• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARLIN: jestli to chces na vareni bezny vareni kafe, doporucuju ty, ktere jde postavit na sporak. I kdyz tedy trik s horkou vodou to cele urychli, stejne mi prijde prakticejsi zarizeni, ktere nepotrebuje specialni zdroj tepla.

    YouTube - Vacuum Coffee Maker - How does it work? Demo
    http://www.youtube.com/watch?v=FxIs2GVsqgY


    Mam velkej od Bodumu pres nemeckou ebay, i s postovnym se da sehnat okolo 1000. Na velkej hrnek silny kavy to je fajn, idealni je teda na konvici pro vetsi spolecnost. Kdyz budes filtrovat, hazela jsem sem zhruba pred rokem ruzny typy sifonovych kavovaru.

    Kafe to dela dobry, jemny, spotrebujes ho vice, nez treba do french pressu, ale nechavam ho louhovat minuty, ne jen jednu.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    DARLIN: jojo, pekna vecicka :-)
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    toto proste musim mat !!

    Vacuum Pot
    http://vimeo.com/15333460

    Vacuum Pot Hario TCA-3 doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/vacuum-pot-hario-tca3.html
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    FALLENANGEL: to jsou taky dobrý kafe. Překapávaný s mlíkem do obrovskýho hrnečku mám ráda. Já jen, že síla většinou zaskočí rozpustný a automatový pijáky :)

    To extra silný z kafetiéry jsem zkoušela ředit téměř vroucí vodou a horkou úřevařenou vodou a nebylo to nic moc. Spíš to zjemnila trocha cukru, normálně nesladím, a mlíko. Takže jsem si ho dávala jen při chuti na silnou kávu. A pak nám kafetiéra pošla :(
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    MACATA_PRDELKA: Většinou sprostý překapávaný, nebo turka z džezvy. Ta kafetiéra je teda opravdu diametrálně jiná.

    ZUZKAOU: A nevadí menší dávka tomu procesu v kafetiéře? Možná je to jenom můj dojem, ale zdálo se mi, že když jsem dal do sítka míň kafe, tak se nahoru neprotlačila všechna voda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FALLENANGEL: býkovatost je nutná součást toho, že máš dobře uvařený kafe z pořádný dávky. Dá se to tedy omezit tím, že tam příště dáš menší porci. (A nebo to prostě nebudeš pít před spaním)

    Hořkost, pokud je nežádoucí, tak naředění taky zeslábne. A nebo hledej jiný zdroj zrnek. Obecně čisté arabiky mají míň kofeinu a některé bývají "sladší". Ideálně najít kavárnu, kde mají nabídku několika jednodruhových káv a proochutnávat se k té svojí.

    Jinak díky za tvůj původní dotaz, konečně mi došlo jak vyčitit spodní nádobu vaccumpotu od usazenin, které sice jsou určitě děsně hodnotná patina... A když jsem do toho lila ocet, tak to ještě navíc krásně bublalo.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    FALLENANGEL: jo. to je přesně ono. co jsi pil doteď? :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak dobrá věc se podařila. Kafetiéra kafetiéruje, nádobka si dala říct po vyvaření jedlou sodou. Je normální, že z toho je kafe silný jako bejk a hořký jako pelyněk? :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TEREZZZKA: Zaujalo mě to.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Můžu jenom doporučit. Výborná jemná káva z toho je...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Aeropress neznám.
    Domácí kávě začíná kralovat aeropress. Je malý, levný, rychlý a výkonný - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/domaci-kave-zacina-kralovat-aeropress-je-maly-levny-rychly-a-vykonny-1je-/hobby-domov.asp?c=A101024_191713_hobby-domov_bma
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Sodu vyzkouším. Vyváření fakt nepomáhá. Při nejhorším to vezmu drátěnkou, nebo ocelovým kartáčem na vrtačce, ale to už je mi skoro líto.

    MACATA_PRDELKA: Abych pravdu řekl, tak ještě nevím. Zatím jsem udělal čtyři vyvaření s kafem, ale už tokafe v sítku bylo dost cítit, tak jsem to ani neochutnával. Asi to zkusím dneska večer.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    GIA_: French press je pro turkaře ideální nástroj. Práce s ním je jednoduchá a rychlá, údržba téměř žádná. A navíc ho seženeš prakticky všude.

    http://www.cerstvakava.cz/french-pressy/
    http://cz.labohemecafe.eu/informace/priprava-kavy/french-press/
    http://jaknakavu.eu/french-press/jak-na-french-press/
    GIA_
    GIA_ --- ---
    TEREZZZKA: Ráda bych ho přeučila, ale to bych v první řadě musela vědět co to french press a mochaje :)
    Sama moc kávu nepiju, tak mě nebíte :)))
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    FALLENANGEL: přechází ten pach do výsledné kávy? nám tohle zařízení také trochu zavánělo, ale na kafe to nemělo vliv. a tím, že to byl "domácí" pach ne po někom a věděli jsme, že jsme tam vždy vařili jen vodu a nahoře kafe, neřešili jsme to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No - a co přidat do té vody sodu(hodně sody) a povařit to v tom? Jedlou sodu mívají v potravinách vedle prášků do pečiva.

    Kyselina začne naleptávat povrch a pak má hliník tendneci stěhovat se do toho, co se v něm vaří. A sice to není jasně co to způsobuje, ale straší se škálou od alzhimera po zarděnky.

    Existuje pak ještě pasta neoxyd,ale nevím nakolik je použitelná na nádobí zevnitř. Z venčí ti to ale vypucuje krásně.
    MELVINUDALL
    MELVINUDALL --- ---
    FALLENANGEL: citronovou vodu poradne osolit a vyvarit v tom
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Bohužel je to starožitnej hliníkovej kousek. Drbu, drbu, vařím, vařím,... teď jsem ještě zkusil vodu s octem, tak uvidím, jestli z ní nebude jenom dekorace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FALLENANGEL: Pořádně vydrbat (pokud není hliníková, tak i nějakou chemií) a dlouho vyvařit (alespoň 20 minut.) - celé potopení do vody.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Prosím vás vaříte někdo kafe v kafetiéře? Cítíte něco, když si čichnete k té spodní nádobce, do které se dává voda? Pořídil jsem si na burze starší kafetiéru a spodek je cítit takovou ne moc příjemnou zatuchlinou s kávovým nádechem. Je to normální?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam