TEEAK: No ne. Vzpomeň na Byl jednou jeden život (naprosto geniální učebnice biologie lidského těla). Krvinky normálně nosí kyslík a kysličník uhličitý, ostatní tak nějak plave mezi nima. Kdy by se vázal na krvinky, tak by jaksi poněkud tělo přidušoval - podobně jako když se nadýcháš oxidu uhelnatého.
Kofein se v krvi dostane na místa, kde jsou adenosinové receptory, na které se umí navázat. Ty jsou v nervové soustavě, ale i třeba v plicích a nebo v srdci a tím že se naváže, tak spustí reakci při které se tělo připravuje na náročný výkon (mimo jiné k tomu potřebuješ aktivovat sypmatikální nervy). No a to sebou nese i rychlejší spalování cukru. A pokud je hladina cukru v krvi vysoká, protože jsem si zrovna dala něco sladkého, tak se té energie pochopitelně vyrobí víc, než kdyby tam nebyla.
U čokolády by mohl zabírat ten tuk (na jeho trávení potřebuješ aktivovat parasymaticus - něco jako zpomalovací nervový systém, který neutralizuje sympaticus.) Ale je lepší dát si něco bez toho cukru - tedy přestat v přetopeném organismu přikládat další polínka.
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vegetativn%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava_(fyziologie)
http://www.news-medical.net/health/Caffeine-Pharmacology.aspx
Podle toho článku nemá specifické antidotum.
Tady je zajímavej článek v češtině (byť teda ne úplně k věci, ale o metabolismus cukru a kávy tam taky jde)
http://www.osel.cz/index.php?clanek=4155