• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    VECTOR: no jsou to prý ty plastové kapsle. No já ho prdím, právě mi tady voní čerstvě namletý Brasil Santos, kazit chuť si nebudu :) Vím, jak po dvoutýdenním pití kvalitní kávy bylo pití Tchiba deluxe nebo co to bylo... no pití... spíše srknutí a vylití do dřezu
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CLOVICEK: ja mam zkusnost s pressovacem, do ktereho se davaji "polastarky" (vypada to jako hodne napechovanej pytlik na caj) a naprosto super. pak jsme doma meli omylem stroj na fakt kapsle (takove plastove) a to bylo totalne odporny.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    CLOVICEK: já bych zašel na košt, ale bojim se, že to beztak dopadne smíchem.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    TRUCE: ja to mam z turina z blesaku - viditelne to nikdo nikdy nepouzil a stalo me to 6 euro...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Máte někdo zkušenost s těmi "kapslovými" pressovači? Kamarád práve psal "Konečně si vychutnám kvalitní kávu" a hodil mi k tomu odkaz na nějaký kapslový DolceGusto. Tak jen ať vím, jestli se můžu s klidným svědomím zasmát jeho "kvalitní" kávě, nebo jestli za ním mám zajít na košt? :-D
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    FONTAN: a kde se to da poridit?
    kazdy den do nej delat nebudu, ale jinak na sobotni rano - romanticke.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRUCE: je možné, že nějakou takovou minipotvoru mám po dědovi, ale spíš na ozdobu než na pravidelné používání. jmenuje se cestovní nebo turistický mokavar a je to z malá krabička z plechu, ve které je poskládané samo zařízení, dva šálečky, krabička na kafe, cukr, smetanu, sirky a lihové kostky. po rozložení se pod tím zapálí líh (funguje stejně jako vařík) a čerstvá káva na výletě kape :)))
    ale je to spíš zajímavost než co jiného :).
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    VECTOR: mam to a docela se to ochladi - ale je to spise do toho stavu, ze se to da do sebe rovnou kopnout. narazil jsem na jinou nevyhodu. fyzika. obcas se proste stalo, ze se mokavar rozhodl, ze na jeden z vystupu bude lakomej a poslal (skoro) vsechnu vodu do druheho - kupodivu si toho clovek vsimne az tehdy, kdyz mu to vytece na sporak...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    VECTOR: no jestli to dobře chápu tak je to mokka tim pádem by to mohlo i celý vodit teplo tudíž nahřívat hrníčky, ad kapání, nekape to ale teče, za minutku máš celý hrneček.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TRUCE: A ma tenhle stroj tady nekdo? Ja mam pocit, ze to kafe musi vychladnout, jak tam kape, ne?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    mám tu nazbyt jedno balení papírových filtrů do AeroPressu. Pokud by měl nekdo zájem, tak za 100 Kč + 36 poštovné jsou jeho.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRUCE: Naše káva v Táborské v Praze má myslím jednomístnou verzi.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jinak by me hrozne zajimalo, jestli nekde neprodavaji tuhle srandu.
    v obchodech hledam, a nic :)


    (c)wikimedia commons
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    Nestalo by za to, dat na nastenku seznam kavaren?
    Zrovna ted jsem nemohla najit AlCafetero, o kterem se tu pred casem mluvilo, a kdyz se clovek rychle s nekym chysta ven, muze si sem skocit po inspiraci..atd,vyhody jsou imho zrejme:)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    WRONSKI: Dik, to by bolo fajn, predavam, ako som nakupila :)

    ZUZKAOU: No ved to, ze kratka extrakcia nie je dobre pripravene espresso.
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    MAR_TINA: Mletie kafe (v manualnom! mlynceku) je otazka minuty, dvoch. Takze vyhovorky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARINNE: mno, to si nejsem jistá - respektive ze správně připraveného esspressa lidi pálení žáhy nemaj a to ani ti, co standartní českou přečku pít nemůžou. Při dlouhé extrakci se začínají vyluhovávat třísloviny a více olejů. Ale teda pamatuju si to jen tak volně.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MARINNE: Pokud se mi dostane do ruky ph-metr, tak to potvrdím nebo vyvrátím, a napíšu sem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já jsem líná si dělat frenchpress, ne pro tahání jedné 1 hrnkové konvičky, ale pro tahání ručního mlýnu a mletí zrn.
    a tak sejdu do přízemí do kuchyně rodičů k báječnému stroji s mlýnkem. kdyby ho neměli, asi bych si mlela třeba ráno na celý den. mletý už nekupuju vůbec.

    ale až si zas koupím nějakou dobrou kávu se specifickou chutí, umelu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mimochodem, před vynálezem turka zalévaného a prodeje už namleté kávy (tuším někdy na začátku 60. let) se prodávala káva zrnková a mlela se přímo před tím, než se zavařila do konvice na kávu přímo na kamnech a po době louhování se káva slila do porcelánové konvice, bez lógru a teprve pak se nalévala do šálku, sladila a mlékovala/smetanovala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam