• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHESUS: já vůbec nechci dělat chytrýho - ptám se, jestli to tak je OK nebo ne. počkám ještě do zítřka, až se z mlýnku vymele zbytky předchozí kávy.


    MAJA: ne, dočerna nejsou, jsou hnědé. povrch není uplně matný, trochu lesklá jsou, ale čerstvá káva by podle mě měla být trochu "mastnější".
    zrna jsou hodně křehká, stačí jen velmi jemně mezi zuby a rozpadne se, netřeba vůbec tlačit.
    když jsem si k ní čichl, tak první, co mě to připomělo, tak byla spálenina, nebo cigarety.

    i manželka říká, že "to asi trochu připálili" - jen podle vůně, nechutnala ji zatím.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    doporucuju precist minimalne toto http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting nez tady zacne nekdo delat chytryho jak je to spaleny a nepouzitelny...
    MAJA
    MAJA --- ---
    ADAM: jsou zrnka hodně do černa s lesklým mastným povrchem ?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ADAM: jaaaj, jestli něco předběhla lavazza...
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak dnes dorazilo 5 káv z apecafe. otevřel jsem jako první santos - a jako voní a chutná, jako kdyby byla přepálená... (i nemletá)

    s kávami začínám - ale mám dojem, že takto by to asi být nemělo. nedávná lavazza tedy na mě z hlediska chutě i vůně udělala mnohem větší dojem.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CLOVICEK: podle google by kafe mělo pomáha při hypfunkci. Pokud trpíš hyperfunkcí, tak v tom okamžiku to asi dobrý nebude, bo zvyšuje absorbci hormonů
    Altered Intestinal Absorption of L-Thyroxine Caused by Coffee | Abstract
    http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2007.0222?2

    Jinak http://scholar.google.cz/ je zdroj na vyhledávání odborných prací všeho druhu.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    máte přehled jak funguje káva v těle? Co zatěžuje za orgány a nějaké poznatky při dlouhodobé konzumaci? Kávu miluju ale mám problémy se štítnou žlázou a lymfatickýma uzlinama, ne ale nijak vyrazně závažné, proto se ptám, jestli to káva může zhoršovat
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ZASTERKA: z nejlevnější kávy ti nic nevykouzlí ani ten nejlepší kávovar/ník :) Já jezdím pro kávu do pražírny cena za kg je sice trošku vyšší ale za to mají širokou škálu jednodruhových káv a můžeš vybírat a testovat. http://www.apecafe.cz/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZASTERKA: pod 200 Kč / kg se dá dostat v makru, když je jejich značka v akci a bereš směs s robustou. Tu já třeba kupuju na krmení slušného kávovaru na taková ta větší a dvojitá kafe přes den. Spotřebuje se toho u nás dost.
    Kupovat jen kvalitní chuťovky, tak sice piju echt doboru kávu, ale nejím ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: Melu doma na padesáti a víc letém ručním mlýnku s kameny, nikdy jsem neřešila, z čeho jsou vyrobené, řešila jsem, jestli mele.
    Ta křídlová matka na ose kliky je stavěcí šroub.
    Hrubost se mi daří nastavit od velikosti nasekáno, jak kdybych to dělala ledabyle nožem, po prach vhodný do džezvy. Na tu jsem se promlela až v okamžiku, kdy jsem pochopila, že nejsem na konci spektra utahování, jen svých sil. :))) Ve smyslu, netušila jsem, že můžu utáhnout tak moc.
    Jen to chce mít ty polohy v ruce, nastavování je otrava.
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    LUKAS87: a v tý balírně to je podle toho ceníku? já bych chtěla pod 200,- za kg. vím, že je v albertě 100g za tak 15,-, ale kvalita nic moc... no i když ten náš kávovar udělá dobrou kávu i z té nejlevnější
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    LUKAS87: No, neplánujem si doma robiť espresso, skúsim sa pozreť po famílií a uvidím, ale díky.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    ZASTERKA: taktéž doporučuji balírny.com. Při osobním převzetí dají výraznou slevu, ale z vlastní zkušenosti říkám, že kafe není tak moc dobré.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZASTERKA: Zkus www.balirny.com, ale levný to je především tehdy, když tam zajdeš osobně. Vyráběj jen tak mimochodem tzv. standard směs :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZASTERKA: lidl? :)
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    nevíte o levné kávě zrnkové v Praze? koukala jsem po něčem na internetu, ale hledá se to špatně.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MARINNE: 100% to budou kovový mlecí kameny. navíc jestli je dost starej, tak bude všechno dobře sesedlý a bude to vynikající na velmi jemný mletí. teda alespoň tomu tak bývá. na espresso to imho asi nebude to pravý :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    VECTOR:
    MAJA: Nejsem teda zrovna odbornik, ale mleci kameny je spis jen termin. Vyrabi se snad jen kovove a keramicke, levne mlynky maji maximalne kovove, keramicke by meli mit lepsi zivotnost, ale u rucniho mlynku se to asi nepozna. Doma mam rucni mlynek s kovovymi kameny a v praci ted elektricky krups taktez s kovovymi, zatim jsem nepozoroval opotrebeni tech kamenu, to se mi projevovalo jen u stareho mlynku ETA ktery mel za sebou hodne let provozu a postupne jsem jemnost mleti musel posouvat.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MARINNE: mám asi 20 let starého trampa a mlecí kameny jsou kovové - všude čtu, že se konstrukce nezměnila ...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Jaky je rozdil mezi mletim kamenem a kovem?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARINNE: Můžou. V zásadě stačí zatočit kličkou a uslyšíš jestli jede kámen o kámen nebo kov o kov.
    Druhá věc je, že novej mlejnek bude mít ty kameny líp udělaný a bude mlejt dvakrát tak rychle, imho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam