• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    CLOVICEK: já jsem velmi spokojenej se značkou Iberital.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    CLOVICEK: Ruční můžeme doporučit Hario.
    ANYSA: U starších mlýnků to většinou chce vyměnit kameny, pokud jsou k sehnání
    FINSON
    FINSON --- ---
    CLOVICEK: Pořídil jsem si od Lodosu model Istanbul, takový ten lesklý mosazný váleček, a jsem spokojen. Nicméně jsem dost biased, tenhle model jsem chtěl, protože skoro stejný měl děda, a nemám zkušenost s jinými mlýnky.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Máte někdo tip na nějaké kvalitnější, nebo prověřené mlýnky na kávu ať už ruční, nebo elektrické? Rád bych rozšířil sortiment i o ně, hodně lidí si totiž kvalitní kávu nekoupí už jen kvůli toho, že nemají mlýnek.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Achjo, tak jsem si koupila na Aukru starší mlýnek na kávu, bohužel mlecí kameny jsou asi už tak vymleté, že i když to má 7 stupňů hrubosti tak se z toho sype něco tak neuvěřitelně hrubého, že to nejde použít ani když jsem to zkoušela semlet třikrát po sobě :-/ Ještě že jsem si na zkoušku koupila nějaký nejlevnější Standard a nešoupla jsem tam hned Colombii supremo z La Bohéme Café :-)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANYSA: froliky su take maskrty pre psov...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Na mě to právě taky moc nezapůsobilo, ale časopis Apetit organizuje v říjnu kulinářský trh kde budou různí prodejci a Frolík mezi nimi, tak jsem si říkala že tam snad zvou jen prověřené firmy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    vyvolává ve mně nedůvěru, když se každý výrobek jmenuje po Frolíkovi (Vopičkovi. Vomáčkovi) a ne po tom, co je uvnitř.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANYSA: žádné pozitivní...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    315 kč za kilo robusty? mi poserte záda...
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    TWENY: Zkus Davidoff. Trochu drahá, ale stojí za to:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coffee and Health : A Review of Recent Human Research

    http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10408390500400009
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUKAS87: světlat tak, aby pěna na povrchu v hrnku měla tygrovanou texturu, ale aby v ní už nebylo to světlý, co vypadá jak pochcaná sláma :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: Jak mco blonďatět? no a jak se na spotu poratfilteru objeví světlá tekutina, tak už je pozdě. Na cremě by neměla být světlá tečka.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: mě to u některejch druhů kávy chutnalo. obecně jsem začal nastavovat hrubost mletí spíš dle chuti - s tím že prostě extrahuju tak dlouho, než začne crema blonďatět. většinou tak končím kolem 40-50 ml tekutiny z 14 g kafe a extrakcí kolem 15-30 sec, většinou blíže ke spodní hranici.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: ve správně připraveném espressu z kvalitní suroviny by neměla být acidita nepříjemná, bohužel ji tady většina lidí vnímá jako něco negativního, zatímco na sever od nás, ale nejen tam, je to nejžádanější chuťový zážitek z kávy - ovocitá kyselost.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: o tom žádná :)
    LUKAS87: nevím, proč by mi všichni tvrdili, jaké je to zlo - že by si pro sebe chtěli schovat ty úžasné chuťové nuance? :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    TEREZZZKA: To by bylo fajn. Vždycky musím vědět proč :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: zdravotně škodlivé při krátké extrakci?

    Rozhodně delší extrakce než by měla (tj. včetně klasického českého "turka") uvolňuje látky, které minimálně dráždí žaludek, zatímco z dobře udělaného kafe žáha nepálí ani největší neurotiky. Po delší době (stejně jako třeba z čaje) se začínají louhovat taniny, ale ty jsou hlavně hořký/kyselý a jestli se nepletu, tak v tom, že je čaj je antioxidant mají velkou roli, ty jsou spíš na závadě chuti, než zdravotní závadnosti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: na to nelze říct nic jinýho, než - zkus si namlít kafe nahrubo a udělat těch 30 ml z 15 s extrakce a budeš sama překvapená tak, jako jsem byl já :) bude to jemnější a míň kyselý (nebo alespoň tak mi to funguje doma v případě doubleshotu z 14 g kávy).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WRONSKI: nikdy jsem po tom moc nepátrala, bylo mi to tak řečeno lidmi, které považuju za vzdělané v tomto oboru, ale můžu se doptat.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    TEREZZZKA: Proč by mělo být espresso s extrakcí pod 20 vteřin zdravotně závadné?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: nikdy jsme tenhle názor neslyšela a odporuje všemu, co jsme se o kávě naučila :) Předně kofein se z kávy uvolňuje až po určité době, zkracovat tedy tuto dobu nedává smysl, ristretto má být "silnější" než espresso, pak také "short" vyjadřuje přece objem, ne délku extrakce (proto je latté macch. long drink, to není z mé hlavy) a pak taky mi bylo vždy opakováno, že espresso extrahující pod hranicí 20 s je v podstatě zdravotně závadné. a pokud si vyzkoušíš udělat ristretto dejme tomu tedy za 15 s 30 ml tekutiny, pochybuju, že bude chuťově nějak zajímavé, bude kyselé a hlavně řídké, za tu dobu se nestihnou rozvinout a vyextrahovat všechny oleje a nápoj tak pozbyde typické konzistence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam