• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    dneska v lokalbloku na addělu hnusný kafe za 40,- (lavazza) servírka mi nebyla ochotná donýst kohoutkovku (ani decku) hm. to už se mi dlouho nestalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAVE_PAGE: Bylo udělané dobře, chuťově nadprůměr. Tzn. dobrý, ne špička. Nezeptala jsem se, jakou směs používají.

Překvapilo mě, že se dobrá káva najde v díře za Prahou. Na jídlo bych si tu restauraci nevybrala, jela sem okolo z pracovní cesty a to kafe přišlo vhod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAR_TINA: A bylo dobre? Ja uz nekolikrat narazil na podobne upozornovani, pripadne v napojovem listku bylo varovani, ze delaji jen male espresso. A vysledkem byl za 5 sekund prostriknutej naprstek s hnusnym hnusem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Narazila jsem na opravdové espresso. V Jílovišti!!! Restaurace a cukrárna Pod lesem, Jíloviště 31.

A číšník se mě 3x ptal, jestli fakt chci to malinký, že oni ho dělají jak se má a to je jinak, než jinde :)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ... ale rozhodne nejezdete na colours of ostrava... tamni kombinace "piva" ostravar a straslive zpraseneho "julius-mainla" mi nekolikrat vehnala slzy do oci; aneb nekonecny pribeh o tom, jak dopadne "expreso pikolo" s dobou extrakce asi 3 vteriny (bohuzel jsem nenasel dost sil poslat je do patricnych mezi, ci alespon na terezky kurz...)
    ADAM
    ADAM --- ---
    dostali jste někdy ve stánku na fesťáku vynikající kafe? jestli ne, tak jeďte na slot.art.pl

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TABBY: pecka, nicméně já bych asi cukr přidával do směsi až jako poslední, respektive po tom, co ukončím louhování kávovejch zrn.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TEEAK:
    ZUZKAOU:

velkej nesmysl s tou cokoladou. obsahuje theobromin a theofylin, oboji alkaloidy velice pribuzne kofeinu jak strukturou tak ucinkama.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pokud by mel nekdo chut udelat si kavovou zmrzlinu...

Řekla kráva krávě.. | Tři kopečky
    http://blog.trikopecky.cz/2012-07-11-rekla-krava-krave/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: aha, v tom případě jsem trubka a pochopila jsem to úplně obráceně ..
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LIESKOVEC: já bych doporučila hodně pít vodu, to nemůže uškodit ničemu :) a osvědčilo se mi při předávkování kofeinem (což může být i Tvůj případ) pít magnezii (nebo si dát tabletu magnesia), pomáhá proti křečím, které mohou přijít.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: No ne. Vzpomeň na Byl jednou jeden život (naprosto geniální učebnice biologie lidského těla). Krvinky normálně nosí kyslík a kysličník uhličitý, ostatní tak nějak plave mezi nima. Kdy by se vázal na krvinky, tak by jaksi poněkud tělo přidušoval - podobně jako když se nadýcháš oxidu uhelnatého.

Kofein se v krvi dostane na místa, kde jsou adenosinové receptory, na které se umí navázat. Ty jsou v nervové soustavě, ale i třeba v plicích a nebo v srdci a tím že se naváže, tak spustí reakci při které se tělo připravuje na náročný výkon (mimo jiné k tomu potřebuješ aktivovat sypmatikální nervy). No a to sebou nese i rychlejší spalování cukru. A pokud je hladina cukru v krvi vysoká, protože jsem si zrovna dala něco sladkého, tak se té energie pochopitelně vyrobí víc, než kdyby tam nebyla.

U čokolády by mohl zabírat ten tuk (na jeho trávení potřebuješ aktivovat parasymaticus - něco jako zpomalovací nervový systém, který neutralizuje sympaticus.) Ale je lepší dát si něco bez toho cukru - tedy přestat v přetopeném organismu přikládat další polínka.

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vegetativn%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava_(fyziologie)
    http://www.news-medical.net/health/Caffeine-Pharmacology.aspx

Podle toho článku nemá specifické antidotum.

Tady je zajímavej článek v češtině (byť teda ne úplně k věci, ale o metabolismus cukru a kávy tam taky jde)
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=4155
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: jde tam o ty vazby, jak říkám chemicky nejsem úplně zběhlá, ale z toho co mi utkvělo. na krvinky se navazuje cukr - tudíž se nemá kam navázat kofein .. ergo se ho do oběhu dostane méně (nebo spíš pomaleji). ale úplně klidně je možný, že to funguje naprosto obráceně jak říkáš ty :-) u mě to ale takhle zabírá .. čili to propaguju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: no já ti nevím, imho se dortík dává pro vyšší efekt kofeinu, protože cukr. (stejně jako jsou cukrem nacpané energetické drinky a kola.) A kombinuje se to jako dezert, protože je potřeba přebít útlum po obědě (na trávení se pouští "mód odpočinek" - tedy parasympaticus)

A ta čokoláda, kde je pořád trocha kofeinu (teobromin) a cukry mi nepřijde jako dobrý nápad.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: je vás neznám, to musím přijít vyzkoušet :-)

LIESKOVEC: čokoláda - univerzální anti-kofein, chemicky nejsem zběhlá, ale zpomaluje tuhle reakci (vždycky se přeci pije káva a dortík ;-) jinak pro příště zkus něco s mlékem - mléko zpomaluje nástup kofeinu do krve .. espresso tě nabouchne skoro ihned, ale takové cappucino se do krve dostává až čtvrt hodiny .. záleží tedy samozřejmě na tom jestli piješ na lačno, na celkové konstituci i přirozené reakci na kofein
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MIMA_A: v Praze doporučuji a mám odzkoušeno: Můj šálek kávy (Karlín) - tady se na alternativu opravdu specializují, Café Lounge nebo Bela Vida (Újezd), Pražírna (IP Pavlova), Cup Up (U Náměstí míru) .. ve všech určitě dostanete výbornou kávu a jsou příjemné
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LIESKOVEC: tak lepší než kremroli.
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    ZUZKAOU: tak to jsem tomu jeste dala - snedla jsem tresne :)
    Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LIESKOVEC: pro začátek se najíst něčím mastným, ale bez rychlých škrobů a nebo cukru. A to pivo zkus nealko (ne radlera, v tom je zase cukr)

Příště potřebuješ slabší dávku a nebo černej čaj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam