• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: viz AXTHEB: turek je přelouhované kafe. Stejně jako čaj po určité době sleješ, tak frenchpres (či jakýkoliv jiný systém v rámci překapávání, či cezení ti zajišťuje kontrolu nad dobou extrakce a tudíž nad tím, jak to kafe bude chutnat.

    Coffee extraction - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_extraction
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VECTOR: Behem chladnuti toho kafe (kdy uz mas fp slitej) se do turka louhujou hnusny chute.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: No, opravdu se tolik lisi turek a french press? Oboje je kafe zalite horkou vodou.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TEREZZZKA: nesouhlasím, než nepít kafe- tak raději turka. Občas holt nejni jiná možost, mimochodem z dobrýho kafe se udělá perfektní turek poměr 2:1 třeba.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Souhlasím s VECTOR že někdy se mi nechce vytahovat ani mokku, ani drip, ani chemex, ani aeropress, ani kávovar, a tak se radši seberu a jdu 10 minut do kavárny :D Ale ne každý má takové možnosti, ale než pít "turka" nebo rozpustnou, to si radši dám čaj.
    RACHELKA
    RACHELKA --- ---
    VECTOR: preco by som nevytahovala mokapress, ked som sama? vsak tu kavu robim pre seba a chcem ju dobru, tak vytiahnem aj krista diabla preto..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: frenchpress - ano, vyžaduje to o dva pohyby navíc (stlačit píst a nalít do hrnečku) a 4 minutovou pauzu mezi zalitím a napitím.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: Tak ne kazdej ma doma stroj na espresso. Zvlast dela-li si clovek kavu jen sam pro sebe, tak nebude vytahovat mokapress, i kdyz ho vlastni.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    (jde o Týden kávy, pokud by se to někomu nezobrazovalo a toužil po infu, ozvěte se v poště, vypadá to na velmi povedenou akci)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    http://www.facebook.com/tydenkavy chystáte se někdo? V pondělí budu kdesi v Brně s doubleshotem, tak mě přijďte navštívit, kdo bude mít chuť na nejlepší kávu ;)
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    až se mi z toho nadpisu zvedl žaludek, Guatemala Tres Maria mi tady teď voní pod nosem. Pěkně silné presso :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WRONSKI: Mne bolo povedane, ze pri prilis kratkej extrakcii sa vylucia zo zrn len kyseliny a dlhodobe pitie takejto kavy moze viest k zaludocnym vredom. Ale nejaku spodnu hranicu nam nikto nedal, to asi zalezi od druhu a zmesy.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    TEREZZZKA: Neptala ses náhodou?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    filtr mlci, takze hadam ze jeste nebylo:

    http://cerstve-prazena-kava.cz/ --ten web je dost zly, ale obchod maji v Truhlarske (nebo Zlatnicke, chcete-li, obecne na Petrsaku)
    a klobouk dolu.
    ruzny vyber cerstve prazenych kav od farmaru, me nejvic oslovilo Thajsko, neskutecna vune, ale testuju dal.
    Dnesni jejich Indie mi spravila den a zkazila chut na podnikovy kafe :]]
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    díky za tipy, nějaký tedy pořídím. Ruční i elektrický
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    CLOVICEK: já jsem velmi spokojenej se značkou Iberital.
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    Existuje levny mlynek, ktery by umel umlit dostatecne jemne na reckou kavu? Muzu za nej dat tak 1-2 kkc, hadal bych, ze se to vzajemne vylucuje, ale vubec se v mlynkach nevyznam.

    Kdyztak si budu dal kupovat 100g pytliky... diky.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JUNIOR: severní amerika, sever evropy, anglie a japonsko :)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Zdravím,
    mám takový, malý, všeobecný dotaz. Který kout považujete přípravou kávy za kávovou mekku ? Kdyby jste měli možnost si vybrat zemi, region, kde se budete učit přípravy kávy u nejlepších mistrů. Kde by to bylo (Itálie, arabské státy, jižní amerika... ) ?

    Díky, snad to nezní moc stupidně :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    CLOVICEK: Ruční můžeme doporučit Hario.
    ANYSA: U starších mlýnků to většinou chce vyměnit kameny, pokud jsou k sehnání
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam