MAJA: teplo potřebný pro ohřátí materiálu o 1 °C je přímo úměrný hmotnosti materiálu
m vynásobený materiálovou konstantou zvanou měrná tepelná kapacita
c. hliník má proti železu zhruba dvojásobnou měrnou tepelnou kapacitu, tedy potřebuje dvakrát více energie na stejné ohřátí, jako železo. jenže - ony ty hliníkové konvičky jsou (alespoň co jsem měl tu čest) mnohem lehčí a především (jak již bylo zmíněno) rychleji vedou teplo.
za podstatnější fakt však považji ten, že se na hliníkových _musí_ vytvořit a udržovat olejnatá vrstva (jinak to kafe chutná fakt blbě) která bohužel, jak už to tak tuky dělají, časem (a jelikož je to olej z kávového zrna, tak během pár měsíců) žlukne a i bez žluknutí ovlivňuje - unifikuje - chuť výsledného nápoje. avšak proti gustu...