• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    VECTOR: Všimnul sis, že bych někde psal o umleté kávě? Všude se důsledně vyjadřuji k zrnům.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    VECTOR: A i kdyby pred namletim nekde prazeny zrna tejden lezely, tak co na tom? Ja kdyz si koupim kafe prazeny par dni zpatky, tak ho taky nezkonzumuju vsechno behem tri dnu, aby to neprekrocilo jedno ci dvou tejdenni hranici.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    LUKAS87: Nemas pravdu. Napriklad dle tohoto unika z mletyho kafe co2 mnohem rychleji nez z celozrnkovyho. To co unikne ze zrnek za 100 hodin unikne z mletyho za 5. Tak proc by to spolecnosti nemohly uprazit, namlit, nechat par hodin odstat a pak zabalit?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Dobrý info. Tak proto má Piazza na 1/4kg obalu jednoduchý ventilek, teď už vím proč.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    vakuově balená káva je největší zlo a podvod v oblasti balení a distribuce kávy, jakej existuje.

    po upražení zrna vydávaj oxid uhličitej v kravskym množství, a to nejmíň týden (a i potom se z nich CO2 pomalu vylučuje). jestliže se tedy káva po upražení zabalí, pak o vakuu nemůže být řeč, neboť se naopak sáček s kávou naplní a natlakuje unikajícím CO2. jestliže tedy káva má být zabalena v sáčku, jež je mimo zrn prázdný (tedy obsahující vakuum), pak tato zrna musela naprosto nevyhnutelně někde nejmíň tejden (a kéž by jen tak krátkou dobu) ležet a zvětrávat. takovej hnus bych doporučil ke koupi leda tak svému nepříteli...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: tipla bych si, že do sáčků v obchodech se budou mlít zrna až po té, co přestanou pracovat.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    VECTOR: no řekla bych, že můžeme udělat pokus, zabalit vakuově namletou kávu, ale už slyším pražiče, jak říká (a právem), že na takové blbosti nemá čas a vůbec je to plýtvání drahým materiálem.
    Jinak při balená pražených zrn do vakuových sáčků se využívá jednocestného ventilu a také vlastností čerstvě upražené kávy - zabalí-li se několik minut po dopražení, unikající oxid uhličitý způsobí "vytlačení" vzduchu mezi zrnky (chemie mi fakt moc neříká, takže možná to špatně vysvětluju, ale předpokládám, že kdo viděl sáčky brzy po pražení - řády dnů - pochopí). Dle mého názoru toho mletá káva schopná nebude, když náhodou chce u nás někdo namlít kávu a balím ji zpět do sáčku s ventilem, nikdy se mi nepodaří z něj vytlačit vzduch tak jako u zrnek (možná to nějak ucpává ten ventil?)

    Abych to shrnula, kupte si mlýnek, nebo se se slušnou kávou rozlučte :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VECTOR: ale tak z JIhlavanky nemá, co vyčichat :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: možná tu je někdo kdo ví přesně, v jaké fázi je rozemletá káva balena a jak dlouho uplyne od upražení po umletí.

    Je fakt že první kafe z čerstě otevřeného balíčku mleté kávy bývá aromatičější, než všechna ostatní.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: No ale pokud je to vakuove zabaleno hned po namleti, tak to tolik vycichnout nemuze, ne? Nepopiram ze je to zlo a cerstve namleta kava je klasika, ale jak to muze vycichnout, kdyz to nema "kudy"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    COLOMAN: vydej se nejdříve k pochopení jak se pozná slušné kafe od toho špatného a nebo technologií zničeného.

    Klíčem je především doba uplynulá od rozemletí (max pár minut) a od upražení (pár týdnů).

    Namleté kafe v pytlících je skoro vždy přepražený odpad a když už to není odpad, tak je to vyčichlé. Jo a je to mleté na hrubo, právě kvůli "turkům"

    Se studiem začni tady http://www.cuketka.cz/?p=4308

    (dobrá a skvělá káva se liší v reklamě,jak pravil Tracy)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    COLOMAN: co hulíš?
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    BLACK_ONYX: ZUZKAOU: ..do kafíček sa totiš vobec nevyznam, kafíčky ja si dosavad vobec nedaval, max "zalievané turky", ktore su mi odpudivé čaje.
    ..kafičko mi zachutnalo práve uvedeným sposobom, i tá jihlavanka mi takto upravená chutná krásne, plus ktomu ten "polokaramelizovaný" cukor, a mléko.
    preto sa pítam, akým smerom sa vydat, lebo som si predpokladal amaterizmus tohoto prevedenia..
    takze teda co najemnejšie namletu kavu, jasne.
    a cukor mozem rozpustat spolu s kafíčkem?
    jaké jemne namleté kafe je možne kupit v bežných obchodoch (coop,tesko...)??
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    COLOMAN: no Arabům a nebo Turkům to nenalejvej. Do džezvy se především sype káva mletá skutečně na jemno.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MATEYKA: skoda, ze jsme nemohli dorazit. Byli jsme, kdyz koncil Majko a super akce!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    COLOMAN: jestli ti to chutna
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    troška vody, troška jihlavanky, troška trstinovýho cukru do džezvy, dovaru, pak do hrnečku s hodne mléka.. jeto fpoho?
    MATEYKA
    MATEYKA --- ---
    Bylo to bezva...)
    Sedm soutezicich, super atmosfera, zajimave variace na kavu s alkoholem. Zaslouzeny vitez Kuba Fabian.
    Sranda byla. Vic takovychto seanci.
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    jo no jo,pardon :))
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    jakoze smackdown?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam