• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TERRA
    TERRA --- ---
    PRDELMRDEL: Jasne, ono u tehle jde taky o to, kdyz jsem se tedy ridila navodem, aby pry voda nepresahovala ventil, to je ale obsah vody, ktery odpovida jedne kave...ktera je ale pritom, protoze musim trychtyr cely naplnit kavou, celkem silna...:otak nvm ale snad se s ni nejak sziju...Diky moc za rady:-)!

    Diky dik...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRDELMRDEL: aha a jak a kde koupit bialettovu konev s tím ventylkem?
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    TERRA: Hele ja, jakmile zacne kafe vytejkat do horni nadobky, stahuju plamen na min. a tak pri polovine horni nadoby sundam uplne. Kdyz clovek necha sporak naplno, teplota vody muze bejt prilis vysoka, jelikos se voda pro extrakci bere tesne od rozpalenyho dna. A driv sundavam, jeslikos mam raci silnejsi kafe a pride mi, ze tak i lip chutna:)
    Kazdop. sitko cpat urcite plny, klidne az trochu preplneny, a kafe v nem sklepat, prip i lehce upechovat dnem spodni nadoby, aby se pokud mozno pri protejkani vody ani nehnulo a nedochazelo ke tvorbe kanalku.


    TEREZZZKA: Ta konvicka na ty fotce ma prave takovej jednodychej mechanickej ventylek nahore na ty trubce, jen zavazi, kery lezi na tesneni a zvedne se, az dyz je dole dostatecnej tlak, diky nemuz se prave crema vytvori. Jinak v normalni bialettce de udelat krema u jemeji namlety a poradne upechovany cisty robusty:)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nemůžu si vzpomenout, kde jsem četla rozhovor s některým z nedávných vítězů WBC (ani který z nich to byl :)myslím, že Mike Phillips ) kde popisoval, jak si udělat v moka konvičce nejlépe kávu, ještě to zkusím najít. Jak je ale vidět tady http://fromcoffeewithlove.wordpress.com/tag/italian-coffee/ tu pěnu to mít může, ale přesně, musí to být čerstvě pražená a těsně před přípravou namletá káva. Pokud si vzpomínám, neměla by se právě nechat úplně dobublat, v té chvíli už se pálí, ale počkat na takový specifický zvuk "pfff" a pak hned stáhnout :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    TERRA: klasický plynový sporák - jen jsem postup trochu vylepšil, abych zkrátil zbytečně (pře)hřívání kafe - dávám do toho vodu o teplotě cca 80 st. C a na sporáku jenom to během pár chvil dojede.

    Se šroubováním nemám problém - ale mám pocit, že už mají v Ikea nějaký novější typ - alespoň tvar se mírně liší.
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAJA: Jaky mas sporak, ja plyn a nejak se mi ocoudila...dost:-D
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAJA: Zrovna jsem chtela napsat (si ted konecne davam kafe), ze to kafe neni spatne, ze netrvam na pene...ale to sroubovani neni dobre, fakt to je problem...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Tu mocca konvičku z Ikea už min. rok spokojeně používám - dokonce jsem se dočetl, že je to víceméně Bialetti (možná to pro ně vyrábí) tj. i těsnění jsou shodná.
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Presne, pri nalevani vyteka kava z sroubovaciho dilu, to je fakt k vzteku:-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    PIPAL: No jasny, vyzkousim vsechno, nez se tam potahnu, diky moc vsem za rady...:-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Ja se bala hliniku jako materialu...a takhle jsem dopadla:-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Presne tak, pujdu ale nechce se mi (radeji bych mela dobrou:-))) s tim, ze tam pisou, ze to ma dobublat a nedobublava to no, na to mi nemuzou nic rict...

    Timto se ptam, jestli byste mi teda poradili prosim nejakou dobrou moca konvicku...

    Pokud teda najdu uctenku, je to darek od brachy
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    jenze ta pena je primarne zalezitost cesrtveho kafe. po uprazeni se ze zrn uvolnuje prirozeny CO2 s kulminaci cca tyden od uprazeni. cim starsi zrno, tim mene peny. a u pomlete kavy buhvi kdy uz ani nemluve. pokud do toho davas mlety kafe koupeny v obchode (po te, co pul roku lezelo na polici), tak pena (prirozena) nebude. ze je ta konvicka smejd se neda vyloucit, ale nejdriv bych zkusil cerstvy (a cerstve pomlety) kafe.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TERRA: jdi jim to vrátit s důvodem, že to nesplňuje to, co má. ikea reklamace bere vážně. za pokus to stojí
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TERRA: aha. tak jestli dělá hliníková pěnu, začnu uvažovat i o ní.

    Ikea bublala moc nebo málo, tekla ven, nešla rozšroubovat a hnilo jí těsnění. kafe mělo chuť podle toho, co se nasypalo. nebylo to špatné, ale ty potíže okolo k vzteku.
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Jenze 700 za takovej smejd, to je fakt super:-(
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Tahle letela zatim jen na lino:-DPekna spoust...
    Dobry, to je asi odpoved, diky...jinak, ja zas myslela, ze jo a kamos co ma tu hlinikovoou starou ta to dela...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TERRA: myslela jse, že na kávě z mocca konvičky se pěna nedělá

    Ikea nerez jsem měla, letěl do koše po pár měsících
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    TERRA: no, jednoduse vim, jak moc se zaplni horni nadobka, kdyz se do ni prepumpuje veskera voda ze spodni nadobky. Az ti to zacne jen prskat a uz netece zadne kafe, tak mas hotovo.
    TERRA
    TERRA --- ---
    DAVE_PAGE: Jak pak teda poznas kdy je kava FAKT hotova?Me pisou az dobubla coz je ebidentni blbost, protoze by to buballo donekonecna, nez by se kafe znovu vyparilo, takze asi ani teda oni samy nevedi, nebo fakt nevim co si mam o tom myslet...
    TERRA
    TERRA --- ---
    DAVE_PAGE: Ale proc tam kurnik pisou v navodu, ze mam cekat, ze kava dobubla?To me proste stve...
    A nedela se tam ani ta pena, proste mam podezreni, ze je to smejd z Ikei nerezovej:-((((
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ANYSA: neni to sproste slovo :) Do kancelare je to IMHO idealni vec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam