• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Tak mi to nedalo a vytáhl jsem konvičku. Do basketu se mi vejde 30g kávy. Kávu jsem použil Carlose od Doubleshotu. Mletí trochu hrubší než espresso.

    1. pokus
    150g vody
    extrakce 1:45
    85g výsledného nápoje
    hodně viskózní, intenzivní, chuťově ne úplně špatné,

    2. pokus
    300g vody
    extrakce 3:20
    225g výsledného nápoje
    v chuti popcorn, trpkost, nic co bych chtěl pít

    Bylo by zajímavé vzít si ještě refraktometr a trochu s tím laborovat.
    Ale stále třeba z V60 nebo espressa dostanu zajímavější kávu.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MIMA_A: zkus hnout s mletím
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    To by me zajimalo, kolik z nas prislo na to, jak to delame uplne spatne (u me 100 ml na 7 g). Zkusil jsem dnes rano dle presneho postupu dodrzet 50/7 - chut pochopitelne vyraznejsi, ale konec mi zkrivil oblicej stejne jako casto pri puvodni priprave.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: Páru to má naprosto luxusní. A vůbec je to super kombinace. Jachymko uz jede super cappuccina doma:-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    dost už bylo mokka konvicek. filtrujte!:-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ADAM: press = tlak. no, a když to má přes něco protýct jenom jako přes pískovej filtr, žádnej požadovanej tlak se tam nevytvoří... a tím pádem to nedělá to, k čemu je to udělátko vymyšlený... / ty opravdu v podstatě jenom složitěji zalejváš turka :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ADAM: Marienburger Straße 49, 10405 Berlin
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: jestli bys ty nebo ostatni z tyhle diskuze na vyslednym salku poznal rozdil,je jina vec.) Nektery veci proste delame, protoze se tak delat maj a zpravidla to miva nejaky opodstatneni. Dulezity je,ze tobe to kafe chutna, treba ti ale muze chutnat vic.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: Vezmi si dvě vrstvy barvy na sobě. Tam kde je toho pigmentu víc, tak se to k té spodní vymeje později.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MILAZAJICEK: dej přesnější lokalizaci, at si to uložím do mapy :-)

    ZUZKAOU: takže když proteče 400ml přes 14gr, tak se louhujou špatný věci a když to stejné množství proteče přes 28gr, tak se špatné věci louhovat nebudou? 

    to se mi nějak nezdá...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Vcera jsme se zastavili v Berline v Cafe CK a delaji tam naprosto uzasnou kavu. Kdyz budete mit sanci urcite se tam zastavte.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: doba extrakce. Příliš mnoho vody teče přes to špatně napěchovaný kafe moc dlouho a tudíž se vylouhovává něco jiného, než kdyby kafe bylo utemovaný a teklo to jen chvilku. Teda propařovalo se, nebo co to tam dělá.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: Však stejně to je i s pressem - to by sis měl prostě dořeďovat, příliš dlouhá doba extrakce sebou nese nežádoucí chuťový vlastnosti..
    ADAM
    ADAM --- ---
    počkej a jakej rozdíl je, jestli ze 14gr uvařím 400ml kafe (stávající stav)

    nebo z 28gr (to tak bude plný zásobník) uvařím 400ml, které poté rozředím horkou vodou na 800ml? 

    nezkoušel jsem, vyzkouším, tipuju, že rozdíl to moc nebude :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    v pohodě, tak si těch 50 ml nařeď vodou na 200 ml. ale probůh, nekurvěte to kafe tím, že necháte 200 ml protéct skrze 7 g kávy...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Používám doma mocca i frenchpress, v práci máme 2 profi Saeco a kafe různé jednodruhové arabicy z pražírny - mám možnost porovnat a chuť se liší dost výrazně s druhem přípravy při stejné kávě.

    Já si prostě pidikafe nevychutnám, 50ml je pod mojí rozlišovací úroveň a klidně mě zatracujte :-) Po mnoha pokusech jsem si vyladil na každý způsob přípravy svůj postup, ze kterého mi to kafe chutná a to je pro mě důležité.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Mokka konvicka byla navrzena tak, aby se vyslednej produkt co nejvic podobal espressu, tzn. neco mezi velkym a malym panakem kafe na 7+ g kavy. Tahle technologie proste byla od zacatku zamyslena pro takovej extrakcni pomer a kdyz ho clovek zmeni, chut nikdy nebude takova, jako u zpusobu pripravy urcenyho pro pomer, kterej cloveku vyhovuje. Tudiz bych lidem, kteri radi piji 2dc kafe doporucil, at alespon ochutnaji dobre pripravenej frenchpress, hario, nebo aero.

    Od zpusobu pripravy se ale samozr. odviji i volba kavy. Do mokka z logiky veci vic sedej vyvazeny espresso smesi, na filtru zas jednodruhovy arabiky, kde si clovek muze uzit jejich charakter bez toho, aby z kafe prilis trcely a prebijeli se vyraznejsi chutovy slozky.

    I nase predtim striktne espresso addicted domactnost po par dnech experimentovani a par ruznejch odrudach presla pro klidne domaci popijeni na v60 a bialettka uz jen ceka v polici na spechaci nakopavaky:)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: citlivost chuti a cichu ;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    WAMP_ELF: tak 10 let, zásadně nekouřím, piju občasně a převážně víno ... co to s tím má společného ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam