• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    OPTIKUS: No ja prave viem co to robi ked to dam do odpadu. Bojim bojim :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    No kdo se boji nesmi do lesa...Ale nejucinejsi je nasypat par zrnicek (kavovou lzicku) tam kam se dava kafe a pustit vodu jako kdyz varis kavu..A uvidis co ti z toho vytece za ropu!!(: Je to trochu hukot ale to k tomu patri...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    OPTIKUS: Diky, asi ale iba par guliciek ze? Premslam ako to urobit. Dat to uvarit by bola asi katastrofa. Snad len v nadobe zaliat vriacou vodou.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MYJKA: Prozen tim nejakym zpousobem hydroxid sodny (louh), nejdrsnejsi instance proti kavovym usazeninam...Ale funkcni!(:
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak nakonec jsem zakoupil Philips 8325/09, který se od 8323/09 liší tím, že ohřívá šálky a má nerezový boiler a trysku na páru. Rozhodlo to, že byl jen o 400,- dražší a byl narozdíl od 8323/09 skladem. Pak dám vědět, jak jsme spokojeni. Díky všem za pomoc a rady.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Mate nejake tipy na generalne vycistenie kavovaru? Mame ten ikeacky tzv rusky kavovar. :) Pride mi ze je to sitko zanesene.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: na tom sem doma vyrůstal...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    TEREZZZKA: no jo, tady už holt jenom tak něco levnější nebude... :O))
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Turek ze Standardu FTW! (a teď dostanu ban :D)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    NEVILL: tak to ale jde o komoditni kavu, ne vyberovou, takze to se nas tady vetsiny netyka...a vubec,jde hlavne o robustu a to uz by se nas vuuuuubec nemelo tykat :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MARIPOSA: ad 1.) já teda osobně skladuju v mrazáku. v lednici to během toho měsíce (doba, za kterou obvykle spotřebuju kilovku kafe) zvětrávalo (každej den sem musel přeřizovat mlejnek), venku v kuchyni zvětrávalo ještě divočejc. takhle si z pytle vždycky odeberu jenom +- na to jedno kafe, co si dám, tomu nechám chvilku na ohřátí a pak se to hned mele. a mlýnek utahuju jenom postupně (zamrazený kávový zrna prostě uvolňujou oxid uhličitej ve výrazně nižší míře, než při pokojový teplotě - a do mrazáku to jde ihned po zakoupení, tzn. do týdne od upražení).
    kdesi na homebarista/coffeegeeku jsem četl elaborát ve kterym porovnávali čerstvou kávu a kávou, která byla měsíc v mrazáku, a chuťově je rozpoznat (při double-blind testu) od sebe nedokázali.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    To dopadne jako s benzínem - doveze se levněji, ale maloobchodní cena zůstane...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Rekordní úroda tlačí ceny kávových zrn dolů, káva zlevní i kvůli krizi - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/rekordni-uroda-tlaci-ceny-kavovych-zrn-dolu-kava-zlevni-i-kvuli-krizi-1kk-/eko-zahranicni.aspx?c=A111217_105855_eko-zahranicni_jw

    tak jestipak to zlevnění dojde i k nám...? :O)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MARIPOSA:
    1.) ne, obojí Ti tam načichne vším, co lednice nabízí a ještě navíc tomu nedělá dobře teplotní šok (lepší skladovat ve spíži - suché místo se stálou teplotou)

    2.) snažím se dělat to jednou týdně a zdá se mi to akorát, žádné žluknutí nepoozoruju

    3.) ta třetina kávy ve sklenici je zase spíš pomyslná (vytvoří se tím, že proliješ odstáté mléko s pěnou kávou), do sklenice se normálně dává jedno espresso, tedy 7-10 g (tzn. z 300ml nápoje 30 ml kávy), záleží, jak jsi zvyklá, co Ti chutná, atd., jestli používáš kávu z french pressu, tak to je prostě o tom vyzkoušet, co Ti chutná, na to přece není žádné dogma :) obecně se používá na filtr 60g/litr vody, ale v tom jsou alternativní metody tak super, prostě zkoušíš, co Ti chutná a vyhovuje. Extrahovat se doporučuje 4 minuty.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Dovolila bych si položit tři kávové dotazy:

    1.) Co si myslíte o skladování kávy (ať už zrnkové nebo namleté) v lednici?

    2.) Mám doma mlýnek Hario Skerton s keramickými mlecími kameny, jak často bych ho měla vymývat?

    3.) Mám ráda latté machiatto, dělám si ho do sklenice o objemu 300 ml. Správný poměr je předpokládám 1/3 pěny, 1/3 mléka a 1/3 kávy, takže kolik gramů kávy bych měla dávat na 100 ml kávy a jak dlouho ji nechat extrahovat (používám frenchpress)?

    Díky :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEREZZZKA: jsem dostala pusu, chi :-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MYJKA: Tak kafe je z toho pekne hnusne. Ble.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Tuto sobotu u nás v Café Lounge degustace káv a hlavně výběrové cascary, poprvé v ČR, malá prezentace o kávě a to vše přímo od zdroje, panamského farmáře Graciana Cruze. Kdo by měl zájem, piště mi do pošty, vstup volný,ale rezervace nutná. od 18:00
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    JE ale fakt, ze ten Bosch bude vevnitr asi vic mohutnejsi, a vykonejsi...To je asi tak vsechno(:
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ten bosch je vetsi, coz me od nej trochu odrazuje, ale zas tam asi jde dat vyssi hrnek, tak nevim... Vzhledove se mi vic libi na fotkach ten philips, ale ve skutecnosti jsem videl tu verzi 8325/09, ktera je cerno stribrna a nic moc... Tak nevim :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam