• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    LUKAS87: jsem o tom slyšel a světe div se, cca 900 (prý?)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    btw jak tady byla ta legrácka v podobě ručního presovače... narazil sem náhodou na tohle http://www.handpresso.com/ ceny netušim. ale někoho by to třeba mohlo zajímat víc .) jdu to prozkoumávat teď teprve...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    RETROX: jestli jde o vedení tepla, tak bych měl spíš chtít konvičku z povrchově postříbřený mědi, ne? :D a nebyl by to problem, postříbřil bych si to možná i doma, elektrolyticky....
    RETROX
    RETROX --- ---
    RYBANA22: já koupil těsnění tady http://www.youngdesign.cz/design/na-kavu-caj-a-mleko/

    LUKAS87: kup hliníkovou- daleko lépe vede teplo
    navíc z nerezu je jen vnější konvička, pajšl je stejně z hliníku

    LUKAS87: "americké espresso" by mělo být klasické espresso dolité horkou vodou (espresso v šálku na cappuccino)..
    viz http://blog.labohemecafe.cz/2008/07/13/jak-spravne-pripravit-napoje-z-espressa/

    U Moka konvičky je klíčové naplnit filtr kávou až po okraj a pěkně zarovnat a vařit na mírném ohni (plameny nesmí přesahovat okraj konvičky).
    Zatím používám kávu na espresso ale chystám se vyzkoušet kávu na Moka http://kava-kava.cz/segafredo-espresso-moka-250-g-mlete-p-864.html
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    netušíte někdo náhodou, čistě náhodou, kde sehnad naked portafilter?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    furt lepší než lungo, imho
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ERNEST_GASKIN: kdyby nebylo hnusný nebylo by to Americano ....
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: fakt? já ho vídám s. hnusný, ale s. ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: tak třeba to amerikáno vyžaduje nějaký spešl rituální rekvizity, jako třeba kolegu negra za barem, nebo americkou vlajku na zástěře, nebo tak... a nebo se tim prostě netrap - vždyky, když sem viděl "americano", tak to bylo bez pěny.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LUKAS87: Já dostala moka konvičku od Ježíška. Nechávám si mlet čerstvou kávu v kavárně, zatím testuju druhy. Ale káva je z konvičky vynikající a silná.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: hele, já řikám klidně. fotek naked extrakce je spousta a jsou všechny víceméně stejný. maj někomu říct "čum, jakej jsem barista", ale namísto toho říkaj "hele, jak to krásně teče"..
    s latte artem to zas tak slavný neni. přecijen tam, kde dělám latte (natožpak cappucino-machiato) moc nejede a dělat to jen za účelem focení a vylévat by bylo bohapusté plýtvání. to prostě musim mít kompakt u sebe a dělat sračky fotky, když už to příjde ;)
    ... nehledě na fakt, že mi většinou pár káv trvá, než se dostanu do grifu a nejen správně kreslím, ale také šlehám pěnu...

    no, tak já to právě dělám, spouštim norm. portafilterem cremu po okraji a ona vytváří takovou.. mno, potěmkynovu pěnu po povrchu té horké vody, espresso to zvládne pokrýt celý. jenže to se právě hrozně lehce potrhá a zmizí... každý kafe navíc dělám doublem a co hned neudám, vypiji, což je celkem plýtvání.
    občas, když mám nějakého hosta, který vypadá, že si kávu opravdu užije, udělám mu tam ten double tight ristretto z naháče. tak i tak ale pokaždé "vyplýtvám" jednu porci zbytečně.
    ideální řešení je přidávat konvičku s horkou vodou k espressu v cappucino hrnku - navíc to pochopitelně trochu vzdělá některé hosty (jak o tom kdysi mluvil bota).. jenže to je pro mé zaměstnavatele přílišnou investicí.

    LUKAS87: jen v rychlosti - teplota zahřívání je celkem jedno. hlavním činitelem je tam voda.. a ta se vždycky bude vařit stejně (za stejnýho tlaku žejo)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    btw dneska jsem měl první šálek v bialettiho konvičce (respektive v hliníkový kopii balettiho konvičky koupený v tescu za dvě kila, která nebyla moje a jak jsem pochopil tak docela dlouho k spokojenosti slouží kdesi v plzni - byla prostě na vejletu, no) a ačkoli se jednalo o obyčejnou tchibo ovoněnou arabiku + mam ten pocit, že sem to smažil na moc silnym plameni - tak to bylo sakra_moc_dobrý kafe.

    -> jakmile mi dojde vejplata, tak si jí du okamžitě koupit taky, je to fakt paráda! .) nerezovou.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: já se přiznám, že v tom ten rozdíl, vzhledem k tomu, že jsem tyhle věci měl možnost vidět fakt poprvý, nepoznám. prostě nepoznám. takže třeba za rok čumění na tyhle bublinky ti dám za pravdu a budu nadšeně přikejvávat - nicméně teď mi to oboje připadalo úplně skoro stejný.
    a hlavně - bylo to dobrý!
    s tím filmem bych to nepřeháněl - spíš přitáhnu tikitál a budu plejtvat místo na kartě. pokud teda ještě je zájem o tu show ERNEST_GASKIN :)

    joa k tomu americanu - nedalo by se tomu spadnutí pěny předejít tak, že bys do horký vody dělal presso? prostě otočit ten klasickej postup - udělám presso a zaleju horkou vodou. a nebo tu vodu přidávat postupně během extrakce.... a nebo je to kravina a nebude to fungovat, samozřejmě .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: to video není z naháče. proud cremy tomu neodpovídá. resp. mohl by, při nějakym kulturistickym tampu, ale o tom pochybuji. crema z naháče nekape*, táhne se. to je ta její krása. navíc nekapalní ještě chvíli po odstavení.
    kapání je právě jeden z neduhů, co naked portafilter svou podstatou odstraňuje. crema se skládá mnohem jemněji do šálku a netříští se tolik.

    jinak mě mrzí, že sis to nemohl trochu lépe prohlédnout; kávovar je dost špatně umístěn a za bar jen tak někoho pustit nesmím. dám vědět, až budu mít tu svou směs přímo čerstvou, to by měla být největší podívaná.. ostatně, pokud budeš chtít plýtvat film, mohu otevřít o něco dříve a nechat tě si vyhrát s tím svým fotoaparátem ;)

    * - abych zase nebyl nařčen, že kecám. crema z naháče kapat může. při silnym tampu nebo příliš čerstvym kafi, ve kterym se (navíc hned po namletí) uvolňování CO2 hodně plete do procesu. takovej brew ale mnohem rychleji zblonďatí, ještě před natečením ristretta.

    MACATA_PRDELKA: já s tím mám v provozu velký problém, abych se přiznal. crema 100pctní arabiky má obecně jemnější a méně odolnou strukturu, než s malou (byť 10tipctní) příměsí robusty. z principu míchám pro americano klasické espresso horkou vodou, abych se vyvaroval přepálení. jenže crema pak na výsledném nápoji nedrží a velice rychle se ztrácí - vykouzlím tygří srst, ale než se šálek dostane na stůl, vypadá to jako černá břečka. pokaždé se za takový nápoj stydím.. a ne a ne přijít na to, jak jí tam - proboha - udržet.
    ale to jen tak ;)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    MACATA_PRDELKA: tý voe, to zkusím hned jak dojdu domů :-D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOTA01: sem tohle dneska poprvý v životě fakt viděl na vlastní oči :)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Smysl zivota, cremy a vubec;-)
    http://www.vimeo.com/1494618
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    RYBANA22: akorát tak na 2 pořádný kafe:D
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam