• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    BLACK_ONYX: a jaky ma vyznam nedavat tam studenou?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: zkus na spodní baňku přiložit něco studeného (namočenou utěrku...) potřebuješ to dole ochladit, aby se vyrovnal tlak a když jí ochladíš, tak dolní baňka vodu "nasaje"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Když už se tu řeší technika přípravy - vaccumpot od Bodumu (tuten) mi začal poslední cca deci tekutiny nechávat nahoře, mám ho tuším dva roky, sítko nevypadá, že by s ním byl nějaký problém. V době, kdy se zastaví průtok kafe dolu je v systému podtlak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLACK_ONYX: zajímavý nápad.

    Jinak pokud bych měla ráda slabší a řidší kafe, nevolím konvičku ale frenchpress nebo klasický překapávač, ty konstrukčně volbu množství mleté kávy umožňují. Já dávám do frenchpressu 20g na 200 ml vody, cca 150 ml výsledného nápoje.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MAR_TINA: jop, basket plný. pod ventil je to cca 300g vody. pak jsem zkusil cca espresso poměr.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLACK_ONYX: Chápu dobře, že jsi basket vždy naplnil kávou po okraj, ale měnil množství vody v konvičce? Tedy konvička je na 300ml vody, ale líp to chutná při plnění zpoloviny?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    ADAM: voda, kterou jsem lil do spodní nádobky.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jak v konvičce 70? tam to přeci stoupá nahoru, jen když voda vaří.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLACK_ONYX: jo a teplota vody byla 70 C
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Tak mi to nedalo a vytáhl jsem konvičku. Do basketu se mi vejde 30g kávy. Kávu jsem použil Carlose od Doubleshotu. Mletí trochu hrubší než espresso.

    1. pokus
    150g vody
    extrakce 1:45
    85g výsledného nápoje
    hodně viskózní, intenzivní, chuťově ne úplně špatné,

    2. pokus
    300g vody
    extrakce 3:20
    225g výsledného nápoje
    v chuti popcorn, trpkost, nic co bych chtěl pít

    Bylo by zajímavé vzít si ještě refraktometr a trochu s tím laborovat.
    Ale stále třeba z V60 nebo espressa dostanu zajímavější kávu.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MIMA_A: zkus hnout s mletím
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    To by me zajimalo, kolik z nas prislo na to, jak to delame uplne spatne (u me 100 ml na 7 g). Zkusil jsem dnes rano dle presneho postupu dodrzet 50/7 - chut pochopitelne vyraznejsi, ale konec mi zkrivil oblicej stejne jako casto pri puvodni priprave.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: Páru to má naprosto luxusní. A vůbec je to super kombinace. Jachymko uz jede super cappuccina doma:-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    dost už bylo mokka konvicek. filtrujte!:-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ADAM: press = tlak. no, a když to má přes něco protýct jenom jako přes pískovej filtr, žádnej požadovanej tlak se tam nevytvoří... a tím pádem to nedělá to, k čemu je to udělátko vymyšlený... / ty opravdu v podstatě jenom složitěji zalejváš turka :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ADAM: Marienburger Straße 49, 10405 Berlin
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: jestli bys ty nebo ostatni z tyhle diskuze na vyslednym salku poznal rozdil,je jina vec.) Nektery veci proste delame, protoze se tak delat maj a zpravidla to miva nejaky opodstatneni. Dulezity je,ze tobe to kafe chutna, treba ti ale muze chutnat vic.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: Vezmi si dvě vrstvy barvy na sobě. Tam kde je toho pigmentu víc, tak se to k té spodní vymeje později.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MILAZAJICEK: dej přesnější lokalizaci, at si to uložím do mapy :-)

    ZUZKAOU: takže když proteče 400ml přes 14gr, tak se louhujou špatný věci a když to stejné množství proteče přes 28gr, tak se špatné věci louhovat nebudou? 

    to se mi nějak nezdá...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam