• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TWARR
    TWARR --- ---
    LUKAS87: Ja to myslel jen v porovnání s tím pod tím ;) ze to nic zásadního, ta mobil fotka, neříká je jasny ;))
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: red brick je jeste při zemi. sweetshop je hodně stavnaty:)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TWARR: No tenhle odhad u mně úplně nefunguje asi, přecijen ten dablšot občas do skla z tréninkovejch důvodů dělám a skrz je vidět prd... Se teď prokousávám tím Red Brick od Square Mile. Je to kyselý, kyselý a kyselý s porcí ovoce, trochou limetky a kyselý k tomu navrch. Do kapučína dobrý no, ale jednou to stačilo.

    Doporučíte mi někdo nějakou rozumně levnou (víc jak 600 Kč/kg se mi dávat nechce, tak bohatej nejsem) směs na espresso, která bude cokoli, jen ne kyselá a zemitá?
    Popřípadě máte někdo zkušenost s kávou z quijotekaffee ( http://www.quijote-kaffee.de/ ) nebo nějaký jiný ne moc vzdálený zahraniční pražírny s rozumnym e-shopem?
    TWARR
    TWARR --- ---
    LUKAS87: no v pruhledny nadobe to bude dycky vypadat svetlejsi, ale ..

    .. ale pokud se jedna o tu doubleshoti etiopii, tak jsem z ni docela dost nadsenej. nadsenej po prvnim frenchy, dripper a aero je bohuzel v praci ;))
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    LUKAS87: ovocňák, pytlíkovej (z toho správnýho obchodu ;-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    to je čaj?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    jedna ethiopie - výborná .. a ta barvička :-)

    MOMENT
    MOMENT --- ---
    cim vic prazis, tim vic krehky je zrno.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    AOTEAROA: italama semoc nerid. maj treba ze zakona dany, ze pokud maji ve smesi na espresso 10% robusty, muzou smes oficialne oznacit jako 100% arabiku. a vubec.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    DOGGY: aha, tak to si to asi pletu s jinym kafem. kazdopadne me to docela prekvapilo, uz jsem si rikal, ze je neco s mlynkem, ale ne, ted je v nem tusim costarica z laboheme a mele zas normalne :)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    SHITTIE: tyhle sou prave uplne malinky..

    AOTEAROA: na konci to prska vzdycky, ja treba nechavam chvilku doprskat, kdyz uz citim ze to zacina prskat z posledniho, tak odendavam z plynu..
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MOMENT: to mě právě taky napadlo, ono tam pak zbyde trochu vody dole, nemám tohle ještě úplně vychytané jak to přesně dělat, Italové to prý nechávají úplně doprskat... ale taky se mi to zdá lepší nedělat.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    asi by se mel zalozit klub ciste jenom na mokakonvicky :)
    AOTEAROA: sundej to z plotny driv,nez to zacne prskat
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MOMENT: espresso u mě zatím nepremává, ještě pár měsíců asi pouze moka konvička. ale uležet to pár dní nechám, ještě dopíjím Goppion. dneska jsem se zase kochala, jak mi z konvičky krásně teče, příště se pokusim vyfotit, na začátku úplně krásná třešňová barva a pak hnědá pěna, žádný prskání, to přijde až na konci a furt nevim jesti to je dobře nebo blbě, prostě to doteče a už to tak krásný není.
    tak aspoň moje hotové "kafe s mlíkem" dělané na sklokeramice a cukřenka kterou jsem musela pořídit pro návštěvy, snad neurazí.


    DOGGY: mně to kafe v konvičce asi vždycky trošku nabyde...
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    DOGGY: s tim mletim jsem to mel uplne to samy tusim s tou stejnou etiopii z doubleshotu. mam iberital challenge s casovacem a na normalni cas to pomlelo sotva polovinu beznyho mnozstvi. ale spis jsem to prisuzoval tomu, ze ty zrna byly az neskutecne velky, takze se jim blbe lezlo mezi ty konicky noze...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    dostala se ke mne dosvetla uprazena etiopie yirgacheffe od la boheme (datum prazeni nekdy v polovine brezna). pri rucnim mleti me zarazilo, jak to jde oproti jinym kavam ztezka (oproti illy co jsem dostal darem, ktera je skoro cerna, je ten rozdil opravdu markantni), ale prisuzuju to stupni prazeni.
    co me ale udivilo - klasicky jsem nacpal konvicku do plna, bez nejakeho utlacovani, kava ale temer netekla, spis jenom tak vyprskavala. prekvapive nechutnala nijak prepalene ci jinak hnusne. pomleta byla dokonce o trochu hrubejc, nez by mela. kavovej bobek nesel vyklepnout, ani prst do nej nesel zaborit,jak byl tvrdej.
    ted jsem zkousel znova a konvicku jsem naplnil neco nad polovic. kava tekla krasne, po rozsroubovani jsem seznal, ze umleta zrna nabyla na objemu a sitko bylo plne po okraj, po promacknuti jsem nezjistil zadnou vyraznou dutinu. kava byla taktez chutna, ale nejpis lehce podextrahovana, kysele tony jsem citil az u poslednich par loku, kdezto u predesleho pokusu hned od zacatku, ale nijak neprijemne (redim pul napul vodou, ale to asi neni podstatne).
    a ja se ptam, je-li normalni, ze nektera kava takhle nabyde, jeste jsem se s tim nesetkal.
    diky:)
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    kdyz sme u tech manualnich grinderu, zvazoval jsem tohle:
    OE Pharos Hand Coffee Grinder Design Project
    http://www.orphanespresso.com/oe-pharos-hand-coffee-grinder_ep_636-1.html
    ale kdyz sem na youtube videl jak se s tim pracuje, Rancilio Rocky to vyhral ;-)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    AOTEAROA: na espresso nech ty fazole aspon par dni odpocinout. do te doby vyzkousej par dripu atd.
    my jsme si privezli z Bonanzy taky zrna z Yirgacheffe, konkretne z Jirmiwachu a jsme z toho uplne uneseni. vlastne kluci z Bonanzy taky :) rikaj jim CHERRY RED a ja jsem snad lepsi kafe z Ethiopie jeste nepil. jsem teda na Doubleshot velmi zvedav.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    LANC: Ano, melu kávu na historické mlýnku po prababičce, né že bych se za něj styděla :) Je to krasavec dřevěnej s cínovou násypkou a kličkou. Mám ale pocit, že není káva namletá najemno. Zatím jsem nikde nenašla takovej ten šroubek na úpravu hrubosti mletí :((
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    dnes jsem si v kavárně Můj šálek kávy dala poprvé asi opravdové čerstvé espresso. připadám si, jako bych prošla nějakým rituálem dospělosti. byl to fantastický zážitek a navíc velmi příjemná obsluha :)
    skvělá procházka z Vinohrad do Karlína za účelem koupě nejnovější kávy z doubleshotu s dnešním datem pražení si jedno výtečné espresso prostě vynutila :) respektive dali jsme si dvě, já jarní směs a přítel myslím Rwandu, ochutnala jsem obě a byla to fantazie. začínám se těšit, až si domů na přípravu kafe pořídím nějaký lepší aparát a ty chutě opravdu ocením!

    jako prémii doporučuju za rohem navštívit vinotéku roku 2012, kde mají pro změnu výtečné víno, taktéž příjemnou obsluhu a perfektně upravené prostory i nádobí, bylo to úplně jiné než v takových těch klasických proplesnivelých sklípcích se starou bábou za pultem a smradlavýma dědkama u stolků :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam