• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Kafe chutna stejne i namlety z mrazenejch zrn.


    OPTIKUS: Vzdycky kdyz to z ty lednice zandas/vyndas tak se ti vevnitr trocha vlhkosti vysrazi. A neni to problem zalepeni kamenu, ale ztraty chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: a píšu já o barovém provozu? Nikoliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: netuším jaké body tání mají tukové částice v kávovém zrnu, ale třeba olivovej olej v lednici ztuhne a pak se jaksi chová jinak, než olej tekutý. Takže k tomu by teoreticky mohlo docházet i u té kávy z lednice.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    A vzduchotesna nadoba preci zadne pachy v domaci lednicce nepropusti, nebo se pletu???(((:
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: V lednici, kde pod barem skladujes koralky moc pachu nepochytis...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Kdyz budes mit vzduchotesnou nadobu a dobre uzavreny pytel, klidne jo!

    Btw, pri predpokladu, ze to v ty lednici nebudes skladovat pul roku a dobre ten pytel nebo tu nadobu uzavres, je to vlhnuti dost zanedbatelny...Nasi zakaznici, kterym tohle skladovani doporucejeme s tim problem nemaji..A pri mleti k zadnymu zalepovani mlecich kamenu diky vlhkemu zrnu nedochazi...Takze my s tim problem taky nemame..(:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: takže ne lednička, ale chladná spíž na suché potraviny, světlu nepropustná nádoba s dobře těsnícím víkem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ta lednička tomu nějak nedělá dobře, jednak je tam poměrně snadné chytit spoustu dalších pachů a tuším že ztuhlé tuky pak nebudou dělat výslednému aromatu dobře. Ať už při mletí a nebo pak hlavně zvětšuješ rozdíl teplot káva vs. voda, takže se to při extrakci patrně bude chovat zase jinak.

    Ale cucám si to z prstu, jsem líná googlit a dohledat nějaké podloženější teorie.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OPTIKUS: Jeste jednou, lednicku ne.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Tak a vic netreba dodavat a jsme tam o cem vsichni uz dlouho vime!(((:
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: Aha, tak abych se priznal, vubec me nenapadlo, ze formulace muze zpusobit takove nedorozumneni (((: O "trest" neslo, spis mi slo o jinou metodu, metodu kterou zname krasne popsala ZUZKAOU. A pokud to tak je, tak idealni je proste ta lednicka..Uzavrit pytel (nejde moc kysliku), dat do lednicky (nizka teplota)..
    Asi se GHOSTDOG neptal/a spravnych odborniku...

    Nejde ani tak o 20kilove pytle, ale nespotrebovana kilovka dobre kavy v domacim prostredi se nejak uskladnit musi!!(:
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GHOSTDOG: Problem je, ze v lednici je kondenzujici vlhko, takze ti zrnka navlhnou. Takze v suchu, chladu, temnu a ve vzduchotesne nadobe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: Potřebuješ zabránit oxidaci tuků, kterých je v kávě víc než dost. Takže potřebuješ zamezit co nejvíce přístupu světla, přílišného tepla a kyslíku a kávy kupovat jen takové množství aby nestihla zvětrat úplně.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: Formulace, kterous použil(a) mi zněla jako: "Jaký trest by odborníci doporučili za skaldování zrn v otevřených pytlích?". A tys asi měl(a) na mysli jako náhradu za otevřené pytle.
    Napadá mě: pokud je pytel onen kovový obal, pevně jej uzavřít. Nebo přesypat do uzavíratelné nádoby. A nekupovat dvacetikilové pytle.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: To ale vubec neresi otazku skladovani "kavovych zrn", nejak nechapu odpoved..

    Zvlast kdyz melta je uplne neco jineho, nez prazeny kavovy zrna (???)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: doživotně pít meltu. neslazenou
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    GHOSTDOG: A copak ti odbornici doporucili za skladovani otevrenych pytlu se zrnkovou kavou???By me zajimalo..
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZKAOU: Kdysi jsme našli zapomenté načaté uzavřené nescaffé, asi po 5 letech a krystalky se přeměnily v něco podobného dřevěnému uhlí. Asi oxidace. V plastu bude asi rychlejší a nastala by dříve než po skončení trvanlivosti? Nebo brzo po datum min. spotřeby a konzumenty, co zapomínají kafe v kredenci dva roky by to děsilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Existuje nějaký důvod, proč se instatní kafe v drtivé většině prodává ve skleněných lahvích a ne v plastu, který by byl levnější a lépe by se to skladovalo a převáželo?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    kafe na (pseudo)presso do stroje skladuji ve skříňce v plechové krabici s víkem na pružině.
    asi zvyk z čaje, ty se mají skladovat v plechu, aby nevlhly a nezapařily se, jelikož plech trochu dýchá.
    kafe na chuťová voňavá kafe - french press či moka skladuji v zrnkách v plechové krabici a ta melu. dělám si je občas a tak mi ta chvíle ručního mletí nevadí.
    a nevím, je-li to správně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam