• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LOBOTOMKA: nikdy prosím nevěř, když někde píšou namleto na espresso, že z toho bude dobrý kafe. a do mlýnku bych zainvestovala (vyplatí se to)
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    MAR_TINA:Icona Eco 310
    MATESISKO: bohuzel nema mlynek, kafe jsem koupila uz namlete.predpokladala jsem, ze kdyz je to podle plechovky kava mleta na espresso, ze to bude ok
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LUKAS87: nesouhlasím. já vždycky hostům tvrdila, že už ten název "VACUUM pot" znamená podtlak - absence vzduchu (ne přetlak - přebytek vzduchu) ;-)
    ADAM: hmm, to budou umělci ;-), ale třeba vědí víc než já
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOBOTOMKA: kterým? Ono je druhů mnoho.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    LOBOTOMKA: Zrejme mas nastavene mleti kavy moc nahrubo
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    VEETUHS: chci se zeptat, jaka je do toho nejhodnejsi kava? koupila jsem si Lavazzu espresso, cernou, ale to kafe je z toho hrozne vodovy, nemam s tim ztim moc zkusenost, tak se radsi ptam, diky za odpoved:)
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUKAS87: nezkazim, clever dripper mam doma. pokud bych se tam ještě někdy ocitnul, tak si tu hrubost mletí pohlídím a kdyžtak je to nechám udělat z espresovýho mlýnku. dejte vědět, kdyby tam někdo někdy z vás byl.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: jestli to bude takhle nahrubo namletý i na ten dripp, tak to snad raději vzdej, aby sis o tom nekazil mínění... :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    TEEAK: kvárna předměstí - je to v šumperku, čili asi pro nikoho moc zajimavý.

    na to mletí jsem se ptal - prý to tak mají proto, že mletí na espresso jim proteklo filtrem na clever dripper. takže to společně pro vacuum pot a clever dripper raději "melou" takhle nahrubo. jestli se tam ještě někdy dostanu, tak zkusím ten clever.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEEAK: nevysává se vzduch. vodní pára uniká zespod přetlakem.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ADAM: jestli to měli namletý jak říkáš na "čočku" tak by to museli leda rozťukat kladívkem, ale jak říká ZUZKAOU: , tak mletí lehce jemnější než french press, doba extrakce kávy (cca 1 minuta), a voda v horní baňce bublá, protože se ze spodní baňky vysává vzduch (podtlak - vacuum ;-), aby nebublala, tak se většinou voda nahoře (těsně před vhozením kávy) lehce protočí "dřevěným pádýlkem", tím se pak i káva líp ponoří do vody ... kde ti to tak pohaněli, smím-li se ptát? (klidně do pošty)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: káva namletá moc nahrubo, no.
    ADAM
    ADAM --- ---
    LUKAS87: no, bylo to strašný.
    slabý, řídký. obarená voda (to přičítám tomu superhrubému namletí)
    + to málo chuťi, která tam bylo, byla byla spíš NEchuť - jakoby se tam vylouhovalo, to špatné z té kávy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: melu ji na o trochu jemněji, než na french press a voda bublá, nikoliv varem (mívá mezi 80-90 stupni - teda v mém velkém vacpotu), ale tím jak tam lezou vzduchové bubliny zespod.

    Výsledné kafe je jemnější, než třeba to samé kafe z frenchpressu. Dávkuji u obou způsobů 7g na deci.

    Jinak jsem dnes spatřila (naštěství velmi z dálky) velmi tvořilkovskou metodu servírování latéčka.

    Do sklenice se dá napěněné mléko a vedle do velkého džbánku na smetanu ta decka a půl tekutiny, co vytekla z espresovače.
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ADAM: kdybys tu vodu dole neprve neuvařil, nevytlačí ji to nahoru. ale ani to by se asi nemělo přehnat. co já vím, tak by to nemělo bejt namletý nijak hrubě.

    v čem byla ta chuť špatná?
    ADAM
    ADAM --- ---
    dotaz na vacuum pot: ochutnal jsem v jedné oceňované kavárně.

    a mám dva dotazy: 
    - je normální, že voda tam při extraxi bublá, jakoby vaří? (zdá se mi příliš velká teplota)
    - je normální ji mít "namletou" na mega obrovskou velikost? asi jako kdyby bylo kafe strouhané na hrubém struhadle, prostě pomalu velikost čočky.

    (absolutně mi to nechutnalo, myslím, že chyba byla právě v přípravě...)
    LOBOTOMKA
    LOBOTOMKA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, nemate nekdo zkusenosti s domacim kavovarem Delonghi?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    za zeptání nic nedám:
    neni tady někdo, kdo by měl nějakou malinkou moka konvičku a chtěl by krapet větší? Mám dvě který maji pod ventil kolem 150 ml (4 šálky).
    Je to stará hliníková klasika šestihran, patina included.
    Kdyby něco, tak mi napište, pěkný den přeju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam