.. jenže taková směs počítá s přesným dodržením těchto podmínek - tedy těch tří primárních, jakými je čas, objem, teplota a tlak. 27 vteřin, 30ml, 96C a 8,5-10,5Bar. V případě, že káva teče delší dobu, je tento algorytmus rozhozen. To u profesionálních kávovarů nazýváme přepálením, vzhledem k tomu, že známe důvod (tlak ani teplota není rozdílná, je tedy chyba v grindu a tampu)..
    další věc, kterou zmiňuješ, je ředění. to se týká i třetího faktoru, a to protékání po samotné extrakci, když už je potenciál kávy z hmoty vytažen a louhuje se jakási dřevěná voda.
    ale abych se vrátil.. takovéto stroje mají ve vetšině případů tyto podmínky nejen nedokonalé, ale také kolísavé.

    sečteno a podtrženo, je to vesměs jedno. žejo. jak už jsem psal dřív.. vaříš kafe, ne espresso. Tvoje podmínky ti nedovolí se k espressu ani přiblížit, a i když nějaké úsilí z tvé strany může nápoj zlepšit, imho to nestojí za námahu.

    jo, a btw, ještě jedna věc mě napadá, když tak přemejšlim o tom přepalování.
    už jsem několikrát zabloudil do kaváren, které by měly k dispozici baristu.. a ještě ani jednou jsem neviděl, že by kávovar flushnul, než mi udělá kafe.
    (0kávovary (pro) jsou dělaný tak, aby jednou za minutu udělaly kafe. tuhle teplotu jsou schopný udržovat na minimální hranici, ale ne na maximální. to znamená, že se trubky přehřívaj, a pokud do minuty před tebou neměl nikdo kafe, stejně ho budeš mít přepálený - teplotou ;)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: na zadne kavove plantazi jsem nikdy nebyla, takze bohuzel netusim, jak to tam vypada. A pokud jde o pestovani kafe obecne, tak o tom vim taky velke houby. Jestli treba na beznych plantazich nepouzivaji skodlive chemikalie proti skudcum (nebo zda tyto rostliny zadne prirozene skudce nemaji), chem. hnojiva (ci zda tam nejsou vubec potreba) apod.. Nemam bohuzel tolik casu abych se mohla zajimat o detaily pestovani kazde plodiny kterou konzumuji a biocertifikaty jsou pro me jakous takous zarukou (byt nekdy i ta je pochybna vzhledem k chybam v systemu certifikace - ale beru to ze je to porad lepsi nez dratem do oka). Ale pokud se ty vyznas a muzes ve zkratce podat nejake detailnejsi srovnani bio vs nebiokafe tak budu jedine rada samozr.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: a) nerozčiluji se. vůbec, máloco mne rozčílí.
    b) nojo, jenže je-li kvalitní pěna ve schopnosti baristy.. a ne presovače?
    c) musíš mít smutnej život bez kapučína, jestli žiješ v čechách ;)

    LIBANON: byl bys schopen tuto změnu chuti nějak popsat?
    ono, žejo, jak má kafe chutnat je dost složitá věc. co dělaj ty oleje je, že nápoj zhořčujou, potíraj specifika a dělaj z toho víc a víc takovou uniformní břečku - což je zase něco, na co jsou češi za posledních dvacet let zvyklý jako na chuť, jakou má chutnat káva..
    pamatuji si, jak jsem přišel do práce, ve které se presovač prakticky nečistil. na kávu dbali celkem dost, ale denní detergentovou kůru jí odpírali. vyčistil jsem ho a zíral jsem, jak výslednej nápoj rozkvetl.. jak jemně a ovocně najednou chutnal..

    FONTAN: máš pravdu.

    ANIQUE: easy má vlastní plotýnku, na které se zahřívá.. je to tedy bialetti konvička do eletriky, ne na sporák (možná, ale jen možná, jde opravdu čistě jen o plotýnku a dá se vyjmout a použít i na sporáku.. ale to nevím, v ruce jsem jí neměl).
    o krávě nic nevím, viděl jsem jí prvně z tvého odkazu. v životě jsem së ale naučil, že být skeptikem je zásadně prospěšné ;)
    pixly jsou imho fakt dobrý ty zábrusnice nebo jak se to jmenovalo, co postovala macata_prdelka... vypadá to celkem levně a schopně.. vyskládaný v řadě, se štítkem s popisem kávy, popř. poznámkou k hrubosti mletí by to vypadalo dobře, si myslím. ale je to řešení jen na menší množství, které se rychle spotřebuje.. v jiném případě bych volil nějakou tu ledičku, ve které bych to uskladnil.
    otázka káv je poněkud ošemetná, přecijen se stále bavíme o extrémní metodě extrakce. oprostil bych se od prostého sortimentu vysokohorských jednodruhů a zkoušel více, popř. směsi.. máš ještě co objevovat.

    WITCHIE: co se týče kávovaru, abych ti nekazil zážitek, poznamenám asi jen, že je to relativně příjemný design..
    ale co se týče těch bio káv..

    to jsem, abych se přiznal, nikdy nepochopil. pokud vím, bio certifikace je o čistotě procesu, oproštěné od chemikálií, nepřírodních procesů...
    viděli jste někdy, jak se vyrábí kafe, potažmo jak to v rovníkovejch zemích, kde se pěstuje, vypadá?
    imho u většiny káv je bio i nebio nachlup stejné, jen je o polovinu dražší, aby si zaplatilo bio certifikaci.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    BUTHRAKAUR: aha no ja prave si nebyla jista zda je to redeni nejlepsi metoda, zatim jsem to ani nikdy nezkousela. Ja jsem celkem obecne kafe-lama, takze kazde vysvetleni dobre :)
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    WITCHIE: podle mne nezalezi na case, ale spis na mnozstvi vody. a na chuti se mi to projevovalo spis takovou kyselosti. co jsem cet, tak se doporucuje spis udelat klasicky maly silny kafe a naredit ho horkou vodou podle potreby.. ja jsem ale automatova kafe-lama, tak ber moje hlasky s rezervou .) on ti to ERNEST_GASKIN nebo tak nekdo jiste brzo vysvetli lip nez ja.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    BUTHRAKAUR: aha to je dost mozne ba pravdepodobne, abych se priznala tak jsem nad tim nepremyslela. Tim delsim sparovanim se mysli treba kolik sec.? (resp. od kolikate sec. se zacinaji uvolnovat ty nepeknosti). Na chuti se to projevi vetsi horkosti?
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    WITCHIE: peknej stroj.. ta moznost nastaveni mnozstvi vody je zajimava (mam to u svyho auto-stroje taky), ale nefunguje to nahodou tak, ze tim vetsi mnozstvim vody sparuje porad to samy kafe? u toho myho jo a spis se mi osvedcilo to mnozstvi vody snizit proti vychozimu nastaveni - s delsim sparovanim se z kafe uvolnujou ne zrovna chutny veci :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    tak nam prisla vcera takhle kraska pro lenochy:



    (http://www.kavovary-kava.cz/katalog/kavovary-a-espressa/produkt/jura-ena-3-ristretto-black )

    doufam ze mi ji tu znalci moc nezkritizujete :) mame z ni velkou radost. kafe je z ni moc dobry, s krasnou "penou", a ta vune :) a co je - aspon pro me (rano mam rada slabsi a hodne velky kafe) - skvely, ze je mozny si nastavit mnozstvi vody na salek (jako vychozi nastaveni i ad hoc), intenzitu chuti, vysku vypusti (tj. pro male i velke hrnky) a taky napr. tvrdost vody. a dela z mletyho i z nemletyho (prednostne z nemletyho).


    No a rovnou polozim dotaz: kupujete tu nekdo zrnkove biokafe, muzete nejake doporucit?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Aha, takže si koupím na šest šálků... jsem netušila jak jsou prťavý... Ten singer stál 6, necelejch...

    Mě tam fascinuje ta zvuková kontrolka, jelikož jsem prostě sklerotik, když napouštim vodu, tak přeteče, když peču maso, tak na to musíme myslet dva... Navíc se mi design toho dama soundu prostě líbí zdaleka nejvíc... Hm, myslíš, že z krávy poteče mrdka? Tak to asi musíme vyzkoušet.... U kafe jsem zvyklá, že mám doma třeba i na toho turka i 4 druhy, takže přibydou další 4 na presso, s tím se počítá... No a ruční mlejnek?:) Bys mě musel znát:)

    A v čem je teda lepší bialetti easy konkrétně? na mě musíš podrobně, jsem lama co zná rychlovarku... A asi jsem ho ještě v e-shopu možná nepotkala... Mrknu naň:)

    Návštěvy mi na dotaz, jestli chtěj turka z columbie, santose, etiopie nebo salvadoru odpovídaj "4 druhy kafe? ses posrala..."

    Ještě bych asi vrazila prachy do nějakej těsnících pixel.... Nějakej tip?

    Jinak díky všem za info!
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ERNEST_GASKIN: to urcite bude (snad) napsano v te mlade fronte.... (sakra porad jsem si tomu nezvykl rikat Dnes) no a na dalsi otazky tez nejsem skolenej odpovedet, ale to, ze jsou to ""mrdky" myslim dost znatelne naznacujou - zadne preso nedostalo "1" (a mozna ani "2") - a mozna to i reflektuje to poradi na prvnich trech mistech.... no a holt asi na slepej test umi chemka osalit i lidi, kteri (si myslej ze) tomu rozumi .) - a je dobry se tim zabyvat, protoze to dostatece naznaci, ze moka konvicka je "ta volba" - coz je takhle pred vanocema docela dobra vec
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ERNEST_GASKIN: zas takovy odbornik nejsem, ale jednou jsem musel konvicku umyt a chut kavy se opravdu zmenila a to k horsimu.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: já nevím, ale já si konkrétně na mléčnou pěnu na kafi potrpím velmi, a když si někde dám třeba cappuccino nebo latté a je na tom zmršená pěna, tak mi to náladu zkazí... na pressu je mi to celkem fuk.... nicméně stejně myslím, že se zbytečně rozčiluješ kvůli hovnům :-D
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jo. jedna věc ještě. abych vypadal jako ultragrafoman.
    v bialettiho terminologii je šálek cca 50-60ml
    tedy 3 šálky = 150-180 ml, 6 šálků 300-360 ml, což imho dává smysl na dvě menší porce... takovej normální hrnek má cca 300ml
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ANIQUE: šel bych do bialleti easy. vypadá mnohem lépe, fundovaněji. má původní (zamáčknout slzičku) bialettiho design a je rozhodně použitelnější.
    a vůbec, kdybych měl na kafe 8 litříků (cca cena tý retro mrdky) postupoval bych asi takhle

    bialleti easy: 2,5k
    mlýnek: 0,8k - elektronickej s kamenama. ruční leda jako dekoraci, věřím, že tě hodně rychle bude srát.
    kafe: cca 1k bych do toho vrazil. to je 2,5-4 kg v různejch variacích. neni nad to stát ráno ve spodnim prádle před ledničkou, rejpat se v oku a přemejšlet, s jakym kafem budeš vstávat.
    filtr: 0,5k - voda je důležitá a hodí se to i na víc věcí.

    tady ti zbejvá 2,8 k a máš pěknej základ k opravdu dobrý kávě. na lince ti stojí kávovar, kterej říká: udělám ti takový kafe, že ještě tejden budeš srát magi v kostkách. ... a tvoje návštěvy padaj na prdel u výběru kafe, zvyklý jen na "turka nebo nesko?" co se týče mlíka, přiznejme si to. tak i tak ho opravdu nenašleháš. když se ti podaří pěna, bude to jarová mrdka, kterou bys stejně tak dobře zvládla takovym tim šlehátkem z ikey na tužkovky. takže si prostě zalívej horkym mlíkem a doufej, že jednoho dne budeš dost bohatá nebo šílená na to, aby sis koupila la marzocco gs1 ;)
    já bych zbylejch 2,8 vrazil do bean bagu, hrnečku, kterej bych miloval a do love supreme od coltranea na cd.. pro ultimátní zážitek z kávy.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    FONTAN: já to nechápu.. zajímalo by mě, co za baristy testovalo ty presovače.

    1) hodnocení mléčný pěny mi příjde fakt divný. ostatně si myslím, že našlehat mikropěnu by šlo i kompresorem k akvárku na sporáku.
    2) co stanovilo standart pro mletí kávy u těch kávovarů a jak se jim ho (bez relevantních stupnic) dařilo držet? ostatně, nikde tam mikronové filtry v té redakci nevidím.. výsledná káva je přeci diametrálně odlišná při korekci mletí o minimum..

    a za třetí a asi nejjasněji
    3) jakej čičmunda by souhlasil s tím se s tímhle vůbec zabývat? dyk musej vědět, že jde o mrdky ;)

    navíc se umístí nespresso. no neke. pikslička voňavek se stopovym množstvím kafe.. to si snad dělaj prdel.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LIBANON: byl bych celkem opatrný, co nazývám patinou. imho se zrovna u kávy (narozdíl od čaje) patina nějak zásadně netvoří, naopak se usazují kávové oleje, které hořknou výsledný nápoj - to je důvod, proč se na presovače v kavárenských provozech používá "chemka" - kávový detergent.
    ne všechno, co se usazuje, je patinou.

    BOTA01: dark roast, jeden z největších zločinů proti kávě, se taky narodil v itálii. a zadek bych mu nelízal ;)

    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    http://www.cerstvakava.cz/e-shop/mlynky-na-kavu/rucni-mlynek-na-kavu-rumpal-dreveny ....znáte ho někdo nebo se mám ptát na bližší info přímo tam?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam