• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    mám osvědčené 34g na 500ml vody. kávu navlhcim a na 4 zaleji. doba extrakce 3:50 a tds vyjde kolem 1,5. takže hrubost podle toho:-)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    TEEAK: Da se to koupit nekde v praze, nevite?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    Příprava | Hario V60 - kvalitní domácí příprava výběrové kávy
    http://www.filtrovanakava.cz/hario-v60/priprava.html
    jinak jednoduchym zkoušením - podle tvojí chuti ;-)
    KURE
    KURE --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    pls help, po stredne usilovnym googleni sem nenasel nic dostatecne rozumnyho, takze me muzete zachranit jen Vy :D

mam uz asi 5minut koupenej V60-2.
    a hledam jak v tom to kafe udelat.
    zejmena kolik kafe na kolik vody a na jakou hrubost umlejt. (rady z webu jako "stredne jemna" me moc nepomuzou)
    Mam mlejnek Hario Skeleton.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Pro letni dny, ledova kava:
    How To Make Cold-Brew Coffee | The Feed
    http://www.americastestkitchenfeed.com/do-it-yourself/2011/08/how-to-make-cold-brew-coffee/
    Jak ji delate vy? A zkouseli jste se soli? Ja zatim testoval misto vody mleko a melo to neco do sebe.
    ANASTAZIA
    ANASTAZIA --- ---
    Nějaké zkušenosti s DeLonghi BAR 14? diky
    ADAM
    ADAM --- ---
    na indukci funguje jediný druh bialettky. pozor na to, kdo by kupoval.

jmenuje se tuším "elegance".
    a pozor na min. průměr, při které indukce funguje. z tohoto důvodu jsem musel vracet 6ti šálkouvou a vyměnit ji za 10ti šálkovou.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOMENT: Indukce rulez! :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    asi mas pravdu. jde teda jen o silu zdroje tepla.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MOMENT: Na tlak a cas extrakce je uplne jedno, jestli tam das teplou nebo studenou vodu. Jenom kdyz tam das studenou, zacne se to extrahovat pozdejc.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    kazdopadne zkouseli jsme nakej lacinejsi starsi frenchpress a jeho sitko se rozhodne nevyrovna papirovym filtrum u dripu. tedy frenchpress je dobrej na caj. a taky me trochu stve, jak se to kafe v tom vali nekolik minut. at zije gravitace a v60.
    taky doporucuju drip v coffee source. maj misto papiru nejake platno a musim rict, ze pecka.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    DOGGY: studena voda se ti dele zahriva, zvlast na malem plynovem sporaku nebo jinych slabsich zdrojich tepla. para se vytvari pomaleji a proto jde o uplne jinej cas a tlak pri extrakci imho. pak se to zase "neda pit", i kdyz splnujes uz valnou vetsinu bodu pro spravnou pripravu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    DOGGY: jo, propaří se to rychleji, aniž by se zbytečně přehřívalo namleté kafe uvnitř ...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    BLACK_ONYX: a jaky ma vyznam nedavat tam studenou?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: zkus na spodní baňku přiložit něco studeného (namočenou utěrku...) potřebuješ to dole ochladit, aby se vyrovnal tlak a když jí ochladíš, tak dolní baňka vodu "nasaje"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Když už se tu řeší technika přípravy - vaccumpot od Bodumu (tuten) mi začal poslední cca deci tekutiny nechávat nahoře, mám ho tuším dva roky, sítko nevypadá, že by s ním byl nějaký problém. V době, kdy se zastaví průtok kafe dolu je v systému podtlak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLACK_ONYX: zajímavý nápad.

Jinak pokud bych měla ráda slabší a řidší kafe, nevolím konvičku ale frenchpress nebo klasický překapávač, ty konstrukčně volbu množství mleté kávy umožňují. Já dávám do frenchpressu 20g na 200 ml vody, cca 150 ml výsledného nápoje.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MAR_TINA: jop, basket plný. pod ventil je to cca 300g vody. pak jsem zkusil cca espresso poměr.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLACK_ONYX: Chápu dobře, že jsi basket vždy naplnil kávou po okraj, ale měnil množství vody v konvičce? Tedy konvička je na 300ml vody, ale líp to chutná při plnění zpoloviny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam