• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ANYSA: já ti nevim... jsem toho názoru, že:
    jestli chceš espresso, tak kapsle nejsou cestou ke skutečnýmu espressu.
    jestli chceš dobrý kafe, tak tě vyjde frenčpress/perkolátor (bilettiho konvička)/vacpot nejen pořizovací cenou, ale i provozníma nákladama na mnohem míň, a vsadim botu, že to taky bude chutnat líp. navíc máš možnost v tom uvařit jakýkoli kafe - ne jenom "to", co dodává výrobce danejch kapslí.
    jestli chceš ovoněnou tmavou tekutinu cvrknutou kofeinem a hodláš do toho lejt mlíko (nejsou v některejch kapslích tyhle sušený mlíka integrovaný? nebo to přidává ve "výrobě" stroj?) nebo cokoli podobnýho, a nutně ti přijde idea drahejch kapslí dobrá, pak prosím & enjoy .)

    mimochodem v pondělí jsem měl svůj kávovar i s mlejnkem na čvut-fel, předváděl jsem na cviku ze senzorů svůj PID regulátor teploty s pt1000 čidlem. v životě sem neuvařil tolik kafí v tak krátkym čase :D ještě to bude chtít poladit pár much, najít vhodnější uchycení senzoru, a mohl bych tu legraci vyrobit i ve víc kusech. zdá se to bejt spolehlivý a velmi šikovný... kdyby měl někdo teda zájem do svýho kávovaru nacpat _zcela_analogovej_pid_ (žádný jedničky, nuly a mikroprocesory). akorát se k tomu vzhledem k bakalářce dostanu nejdřív tak o prázdninách...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, nemůžu nikde najít jak se dělají kávové kapsle. Uvažuju o nějakém kávovaru Nespresso, minimálně ve třech testech na kávovary co jsem našla se umístily na jednom z prvních míst nejen "strojově" ale hlavně chuťově. Akorát občas se na nějaké diskuzi od odpůrců dočtu, že kapsle jsou sra.ka a chemka, ale nikde se ke složení nemůžu dogooglit (hledám bohužel jen česky). Máte někdo nějaké podložené info nebo odkaz na test/článek ? Díky.
    WILLOW
    WILLOW --- ---
    LUKAS87: diky, moc zajimavej obchod
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WILLOW: http://www.concept-art.de/OXID_ESHOP_CE_4/Tamper-Handles-Griffe/Tamper-Technik/

    nicméně nejsem s ním úplně spokojenej a pořád trochu laškuju s možností ho prodat. mám k tomu spodek 58C...
    WILLOW
    WILLOW --- ---
    LUKAS87: kde se da sehnat ten cerveny Tamper? vypada moc dobre
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: držím palce! bohužel nemůžu z časových důvodů dorazit :/
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Od soboty do pondělí bude probíhat v pražském hotelu Mosaic house soutěž Barista roku, Coffee in Good Spirit a Latte art. Přijďte se pokochat, ochutnat, pozdravit mě ;)

    www.specialitycoffee.cz
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JOSKA_CZ: ten iberital challenge sem si kupoval já. má to pár much, ale pořád je to úplně jinde, než ten plastovej verk od krups...
    kupodivu neprodukuje moc prachu - to je docela podstatný. u toho krupsu bych očekával, že si s tim na presso neškrtneš...
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    JOSKA_CZ: presne tenhle krups mam. a jedu:
    moka konvice (trochu pres stredni hrubost, co to umi a uplne v pohode),
    kafe napolitana [takova "specialni" prekapavana] (vyssi hrubost - v pohode)
    a
    dzezvu (uplne nejjemnejsi, co to umi [porad to tedy neni uplne ten "prach", ale je to dostatecny] - a tady se to teda (kdyz toho melu o trochu vice) dost prehriva a tusim, ze presne na tom mi jednou odejde motor + na to nejjemnejsi to ma tendeni samo posouvat hrubost smerem nahoru (ze ty znka pretlacej ten "zavit" na nastaveni hrubosti)).

    jinak to "uz" 3. rok slape docela dobre s kazdodenim pouzivanim a narazovym mletim vetsiho mnozstvi (semelu na tom tak 2 kila za mesic)

    (
    * asi tak tyden po konci zaruky se mi ulomilo spousteci tlacitko, takze musim zajet prstem trochu hloubeji do tela mlynku a nasmatrat tam spinac primo na tistaku
    * je tam spoustu "detektoru" dovreni, a obcas se to pri mleti zastavi, protoze to vibrace "pootevrou"
    )

    az mi tenhle odejde, tak budu hledat neco trochu robustnejsiho, ale nespokojenej nejsem
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    espresso zatím nevařím, ale časem plánuji. Baratzu mají na Doubleshotu. Vypadají pěkně, ale stojí 2x tolik. Někdo tu v lednu dával odkaz na mlýnek Iberital Challenge (http://www.iberital.cz/domaci_kava_mlynky_zrno.html), který už je ale v jiné cenové kategorii. Stojí za to si připlatit za "vyšší třídu"? Jaký bude rozdíl mezi tím Krupsem/Baratzou a tímhle.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    počítej, že se ti na tu plastovou nádobu bude chytat prach a že to nebude moc konzistentní. ale pokud nevaříš espresso, tak by to mohlo vyhovět.
    mrkni po mlýnkách baratza maestro - tyhle krupsy jsou defacto rebrand téhož.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    zdravím.. po půl roku mletí ručním Hario mlýnkem jsem se konečně rozhoupal ke koupi elektrického mlýnku. Chtěl bych něco ideálně kolem 2 tisíc, nejzazší limit 3. Samozřejmě s mlecími kameny (vyměnitelné) a volitelnou hrubostí mletí.

    Z těch volně komerčně dostupných mne zaujal KRUPS GVX 242. Dáte mi, prosím, nějaké typy na něco lepšího a méně typu "koupil jsem ho v prvním Datartu"?
    _MAKI_
    _MAKI_ --- ---
    moc děkuji za rady!!!! zkusíme něco vybrat
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    _MAKI_: pokud děláš presso, tak maj v balírnách praha holešovice dvě směsi (normální směs na presso kolem 180 kč a pak "mezzo" - ta je vynikající - za 200 kč). jinak osobně mohu doporučit colombia bucaramanga excelso a též brasilia facenda lagoa (ceny kolem 200 kč/kg taktéž), první jmenovaná má více kořeněnou a ovocnou chuť. nejlepší je se tam ovšem zastavit osobně, poptat se, koupit si k tomu i nějakou krabici tofínků nebo jinejch sladkostí... navíc je to tam v okolí moc hezký :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    pac máma na tom hodne vari.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    nebo robusta tanzania od mamacoffee. absolutni absence kyselosti, hromada kofeinu.
    Tanzania Bukoba FLO Fairtrade robusta
    MAMACOFFEE :: eShop s kávou a doplňky
    http://www.mamacoffee.cz/shop/
    chci se zeptat v holesovicich, jestli nemaj.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    _MAKI_: pripadne, v seznamu neobsazena, Kolumbie Bucamaranga
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    _MAKI_: Dost zalezi na osobnich chutich, ja sem pro Costa Rica Tarazzu. Etiopie Sidamo taky neni spatny.
    _MAKI_
    _MAKI_ --- ---
    AXTHEB: díky, přeci jen se úplně nevyznám, bylo by doporučení na nějaký konkrétní druh? díky moc
    _MAKI_
    _MAKI_ --- ---
    hoj, tak v kanceláři proběhla revoluce a chceme vyměnit zrnkovou kávu do našeho kávovaru. máte nejaky tip na slusnou kavu okolo 350kč/kg? (mozna tu neco takoveho zaznelo uz drive, ale bohuzel mi povinnosti v praci nedovoli to tu prilis procitat) diky moc!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam