• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Máme HX mašinu, s teplotou si můžu hrát do tý úrovně že sem rád, když to dvakrát po sobě trefím zhruba podobně :D (a když moc šteluju teplotu bojleru, dělá to neplechu zbytku kavárny).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: však jo, já se s naším taky trápím, ale naštěstí mám širší škálu řešení, než jen hrubost mletí, můžu pracovat s teplotou na desetinu stupně a taky s TDS vody... milion možností a kafe chutná dobře jen na úzké rozteči těch kombinací
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Myslim, že to kafe je kvalitní, jen má dost úzkou oblast nastavení, ve který je fakt echt dobrý - když se člověk dostává mimo ty úzký mantinely, tak to prostě neni ono.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: pak je to teda kafem ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: Dneska mi připlul domů cafelat 58,35 mm. Právě že sem si v práci navyknul na normální (bez "pojistky") a zkušenost tam mám takovou, že větší množství kafe a menší tamp = nepitelný (získá to na tělu a ztratí se z toho světle praženýho kafe veškerej zbytek cukrů). Ale to je na diskuzi mimo tenhle klub - skutečně jsem s tou směsí zkoušel už všechno.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LUKAS87: větši dose ;) já jsem nedávno založila omylem poratfilter bez jakéhokoli tampování a proteklo to úplně stejně... samozřejmě to nedělám, když nic jiného, tamper ti to srovná na kompaktní hmotu, ale 20 kg je fakt přežitek... však kolik je to let, co jsi mi do práce přinesl ukázat ten tamper s "pojistkou" ? :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Ale dity. Nedávno jsi ještě s gustem cumlal neskafe :)
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    LUKAS87: vychazi mi to tak, ze kdyz namelu portafilter po okraj a stlacim ho tema cca 10 kg vahy (odhadem), tak mam pull time neco pres 20 sekund a presso vypada vyborne. jinak taky dost zalezi na kafi. ja zkousim porad nejake nove. mel sem ted balik Stumptown's Hairbender Blend a je fantasticke http://stumptowncoffee.com/
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    AOTEAROA:
    PRDELMRDEL: diky. mrknu.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Mizerný zrno dohoněný chemickym dochucením, plus jim to na pultu myslím leží dost dlouho...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUKAS87: no někdo tady psal že se to dá pít, nevěřila jsem tomu a chtěla jsem si to ověřit, páč co si sama nevyzkoušim, na to nemůžu nadávat. a ano, pít se to dá, když jsi ve strašný nouzi, nebo když nechceš trápit dárce tím aby hledal nějakou kvalitní pražírnu pro tvůj mlsný jazýček. ale určitě si nebudu labužnicky chodit do Tchiba nakupovat svou pravidelnou dávku emocí :))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BLACK_ONYX: Já musim. To, co tu máme v práci, když se mele jemněji, neni vůbec dobrý...
    TWARR
    TWARR --- ---
    PRDELMRDEL: Na mleti asi lodos stačí, ale ta neergonomie pri manipulaci je mazec.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PRDELMRDEL: Jo, na ten jsem zapomněl. I když jak jsem ho jeden čas sháněl po domácích potřebách, nikde ho neměli. Přes web jsem ho kupovat nechtěl. Pak jsem koupil Mini Mill
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: 20kg je prezitek, to by mi upadla ruka.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    NTR23: Jak uz se tu taky psalo, jako budget reseni v klidu funguje i Lodos Temp, kterej maj ve spouste domacich potreb do tri kil. Jasny, ze to neni hario nebo prolex, ale je do 500 a porat lepsi, nez noze:)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Zrnkový kafe z Tchiba, jdu blejt...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    jinak byla jsem potěšená tím, že naučím své přátele a rodinu kupovat mi místo čokolády nejmenší balení zrnkového kafe na váhu z Tchiba, páč docela ušlo, ale pak jsem si zas jednou uvařila v airscapu uskladněný Goppion (italské kafe z něhož ve Wine Food Marketu dělají espresso) a to byl masakrální rozdíl, co se v té koncičce objevovalo! ale mohlo to být i tím částečným vyčichnutím té čibo brazílie.

    pomalu se blíží nákup nějakého dalšího vzorku, juchů! :) ale je to jak vybírat boty, nebaví mě nákup, už to chci mít doma :))
    tak třeba mi i někdo tady dáte tip - ráda bych něco pořád trochu "holčičího" do čokolády a sametu, ale současně aby to bylo hodně intenzivní a ne jen takové kakaíčko, ovšem bez nějaké velké kyselinky... ten Goppion takový vcelku je, ale ráda bych nějakou čerstvě praženou Pražírnu, DoubleShot, CoffeeSource nebo podobně, radši chodím najisto :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NOISEGATE: vařím také kafe v moka konvičce. pořídila jsem si zde doporučovaný ruční mlýnek hario mini mill a jsem naprosto spokojená, stojí 790 Kč (dávají k tomu slevu na skvělé kafe :)
    jemnost mletí na moka konvičku nemá být úplně najemno, ale spíš na střední stupeň, při moc jemném se ti částečky kávy dostanou až do nápoje a je to taky moc stlačené. hraju si skoro měsíc se stupněm mletí a teplotou, ale radila mi mamka co na moka konvičce vařila v Itálii kafe 15 let, takže se celkem zadařilo. nechce to ani najemno, ani moc nahrubo, to zas pak proteče moc rychle, musí ti to kafe přibývat pomaličku.
    kávová zrna skladuju v poměrně drahé dóze airscape (490 Kč) a jsem z ní nadšená, kafe co jsem si nedala do plechovky mi během pár dnů tak vyčichlo že jsem ho mohla skoro vyhodit :D ale určitě stačí i obyč plechovka, pokud to neskladuješ měsíce.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    NOISEGATE: Probírá se to tu furt dokola. Tento nožový ti kávu rozseká. Nepravidelně, dole bude prach, nahoře kousky. A pokud chceš kávu pro moka konvičku, tak ji potřebuješ jemnou. Tzn., že ji budeš v tom mlýnku drtit dlouho, čím ji spálíš. Výsledkem jsou vyhozené peníze za mlýnek. Pořiď za 900 ruční , kde si nastavíš pohodlně hrubost mletí pro různé druhy přípravy.
    V elektrické verzi tyto mlýnky vyjdou na tisíce. Za 500 tedy nekoupíš nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam