• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    RAGGALADY: doporucuji vyzkouset postupne kde co a pak se rozhodnout. vyber nejchutnejsi kavy je hodne individualni. mam zkusenost, ze ruzni lide (myslim beznou populaci ne profesionalni degustatory) budou dve konkretni kavy hodnotit jako podobne i jako uplne rozdilne - zalezi na tom, ktera slozka chuti je pro tebe dulezita...
    a pokud chces nejake konkretni doporuceni, tak treba tyto dve:
    http://www.kavaprodej.cz/indonesia-kalossi/variant/500/
    http://www.kavaprodej.cz/tanzania-aa/variant/500/
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    RAGGALADY: Doporučil bych ti zastavit se tam osobně, rádi ti poradí.
    RAGGALADY
    RAGGALADY --- ---
    Zdravím, chci si koupit nějaké dva (či více) druhy kávy v Holešovicích http://www.kavaprodej.cz/
    ale nemůžu si vybrat, až tak zběhlá v těch zemích, druzích a chutích nejsem.
    Poraďte mi prosím, které by mohly být opravdu dobré a od sebe chuťově odlišné.
    Díky
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Heretik!
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    Kdyz tu byla ta diskuse, tak prispeji take se svou troskou do mlyna ;)

    Poridil jsem Hario Skerton a zde jsou zkusenosti po cca jednom mesici:
    - kupoval jsem na webu Doubleshoru, nakup i dodani probehlo dle mych predstav
    - kladne body za nastavitelnost hrubosti mleti; snadnou rozebiratelnost a cisteni
    - zpracovani a material v pohode, plast je sice plast, ale staci a nicemu nevadi (neni to zadny tenounky kousek, ktery praske pod pohledem)
    - mam sice dlane jak lopaty, ale relativne kratke prsty. diky tomu musim pri mleti drzet mlynek vetsi silou. lidem s drobnejsi rukou by to mohlo vadit (pri mnozstvi kavy na jeden salek asi ne, pri vetsim jiz ano)
    - namleti 30ti g kavy pod minutu (jak je psano na webu Doubleshotu) nejspis zavisi i na pozadovane hrubosti; piju kavu tureckou/arabskou (viz nize), takze melu na prach a vychazi to na 50g za cca 4 minuty (pro namleti 30g pod minutu bych nejspis musel mlynek pripojit na vrtacku a pravdepodobne bych tim kavu jeste jednou preprazil ;))
    - pri rozebirani pozor na podlozku pod ozubenym koleckem na nastaveni hrubosti mleti (na planku v navodu je vyznacena) - je vyrobena z pruhledneho plastu a snadno ji muzete ztratit
    - celkove jsem spokojen a pokud nekoho neodradi neco z vyse uvedeneho, tak mohu doporucit


    Pridam jeste prispevek do diskuse o tom, jak si kavu pripravovat

    Netvrdim, ze muj zpusob je idealni pro vsechny, ale casem jsem se k nemu propracoval a pro sebe jej povazuji za nejvhodnejsi. Zejmena je to o tom, ze mne chutove nikdy neoslovilo presso - tim myslim espresso vyrobene zkusenym baristou z kvalitni kavy na kvalitnim pristroji (celkem chutny napoj, ale pro mne ne moc zajimave), ne nejakou sracku, co podavaji v kdejake takykavarne.
    Pokud chci pouze jeden salek (kava rano a pak odchod pryc), delam si kavu klasicky v dzeve (kava + studena voda, dat na sporak, nechat trikrat zpenit, odstavit a nechat kavu chvilku sednout, prelit pres jemne sitko do hrnicku).
    Pokud nikam nemusim, vyrabim si kavu ve vetsim mnozstvi. Postup je obdobny - kava + studena voda do kastrolu, dat na sporak, nechat (vetsinou jen) dvakrat zpenit, odstavit a nechat kavu sednout (cca 5 minut). Nasledne pres jemne sitko preliji do konvice, ze ktere si pak nalevam. Takto vyrobim tak na 6 salku kavy, v konvici (neco pres 100 let stara kovova cajova konvicka) vydrzi dlouho tepla, posledni salek ci dva obcas piju studeny (mi to v nicem nevadi, nekomu by mohlo) nebo si kavu prihreji.
    Vyhodou tohoto zpusobu pripravy kavy je, ze nepotrebujete zadne specialni zarizeni (tim myslim i moka konvicku ;)), staci standadrni vybaveni kazde kuchyne (ja mam navic velmi malou kuchynku s pracovni plochou mensi nez ma vetsina z nas stul pod PC, a to pocitam i drez ;)). Pouze je potreba zvolit kastrol (nejspis ne z ruznych dnesnich "kosmickych" materialu), na kterem neulpivaji chute jinych pokrmu (kava s prichuti bramboracky asi nebude nic moc), nebo vyclenit jeden pouze na kavu.
    V praci mam k dispozici pouze rychlovarnou konvici, takze piju klasickeho ceskeho turka. Neni to idealni, ale rozhodne lepsi nez jit na kavu do vetsiny takykavaren.
    Dulezite proste je mit kvalitni surovinu.
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    MOMENT: jojo. Ze zvedavosti jsem prihodil, abych vedel, za kolik se proda. No a byl jsem jediny...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    PRASOLET: to sis poridil tu jednopaku z aukra?
    TWARR
    TWARR --- ---
    TWARR: Myslel jsem ne dve stěny, ale dablovany sejtko.
    MOIAA
    MOIAA --- ---
    Já teda frčím na moka konvičce a latté mám jako z kavárny :) Ale french press je taky dobrý. Jednu dobu jsem používala nějakou Tchibo variantu a ta byla celkem taky dobrá.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TWARR: Tipuju, že Tescoma tvrdí, že je to "Feature not Bug"... :D
    TWARR
    TWARR --- ---
    u frenche z ikei se mi po prvnim umyti nejak ohlo sejtko a je tam doura, neprilejha ;) ale ja to mam jako nouzovku, kdyz dojdou filtry. nejakou dvoustennou variantu ala french jsem videl a burdelu to v hrnku i pri uplnym vyliti nechavalo fakt minimum.
    LUKAS87: na druhou stranu, kolega ma french z tescomy a ten je udelanej tak, ze ta nadoba pri prevraceni z drzaku vypadne. takze vzdycky, kdyz si ho od nej pucim, na to zapomenu a pri vysypavani kafe do kose, mi to vypadne cele :D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Nejdůležitější je (IMHO) kvalitní a jemný sítko (+ kvalitně provedený uchycení sítka). Konvice z Ikea jsou v tomhle ohledu dost průměrný, jejich sítka maj často tendenci v některejch místech nedoléhat ke stěně a nejsou mechanicky příliš odolný. Ale viděl jsem i horší. Za ty peníze nicméně ok.
    Dvojitá stěna má jedinej smysl - snížit množství tepla, jež nádoba odevzdá do okolí konvekcí a tedy zajistit konstantnější teplotu během extrakce. Netuším, jak moc velkej vliv na chuť to má, ale je to samozřejmě logická fičura a určitě to tomu neuškodí.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    SRNECEK: co vím, tak třeba ten z Doubleshotu je sice dražší, ale má dvojitou stěnu, což by mělo mít lepší vliv na extrakci. Osobně jedu IKEA style a jsem spokojený :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TWARR: Lógr možná zůstane na dně, ale co chuť? Ne ne, zlatý frenchpres. Můj jsem koupil ve slevě za asi 100 korun a slouží bez výhrad.
    TWARR
    TWARR --- ---
    a jeste to zrecykluju, tenhle je tam dobrej ;)
    "xXEmoBettyXx [seznam.cz] dnes 21:34
    nevim jak ostatní ale u nás doma se káva dělá tak, že si v rychlovarné konvici uvaříme vodu a zalijeme již připravenou kávu v hrníčku a žádný mašinky na oddělení logru a vody fakt nepotřebujem protože to umíme pít tak aby logr zůstal naspod hrnku."
    TWARR
    TWARR --- ---
    TEEAK: jezisi, se mi vratily moje vzpominky z detstvi. kdy vzdycky rano na stole stal vlaznej caj s pytlikem pigi, cernej jak bota, hnusnej jak podrazka :D
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, jsou nějaké zásadní rozdíly mezi french pressem za 500 Kč a 1000 Kč? Pokud vím, tak snad materiál by měl být stejný - tj. ocel. Max. předpokládám lepší přiléhavost sítka k okrajům nádoby u dražších french pressů.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    njn, vždyť čajovej obřad x pytlíkáč ze sámošky je to samý, když si dojdeš pro ten správnej pytlíkáč :-D
    TWARR
    TWARR --- ---
    taky ziju s tim, ze si tu delaj lidi v praci "turka" z jihlavanky v akci. nejvic me bavi, jak ta voda je v tom blate treba dve hodiny, nez to vypijou ;))
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ZUZKAOU: Úplně v klidu. Respektujeme zlozvyky své i cizí ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam