• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FINSON
    FINSON --- ---
    CLOVICEK: Pořídil jsem si od Lodosu model Istanbul, takový ten lesklý mosazný váleček, a jsem spokojen. Nicméně jsem dost biased, tenhle model jsem chtěl, protože skoro stejný měl děda, a nemám zkušenost s jinými mlýnky.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Máte někdo tip na nějaké kvalitnější, nebo prověřené mlýnky na kávu ať už ruční, nebo elektrické? Rád bych rozšířil sortiment i o ně, hodně lidí si totiž kvalitní kávu nekoupí už jen kvůli toho, že nemají mlýnek.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Achjo, tak jsem si koupila na Aukru starší mlýnek na kávu, bohužel mlecí kameny jsou asi už tak vymleté, že i když to má 7 stupňů hrubosti tak se z toho sype něco tak neuvěřitelně hrubého, že to nejde použít ani když jsem to zkoušela semlet třikrát po sobě :-/ Ještě že jsem si na zkoušku koupila nějaký nejlevnější Standard a nešoupla jsem tam hned Colombii supremo z La Bohéme Café :-)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANYSA: froliky su take maskrty pre psov...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Na mě to právě taky moc nezapůsobilo, ale časopis Apetit organizuje v říjnu kulinářský trh kde budou různí prodejci a Frolík mezi nimi, tak jsem si říkala že tam snad zvou jen prověřené firmy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    vyvolává ve mně nedůvěru, když se každý výrobek jmenuje po Frolíkovi (Vopičkovi. Vomáčkovi) a ne po tom, co je uvnitř.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANYSA: žádné pozitivní...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    315 kč za kilo robusty? mi poserte záda...
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    TWENY: Zkus Davidoff. Trochu drahá, ale stojí za to:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coffee and Health : A Review of Recent Human Research

    http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10408390500400009
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUKAS87: světlat tak, aby pěna na povrchu v hrnku měla tygrovanou texturu, ale aby v ní už nebylo to světlý, co vypadá jak pochcaná sláma :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: Jak mco blonďatět? no a jak se na spotu poratfilteru objeví světlá tekutina, tak už je pozdě. Na cremě by neměla být světlá tečka.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: mě to u některejch druhů kávy chutnalo. obecně jsem začal nastavovat hrubost mletí spíš dle chuti - s tím že prostě extrahuju tak dlouho, než začne crema blonďatět. většinou tak končím kolem 40-50 ml tekutiny z 14 g kafe a extrakcí kolem 15-30 sec, většinou blíže ke spodní hranici.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: ve správně připraveném espressu z kvalitní suroviny by neměla být acidita nepříjemná, bohužel ji tady většina lidí vnímá jako něco negativního, zatímco na sever od nás, ale nejen tam, je to nejžádanější chuťový zážitek z kávy - ovocitá kyselost.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: o tom žádná :)
    LUKAS87: nevím, proč by mi všichni tvrdili, jaké je to zlo - že by si pro sebe chtěli schovat ty úžasné chuťové nuance? :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    TEREZZZKA: To by bylo fajn. Vždycky musím vědět proč :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: zdravotně škodlivé při krátké extrakci?

    Rozhodně delší extrakce než by měla (tj. včetně klasického českého "turka") uvolňuje látky, které minimálně dráždí žaludek, zatímco z dobře udělaného kafe žáha nepálí ani největší neurotiky. Po delší době (stejně jako třeba z čaje) se začínají louhovat taniny, ale ty jsou hlavně hořký/kyselý a jestli se nepletu, tak v tom, že je čaj je antioxidant mají velkou roli, ty jsou spíš na závadě chuti, než zdravotní závadnosti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: na to nelze říct nic jinýho, než - zkus si namlít kafe nahrubo a udělat těch 30 ml z 15 s extrakce a budeš sama překvapená tak, jako jsem byl já :) bude to jemnější a míň kyselý (nebo alespoň tak mi to funguje doma v případě doubleshotu z 14 g kávy).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WRONSKI: nikdy jsem po tom moc nepátrala, bylo mi to tak řečeno lidmi, které považuju za vzdělané v tomto oboru, ale můžu se doptat.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    TEREZZZKA: Proč by mělo být espresso s extrakcí pod 20 vteřin zdravotně závadné?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam