• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    SHITTIE: tyhle sou prave uplne malinky..

    AOTEAROA: na konci to prska vzdycky, ja treba nechavam chvilku doprskat, kdyz uz citim ze to zacina prskat z posledniho, tak odendavam z plynu..
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    asi by se mel zalozit klub ciste jenom na mokakonvicky :)
    AOTEAROA: sundej to z plotny driv,nez to zacne prskat
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MOMENT: espresso u mě zatím nepremává, ještě pár měsíců asi pouze moka konvička. ale uležet to pár dní nechám, ještě dopíjím Goppion. dneska jsem se zase kochala, jak mi z konvičky krásně teče, příště se pokusim vyfotit, na začátku úplně krásná třešňová barva a pak hnědá pěna, žádný prskání, to přijde až na konci a furt nevim jesti to je dobře nebo blbě, prostě to doteče a už to tak krásný není.
    tak aspoň moje hotové "kafe s mlíkem" dělané na sklokeramice a cukřenka kterou jsem musela pořídit pro návštěvy, snad neurazí.


    DOGGY: mně to kafe v konvičce asi vždycky trošku nabyde...
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    DOGGY: s tim mletim jsem to mel uplne to samy tusim s tou stejnou etiopii z doubleshotu. mam iberital challenge s casovacem a na normalni cas to pomlelo sotva polovinu beznyho mnozstvi. ale spis jsem to prisuzoval tomu, ze ty zrna byly az neskutecne velky, takze se jim blbe lezlo mezi ty konicky noze...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    dostala se ke mne dosvetla uprazena etiopie yirgacheffe od la boheme (datum prazeni nekdy v polovine brezna). pri rucnim mleti me zarazilo, jak to jde oproti jinym kavam ztezka (oproti illy co jsem dostal darem, ktera je skoro cerna, je ten rozdil opravdu markantni), ale prisuzuju to stupni prazeni.
    co me ale udivilo - klasicky jsem nacpal konvicku do plna, bez nejakeho utlacovani, kava ale temer netekla, spis jenom tak vyprskavala. prekvapive nechutnala nijak prepalene ci jinak hnusne. pomleta byla dokonce o trochu hrubejc, nez by mela. kavovej bobek nesel vyklepnout, ani prst do nej nesel zaborit,jak byl tvrdej.
    ted jsem zkousel znova a konvicku jsem naplnil neco nad polovic. kava tekla krasne, po rozsroubovani jsem seznal, ze umleta zrna nabyla na objemu a sitko bylo plne po okraj, po promacknuti jsem nezjistil zadnou vyraznou dutinu. kava byla taktez chutna, ale nejpis lehce podextrahovana, kysele tony jsem citil az u poslednich par loku, kdezto u predesleho pokusu hned od zacatku, ale nijak neprijemne (redim pul napul vodou, ale to asi neni podstatne).
    a ja se ptam, je-li normalni, ze nektera kava takhle nabyde, jeste jsem se s tim nesetkal.
    diky:)
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    kdyz sme u tech manualnich grinderu, zvazoval jsem tohle:
    OE Pharos Hand Coffee Grinder Design Project
    http://www.orphanespresso.com/oe-pharos-hand-coffee-grinder_ep_636-1.html
    ale kdyz sem na youtube videl jak se s tim pracuje, Rancilio Rocky to vyhral ;-)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    AOTEAROA: na espresso nech ty fazole aspon par dni odpocinout. do te doby vyzkousej par dripu atd.
    my jsme si privezli z Bonanzy taky zrna z Yirgacheffe, konkretne z Jirmiwachu a jsme z toho uplne uneseni. vlastne kluci z Bonanzy taky :) rikaj jim CHERRY RED a ja jsem snad lepsi kafe z Ethiopie jeste nepil. jsem teda na Doubleshot velmi zvedav.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    LANC: Ano, melu kávu na historické mlýnku po prababičce, né že bych se za něj styděla :) Je to krasavec dřevěnej s cínovou násypkou a kličkou. Mám ale pocit, že není káva namletá najemno. Zatím jsem nikde nenašla takovej ten šroubek na úpravu hrubosti mletí :((
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    dnes jsem si v kavárně Můj šálek kávy dala poprvé asi opravdové čerstvé espresso. připadám si, jako bych prošla nějakým rituálem dospělosti. byl to fantastický zážitek a navíc velmi příjemná obsluha :)
    skvělá procházka z Vinohrad do Karlína za účelem koupě nejnovější kávy z doubleshotu s dnešním datem pražení si jedno výtečné espresso prostě vynutila :) respektive dali jsme si dvě, já jarní směs a přítel myslím Rwandu, ochutnala jsem obě a byla to fantazie. začínám se těšit, až si domů na přípravu kafe pořídím nějaký lepší aparát a ty chutě opravdu ocením!

    jako prémii doporučuju za rohem navštívit vinotéku roku 2012, kde mají pro změnu výtečné víno, taktéž příjemnou obsluhu a perfektně upravené prostory i nádobí, bylo to úplně jiné než v takových těch klasických proplesnivelých sklípcích se starou bábou za pultem a smradlavýma dědkama u stolků :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Něco pro odlehčení :)
    Můj nový 50mm tamper na Catlera: obr. 1, obr. 2 (ano, nižší rantl by byl mnohem lepší, ale nebyl na to vhodný soustruh...)
    Úprava mlýnku DeLonghi: obr. 1, obr. 2
    TWARR
    TWARR --- ---
    SNORRY: ono zalezi jak meles, jak tocim pomerne rychle ;) samozrejme jso to subjektivni dojmy.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    TWARR: Tos mě teda trošku znervózněl :)
    Poreferuju za měsíc, třeba máš jen vadnej kousek.. :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    SNORRY: po nekolika tydenim pouzivani. ma porlex oproti hariu jednu pitomou vlastnost. pri mleti, se ten vrchni kryt sune nahoru. pokud pri mleti nedrzim i vrsek, mam vzdycky pocit, ze mi z toho vyskoci. a pak jeste moje jedna specificka, kdy mi klicka u porlexu vyskakuje castejc nez u haria ;)) ale jinak jak porlex mini, tak hario mini slouzej svemu ucelu dobre.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    NOISEGATE: Já v pátek koupil tohohle porlexe a zatim jsem teda dělal jen asi 4 aeropressíky, takže jsem si s tim moc nehrál, ale jsem s nim spokojenej hodně...
    Porlex Mini ruční mlýnek na kávu doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/porlex-mini-rucni-mlynek-na-kavu.html
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    a někteří z nás dělají kafe na sklokeramickém sporáku a to už je opravdu jen k zešílení :(
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: no jo, jsme od Keese Spiritem zmlsaný ;)
    A quick look at the Spirit by Fixology & Clement Coffee - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Jndwojg8ALY
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Máme HX mašinu, s teplotou si můžu hrát do tý úrovně že sem rád, když to dvakrát po sobě trefím zhruba podobně :D (a když moc šteluju teplotu bojleru, dělá to neplechu zbytku kavárny).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: však jo, já se s naším taky trápím, ale naštěstí mám širší škálu řešení, než jen hrubost mletí, můžu pracovat s teplotou na desetinu stupně a taky s TDS vody... milion možností a kafe chutná dobře jen na úzké rozteči těch kombinací
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Myslim, že to kafe je kvalitní, jen má dost úzkou oblast nastavení, ve který je fakt echt dobrý - když se člověk dostává mimo ty úzký mantinely, tak to prostě neni ono.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: pak je to teda kafem ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Dneska mi připlul domů cafelat 58,35 mm. Právě že sem si v práci navyknul na normální (bez "pojistky") a zkušenost tam mám takovou, že větší množství kafe a menší tamp = nepitelný (získá to na tělu a ztratí se z toho světle praženýho kafe veškerej zbytek cukrů). Ale to je na diskuzi mimo tenhle klub - skutečně jsem s tou směsí zkoušel už všechno.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: větši dose ;) já jsem nedávno založila omylem poratfilter bez jakéhokoli tampování a proteklo to úplně stejně... samozřejmě to nedělám, když nic jiného, tamper ti to srovná na kompaktní hmotu, ale 20 kg je fakt přežitek... však kolik je to let, co jsi mi do práce přinesl ukázat ten tamper s "pojistkou" ? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam