• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Já mrazím komplet. Vydrží to nejméně 3x déle než při skladování v lednici a dle nějakýho testu z HomeBarista (nenajdu link, je to víc jak rok, co jsem to četl) zmražení a rozmražení kávy nijak nedegraduje chuť. Mluvím samozřejmě o upražených zrnech.
    Je vhodný udělat všechno pro zamezení kondenzace vody a zamrazit kafe co nejdříve po upražení, ale i tak lze domácí skladování v mrazáku doporučit.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    taky obcas zamrazim pulku pytle a uplne v pohode. hodim to vetsinou do dvou igelitu a poradne utahnu vazaci paskou, nikdy jsem tam po otevreni nenasel zadnou vlhkost ani smrad...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    pracuje se i na kontejnerech "chladacich" na kafe, aby se uchovalo zeleny kafe co možná nejčerstvější během cesty na lodi. s prazenou v mrazaku nemám zkušenost.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    AXTHEB: námraza se vytváří v podchlazenym prostoru s vzdušnou vlhkostí. pražená káva obsahuje zanedbatelnej podíl vody, nikdy jsem nezpozoroval nic takovýho co popisuješ. chce to samozřejmě vzduchotěsně uzavřít-namam zrnama zasypaný psruhy v mrazáku, nebo tak:))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AXTHEB: Co to meleš?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    DYSTOPIK: největší bomby bývají častěji microloty, tak asi tak. naše kávy jsou na shopu obvykle jen par týdnů.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: jde o to, co označují za vyberovou a jak ji pak zpracuji. i sebelepsi kávu dokáže prazic zničit. stejně tak barista. s baliren jsem ochutnal 2 vzorky. jeden mi fakt nechutnal a druhý šlo vypít, ale nic co bych chtěl pít podruhé.
    Kafe z Prazirny se mi těžko hodnotí. Espresso me obvykle neurazi ani nenadchne a nemám problém dát si ho znova. častěji ale spíše jako macchiato. Co mají novou GB5 jsem tam ještě nebyl. kavovar určitě také hraje roli.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DYSTOPIK: Takze budes pak tri mesice pit neco co chutna a smrdi jako roztatej led z mrazaku? :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    BLACK_ONYX: máš pravdu. čim dýl piju kafe, tim víc si řikám, jak málo tomu rozumim. jak jsem včera psal o tý panamě, tak to bylo proto, že jsem doufal, že to bude taková čokopanama, kterou jsem kupoval jinde, ale to bych mohl čekat stejně, jako kdyby všechny moravský vína měly stejný vlastnosti.. :) hloupost

    Jen mě štve, že když si dycky oblíbim nějaký kafe od nějakýho prodejce, tak se to zanedlouho ztratí z jejich nabídky. Až zase narazim na nějakej bonbonek, tak to musim zkoupit všechno do mrazáku:)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    to jsme u toho, kdo jakou chuť od kávy očekává. pokud pro někoho má být kafe hořký, tak si na vyberovku musí trochu déle zvykat. Ale acidita bývá žádoucí, stejně jako hořkost a sladkost. jde pak o to aby tyto chutě byly vyvážené. je zde jistá podobnost třeba s vínem, které mi dříve přišlo jen kyselé.
    ADAM
    ADAM --- ---
    a srovnání BPH s ape cafe? 
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych teda jenom rád dodal, že v BPH občas praží i výběrovou kávu, často je to objem v řádu jednotek pytlů a většinou bejvá chuťově velmi dobrá - bejvá dražší a člověk se musí poptat po něčem "lepším".
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHESUS: to očmuchá a řekne si, že to je výběrová káva, že si dojde radši vedle na tu do balíren. jasný jak facka :))
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    PIPAL: spis naivita, ze u jinejch dodavatelu po tom psy nechodej ....
    ADAM
    ADAM --- ---
    DYSTOPIK: panamu jsem ochutnal a byla taky kyselá. asi to tak má být, mě to nechutnalo též.
    [ ADAM @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ]
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    MOMENT: mam v mrazáku trochu robusty, zkusim to zlehka mixnout
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    DYSTOPIK: no na mokka bych volil smes na espresso, klidne s trochou robusty (ta se v mokka chova skvele). jednodruhovka opravdu sedne spis na filtr. nebo si pohrat s extrakci v mokka (i kdyz si myslim, ze to bude furt ovocny zbytecne moc), ale k tomu uz sme tady nakecali x.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    MAR_TINA: taky jsem viděl v jv asii, jak se používaj projíždějící auta k vymlácení obilovin (a celý dětství jsme vždycky rejži nejdřív probírali s babičkou od kamínků), ale nejsem nějaká zkroušená fajnovka. Přijde mi to přirozenější, než cpát se nějakejma švindlama a chemikáliema, což je tady víc než na dennim pořádku

    nechtěl jsem to rozmazávat, ale dneska jsem si v tý lublaňský koupil panamskou kávu 1/4kg za 200 (tj 80/100g) a přijde mi takoví trochu víc kyselá, než bych byl potřeboval (jasný, je to jedinej druh, co jsem tam zatim zkusil a dělal jsem si to jako mokka, ne v žádný profi odstředivce, nechci ten obchod hanit na základě prvního dojmu). Pokud si koupim nějaký kafe v těch balírnách za 35, jestli v tom nebudou psí bobky, tak pohoda:)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    MAR_TINA: srabe! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PIPAL: z Pákistánu fotky nemám, ale něco mi říká, že jí taky umyju :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam