• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Velkej problem lidi je, ze u sve prace moc nepremysli..A je jedno co delaji. To je smutny no ):
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BLACK_ONYX: já bych taky chtěla něco kolem kávovarů nasát :-) kupříkladu o tom povolování portafiltrů jsem taky neměla ani potuchy, ale když se nad tím člověk lehce zamyslí, tak je to naprosto logická věc ...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Rozhodně jsme pro to se někde střetnou naživo. Moc by mě zajímalo dovědět se něco víc o vnitřnostech kávovaru a o jeho fungování, než jen "teorie".
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Ja si myslim, ze to nicemu nevadi, vlhkost je problem, ale kdyz je hukot, neresil bych to, pro pocit cistoty je nejlepsi vazne asi uterka..Kdyz ma bejt vsechno jak ma byt!(:

    Ital je ital no..(:
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    TEREZZZKA: jakože ten bordel mi vadí. Ručníček jsme na to měla jen na soutěž, protože to líp vypadá, pár mých kamarádů to dělá jednorázovými ubrousky, ale to mě strašně sere s odpuštěním, to je největší plýtvání. Na trhu se to dělá utěrkou, to zas ale musí někdo prát - a tam je hlavně potřeba ten košíček opravdu vysušit, venkovní podmínky jsou pro Speedster krutý, obzvlášť ten podzimní závěr když bylo jen pár stupňů nad nulou, a cake nevypadávalúplně suchý, i vzhledem k tomu, jak rychle se na tom kávovaru jelo. 6 kilo kávy za 6 hodin nebyl vůbec problém :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: mně to vadí :) A na Italy už moc nedám ;)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Stetecek je blbost, ta trocha kavy, dle itala, "neni na skodu" a nikdo to v chuti nepozna..
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: (((: ANO!!! Presne to sou opet ty prakticke duvody, popsala jsi je vsechny!!(: TAk sem to i lidi ucil...JAk to dopadlo uz vime! HEch cake me teda utek, ale ono tech nazvu bude daleko vic...

    Dej vedet az budes vic vedet!(:
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nechávám cake (ha, to ve výčtu pojmů chybí :) ) vždy. Když poratfilter během pár minut potom nepoužiju, tak se tam zkondenzuje spousta vody a a) ta káva pak chutná podivně kovově b) čistím portafilter štětečkem a na tom se tou horkou vodou škvaří vlasy :) nesnáším, když mi to v kavárně někdo dělá, jednu slečnu to nemůžu odnaučit, má to po mé předchůdkyni, která to dělala nevím proč, ačkoli ji považuji za kávově mnohem zkušenější.
    No a taky mám pak dojem, že je ten portafiltter teplejší, než by měl být (když se tam káva nenechá) ale nikdy jsem to neměřila.

    OPTIKUS: jo to není vůbec špatný nápad. Příští týden se mi snad podaří uspořádat cupping s farmářem, pravděpodobně v sobotu odpo, tak se stav - a tímto jste zváni i všichni ostatní, napíšu až budu mít podrobnosti :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    WAMP_ELF: (((((((: Muhehehe ted si me dostal malem pod stul!!! (((: Na zdravi!!!(:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    OPTIKUS: tolik k užívání internetů v podnapilém stavu...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    WAMP_ELF: No na to se ptam..(: Puk = logr = vyextrahovana kava = vylouhovana (: To je to same!(:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    A mě by pro změnu zajímalo jestli necháváte puk v páce nebo vyklepáváte. Mimochodem SAP nereaguje na PM, nebude vám vadit když se pokusím nějak se domoct zpřístutpnění nástěnky(já horlivý pionýr..) ? Myslím že tam je třeba doplnit spoustu věcí.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Je mi cti, ze i takovou zkusenou slecnu pres kavu jsem mohl alespon v malickosti poucit..(((:

    Jinak povolovani je ciste prakticka vec, docilime tim zhruba o polovinu delsi zivotnosti tesneni pak.. (, plus samozrejme to dulezite prohrati...

    Dotaz: JAky mate nazor na ponechani, ci neponechani, jiz extrahovane kavy v povolene, na pul zamknute pace v hlave?? A proc??
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: To by melo byt vytesano v kazdy kavarne!!(:

    Muzem nekdy pokecat, ja taky nic jinyho celej zivot nedelam a furt me to bavi, par firem jsem prosel a jenom tri roky mi trvalo nez jsem byl opravdu schopny spravit jakejkoli stroj a vedet taky neco o kave..Btw, se Zdenkem Smrckou jsem mel tu cest rok pracovat v Espressu ((: Roberta Trevisana taky znam..Stravili jsme spolecne s Faemeo jednu snidani s novou s baristou roku pred cca 3roky zpet.(:NAmetu by jsme meli hodne!(:

    Hm o panovi "instalatorovi" skoda mluvit, jak asi takovej clovek stroj pripravi k pouzivani???Ho maximalne pripoji (coz zvladne klazdej zrucnej) a jede asi s tucnim baksisem pryc...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: no tak třeba o tom povolování mi nikdo nikdy neřekl! Trysky jsou samozřejmost.
    Spíš jsem měla na mysli, že tu ani odborníků moc není, já bych se třeba i ráda dozvěděla něco navíc, ale když jsem slyšela jako instaloval kávovar na Bajkazylu nějaký pán, co to údajně dělá celý život, ale nemá ani rámcovou představu o tom, jaká by měla být teplota vody na hlavě kávovaru..tak sem si říkala potěš.
    Navíc kávovar má v podniku kde kdo, nikdo ho neumí ani základně obsluhovat a ty strašlivý mýty si mezi sebou předává personál bez nějakého vedení..vidím to dnes a denně, je to k pláči. Ale zase jsme u toho, dokud bude každýmu jedno, jakou břečku pije, dokud se personál nebude snažit, nikdo to tu nikam neposune...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Treba ruku na srdce pro vsechny kdo s kavovarama delaji.

    Odfukujete pokazdy kondenzat z parni trysky pred pouzitim a po pouziti trysku utirate? Povolujete paky po pouziti o pul utahovaci otocky aby nebyly dotahly nafest a zaroven se prohrivaly???

    Dve zakladni veci!!!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    TEREZZZKA: Jenze i tech par zakladnich ukonu je pro vetsinu dost problem udelat... MEl jsem proti takovejm jiste reseni...Stoupl jsem si opodal (hlavne v provozovnach kde byli ty "nejlepsi barmani a barmanky a baristi/tky" ktery delali zarucene tu "nejlepsi" kavu a vsichni okolo varili sracku) a pozoroval jsem jejich praci se strojem...Po chvilce jsem jim rek vsechno co delaj blbe, co tim muzou zpusobit, a ramcove jsem jim vycislil kolik je to bude stat az prijedu priste... KDyz zjistili ze by museli i tri dny makat zadarmo, cumeli jak debilove a verim tomu ze kdyz za mnou zaklaply dvere, byli jeste dlouho sprosty...Ale vetsinou byl klid a kdyz ne, nauctoval jsem, provozak cenu opravy rozpocital mezi "ovce" a bylo!!!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    OPTIKUS: no ono vůbec kdyby tu existovalo víc lidí, kteří vědí, jak to chodí uvnitř kávovarů :( Anebo kdyby se každý, kdo ten kávovar používá, k němu choval, jak má, to by byla úplně největší paráda :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    INDALILITH: Je videt, ze tam tem kavovarum moc nerozumite nikdo co??A co to ma spolecneho s pretlakovanim???Vodu tam budes mit vzdycky, protoze para kondenzuje, kazdej clovek vi, ze nez zacne slehat, musi si trysku odfouknout...Vy tam asi zamestanavate uplne kazdyho kdo si prijde rict o praci ne??? ((((:

    LA cembali je kavovar opravdu na urovni a netrpi problemama s pretlakovanim nebo nadmernym mnozstvim vody v kotly, ta bude vzdycky stejna (hlida hladinova sonda) voda z kotle se ti do pranich trysek nikdy nedostane..Pokud nenastane problem, a to se potom dejou uplne jiny veci.

    KDyby lidi aspon vedeli s cim pracujou spoustu neduhu by si usetrili, ach jo!

    Btw mi je docela ty Cembalky lito jestli se na ni stridaj takovy "borci"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam