• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    BERNA: taky tak. mam takovou vzduchotěsnou dozu, do tý se vejde asi 1/4 kila, když mam víc, dám to k ledu
    BERNA
    BERNA --- ---
    V mrazaku je dobry mit neco jako nouzovku :) kdyz dojde kafe v doze/pytliku.
    Zatim jsem nespozoroval zadne nedostatky kavy z mrazaku.
    Davam do mrazaku, kdyz se mi nahromadi vic kafe a nestacim spotrebovavat. Pokud zamrazim balik, uz si beru z mrazaku pouze davky. Nerozmrazuju cele baleni.. tomu neduveruju.
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    trávim celý dny v práci ... kde piju kávu svoji čerstvě namletou .... když jezdim do skal tak si mlejnek sebou neberu :D

    a už mě neřešte :) dík
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MLEJNIS: takže ty nemáš doma mlýnek, nemeleš těsně před přípravou? To tě čerstvá káva co týden nezachrání.

    Dobrý kafe si objednávám po internetu, skladuju ve skřínce v pytlíku s ventilkem, ve kterém to přišlo.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    MLEJNIS: via český rozhlas „Mezi mletou a zrnkovou kávou je veliký rozdíl. Když ji namelu, zrnka poruším a aromatické látky začnou unikat. Ideální je zpracovat ji do půlhodiny až hodiny. Ten samý den to ještě jde, ale už druhý den je cítit velký rozdíl. Káva už nemá tu chuť.“

    tak nevim co je lepší, jestli zrnka z mrazáku, nebo vyčmuchlý kafe. myslim, že bysme si mohli hodit korunou, kdybysme chtěli zjistit, co je lepší .)
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    MAR_TINA: hmm... blbý. a nebo si nechávám od kamaráda co jezdí každý týden do prahy přivézt čerstvě upražený zrna a pak si je namelu v kavárně... to je taky řešení ...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MLEJNIS: a máte pražírnu, to je dobrý. Já mám 20 km vzdálenou jednu a co jsem ochutnala nebylo nic moc. Můj čas a množství nafty nejsou nekonečné.
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    MAR_TINA: ne, bydlim na severu čech...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MLEJNIS: bydlíš v Praze, viď :D
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    Nevim a nechápu proč řešit způsoby nějakého zamražování atd. Pokud teda člověk nežije mimo civilizaci.
    Radši nebudu línej a dojdu si do místní pražírný pro čerstvou kávu klidně i dvakrát tejdně než to házet do mražáku.... ale to je asi věc názoru...

    jinak tady nějakej ten art po dlouhý době... :)

    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Já mrazím komplet. Vydrží to nejméně 3x déle než při skladování v lednici a dle nějakýho testu z HomeBarista (nenajdu link, je to víc jak rok, co jsem to četl) zmražení a rozmražení kávy nijak nedegraduje chuť. Mluvím samozřejmě o upražených zrnech.
    Je vhodný udělat všechno pro zamezení kondenzace vody a zamrazit kafe co nejdříve po upražení, ale i tak lze domácí skladování v mrazáku doporučit.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    taky obcas zamrazim pulku pytle a uplne v pohode. hodim to vetsinou do dvou igelitu a poradne utahnu vazaci paskou, nikdy jsem tam po otevreni nenasel zadnou vlhkost ani smrad...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    pracuje se i na kontejnerech "chladacich" na kafe, aby se uchovalo zeleny kafe co možná nejčerstvější během cesty na lodi. s prazenou v mrazaku nemám zkušenost.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    AXTHEB: námraza se vytváří v podchlazenym prostoru s vzdušnou vlhkostí. pražená káva obsahuje zanedbatelnej podíl vody, nikdy jsem nezpozoroval nic takovýho co popisuješ. chce to samozřejmě vzduchotěsně uzavřít-namam zrnama zasypaný psruhy v mrazáku, nebo tak:))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AXTHEB: Co to meleš?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    DYSTOPIK: největší bomby bývají častěji microloty, tak asi tak. naše kávy jsou na shopu obvykle jen par týdnů.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: jde o to, co označují za vyberovou a jak ji pak zpracuji. i sebelepsi kávu dokáže prazic zničit. stejně tak barista. s baliren jsem ochutnal 2 vzorky. jeden mi fakt nechutnal a druhý šlo vypít, ale nic co bych chtěl pít podruhé.
    Kafe z Prazirny se mi těžko hodnotí. Espresso me obvykle neurazi ani nenadchne a nemám problém dát si ho znova. častěji ale spíše jako macchiato. Co mají novou GB5 jsem tam ještě nebyl. kavovar určitě také hraje roli.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DYSTOPIK: Takze budes pak tri mesice pit neco co chutna a smrdi jako roztatej led z mrazaku? :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    BLACK_ONYX: máš pravdu. čim dýl piju kafe, tim víc si řikám, jak málo tomu rozumim. jak jsem včera psal o tý panamě, tak to bylo proto, že jsem doufal, že to bude taková čokopanama, kterou jsem kupoval jinde, ale to bych mohl čekat stejně, jako kdyby všechny moravský vína měly stejný vlastnosti.. :) hloupost

    Jen mě štve, že když si dycky oblíbim nějaký kafe od nějakýho prodejce, tak se to zanedlouho ztratí z jejich nabídky. Až zase narazim na nějakej bonbonek, tak to musim zkoupit všechno do mrazáku:)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    to jsme u toho, kdo jakou chuť od kávy očekává. pokud pro někoho má být kafe hořký, tak si na vyberovku musí trochu déle zvykat. Ale acidita bývá žádoucí, stejně jako hořkost a sladkost. jde pak o to aby tyto chutě byly vyvážené. je zde jistá podobnost třeba s vínem, které mi dříve přišlo jen kyselé.
    ADAM
    ADAM --- ---
    a srovnání BPH s ape cafe? 
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam