• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    SRNECEK: Moka konvicky jsou konstruovany na extrakcni pomer odpovidajici spis espressu, za predpokladu ze se plni spravne, tzn. sitko napechovany rel. jemne mletym kafem.
    Jedno kafe z bialettky je max 50ml, tudis jestli chces vetsi hrnek, zamer se na jinou metodu. Jestli chces "espresso", me vzdycky nejlip fungovaly maly hlinikovy.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SRNECEK: Bialletky jsou originály.
    DUOKOL
    DUOKOL --- ---
    SRNECEK: mám z coffeeesource.eu nevím jak fungují třeba nerezový a tak, ale tahle stála asi 300 je hliníková a jsem max spokojenej, všechno krásně lícuje a funguje bez problému, dá se to úplně rozebrat a vyčistit, oproti jinejm co jsem viděl třeba v supermarketech je to velkej rozdíl. Jinak je to na tři šálky, ale já z toho dělám dva hodně silnýho kafe, ve velikosti espressa, když to sundáš z plotny dřív tak to vyjde takhle akorát.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, zvažuji koupi Moka konvičky. Měl by někdo tipy na výběr? Zarazil mne malý objem - vyplatí se raději si připlatit za větší konev, pokud kafe piju často - a dále si nejsem jist materiálem atd. Jak moc se např. vyplatí připlatit si 500 Kč, když od jedné společnosti konev s objemem 0,45 l stojí 500 Kč, ale jiný typ se shodným objemem, ale i materiálem náhle 1 000 Kč. Chápu mou koupi jako budoucí investici a nechci za rok kupovat novou konev...
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    BEYONDMATTER: koupíš to v Korunní v Fairtrade krámku, většina věcí tam jsou různý tašky bubínky a podobně, je to skoro na rohu s Kladskou, před vánocema sem to tam zahlíd
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    To Zuzkau: ty dva prvni obrazky jsou presne kameny s kteryma pracuju (: I ty prvni kameny se delaji keramicky, oproti kovovym se meni mnozstvi namlety mnozstvi kavy..Stejne jako ty konicky se delaji kovovy..Konicky se pouzivaji pro rychlejsi mleti, ty placaty maji rychlost mleti mensi...

    Slusna debata se tu rozjela na tema mleti kavy (:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V té ETĚ (dohledala jsem, že mám model 0066) jsem onehdá mlela i na nejjemněší stupeň do džezvy a nepamatuju se, že by to chutnalo připáleně. Ale jako bylo to slazené a s kardamonem. A na hrubé a středně hrubé mletí mi vyhovuje.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU: někdy jsou kameny z keramiky (většinou slinutý karbidy kovů, nitridy, boridy a nebo korund).
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: já se spletl. nože tam nebyly.. samozřejmě :)

    je trochu rychlejší, to jo, ale když toho melu víc (těch cca 50g se tam vejde), tak třeba dvakrát během toho dám pauzičku, aby se to nepřehřejvalo a pohoda
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dávaj se do profesionálních elektrických mlýnků jiné mechanismy, než kovové?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: kameny míní kovový mechanismus, který zrno namele a vyplivne, nikoliv nože, které je postupně nasekají a přitom ji příliš zahřívají.


    (to druhé je keramickej mechanismu)

    Zdroj designu je zřejmý


    Nože
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ty dnešní typy 067, zakulacený, maj moc velkou rychlost mletí a pálej kafe. v obojem jsou ocelový "kameny". je to nejlevnější mlejnek, se kterym se _už_dá_ umejt kafe na espresso.
    kdybyste se honěkdo chtěl zbavovat - rád bych ho koupil rodičům mojí holky k frenchpressu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ZUZKAOU: Kdysi jsem to zjišťoval - má nějaký malý mlecí kámen, vysoké otáčky a nedá se vevnitř pořádně vyčistit a dokonce snad ani dobře rozebrat - neměl jsem to v ruce, ale prý snad ty starší (made in ČSSR) byly lepší a rozebíratelné a ty novější (made in PRC asi) už ne.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: teď mám druhej (první si nechala ex, druhaj z aukra za 50) a ani v jednom kameny nebyly. asi záleží, jak se s nim zacházelo a podobně, ale oba melou bez známek jinak hrubě namletejch částí

    cena/výkon=palec hore
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: chá eta flame next round.

    (já ho mám (teda nějakou jinou verzi) a trvám na tom, že má mlecí kameny. ale někdo tu na něj nadával a že v tom jeho jsou nože.

    Melu to do french pressu a vacpotu a kvalita mletí mi dostačuje a ačkoliv je z aukra, tak patrně vůbec nebyl používán, protože byl při koupi zcela netknutý, i s čistý molitanem a krásně plynulou regulací hrubosti.

    Asi kdybych chtěla dělat espresso, tak bych zpívala jinak.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    kdo shání mlýnek, doporučuju občas zkusit na netu eta moka, jako tenhle prodanej
    Elektrický kávomlýnek ETA Moka 065 - Praha 13, inzerce, prodám
    http://elektro.hyperinzerce.cz/ostatni-male-kuchynske-spotrebice/inzerat/6312236-elektricky-kavomlynek-eta-moka-065-nabidka-praha-13/

    Hodně vrčí a trošku se to z něj sype kde nemá, ale ne v takový míře, aby toho člověk za nějakejch 50-100 kč musel litovat
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: hranolků. Ten hranolek, od ten hranol. /grammar nazi mode

    KURE: no, rozhodně pachatel naznačuje, jaké jsou díry v přípravě studentů politologie na praktický život a pracovní uplatnění. Mohl by navazovat seminář Mytí nádobí nebo Jak kompostovat lógr.
    AAMALI16
    AAMALI16 --- ---
    VECTOR: Přesně tenhle mi ježíšek nadělil taky a líbí se mi ta jednoduchost .) pro mé domácí kávičkování ideální .)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    LUKAS87: .mam podobny pocit.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KURE: když jsem ještě mlel ručním mlýnkem od bolševika, taky jsem přesýval. popravdě mi přišlo, že určitá mírná variabilita ve velikosti byla naopak ku prospěchu věci, že to bylo chuťově trochu bohatší.
    KURE
    KURE --- ---
    LUKAS87: ismuni.wz.cz/predmet/fss/jaro2010/WRK036/
    ale jako vtip dobry :)

    LUKAS87: tak tak, viděl sem soutěž baristů, kde přes sítko odsývali tu prachovou slozku pryč.


    OPTIKUS: jak píše Lukas, i kameny můžou bejt dobře nebo spatne udelany. a jak se nastavuje hrubost u nozu taky netusim asi dobou mixování no :D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU: mega rofl.
    ale tak třeba se v toom naučej tu trochu jednoduchý chemie, co s tím souvisí...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    OPTIKUS: nože jsou úplně nahovno, to je bez diskuze.
    ale stačí, aby rotující část mlecích kamenů měla nedostatečně vymezený vůle a při rotaci se vystřeďovala, a bude to mlít obrovský kvanta prachu. popravdě trochu prachu najdeš v kafi namletym i mlýnkama za 5-10 tisíc, ono je to technicky dost komplikovaný dosáhnout naprosto rovnoměrýho mletí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam