• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    GINGERCAT: Já to cpu do mrazáku. Ale chce to víc menších balíčků a po vyndání balíčku z mraáku už ho tam nevracet a nejprve počkat pár hodin, než se to uvnitř rozmrazí, aby se obsah tak moc neorosil. Joa před ukládáním do mrazáku se doporučuje přelepit ten jednocestnej odpouštěcí ventil izolepou, ale ještě jsem s tím tolik neexperimentoval, tak nevím.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Prosím o radu ohledně skladování kávy. Kupujeme ji ve větším množství cca na měsíc. Zatím jsem tady v klubu filtrem našla dózu Airscape... http://www.doubleshot.cz/uchovani-kavy-doza-na-kavu-airscape.html

    Máte ještě někdo jiné, třeba lepší :-) tipy? Předem díky!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    Caffeine: For the More Creative Mind - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/caffeine-for-the-more-creative-mind/277069/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    doplnim ze mlynek nemusi stat tisicovku
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TILIO: Jestli je to o jedovatym komentáři i na mě, tak se omlouvám - ačkoli jsem se výjimečně zdržel vulgarit i urážek.
    Takže - popořádku:
    1) Není upražená, jako přepražená: pražení je postupnej proces tepelný úpravy kávovýho zrna, kdy se ze zelené pecky plodu kávovníku postupně stává tmavší a tmavší pecka, až je z toho trocha uhlí (vhodná na kompost). viz http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting#Degree_of_roast_pictorial vhodno si povšimnouti též toho, že čím tmavěji je káva upražená, tím pravděpodobnější je že se na jejím povrchu objeví mastnota a zrna se budou lesknout. To bude pravděpodobně souviset s těma mastnejma okama na polévce, kterou z toho vaříš.
    Jak to celé chápu já tak se tohle velmi tmavé pražení ve Francii a Itálii (a mnohdy i jinde na světě) považuje pravděpodobně z historických důvodů za dobré (i když pravda snižuje to aciditu výsledné kávy) a většina kávy je pražena do takto tmavých odstínů. Dnes je trendem kávu pražit méně, čímž více vyniknou její specifické vlastnosti.
    2) Není čerstvá jako z obchodu: káva je jídlo, není to nijak konzervovanej produkt a kazí se. Kávová zrna obsahují oleje a převážná většina chuti kávy je důsledkem aromatickejch látek a olejů v zrnu. Oleje na vzduchu co? Žluknou. A žluknou rychle. Jakmile je olej i na povrchu zrn, je oheň na střeše.) Noa když se to zrno ještě pomele, tak se mnohonásobně zvětší povrch každé částice, tím se zvětší plocha dostupná vzdušné oxidaci a tedy i rychlost, s jakou se káva kazí. Mimoto taková káva během pár desítek minut vypustí všechny zbytky CO2 co v ní ještě zůstaly a chránily oleje před vzdušnou oxidací, a tomu už pak nepomůže ani svěcená voda ve frenčpressu.
    Řešení je jednoduché - nekupovat kávu v obchodě, nýbrž tam, kde se praží, čili v pražírně. Dobrých pražíren kávy je v Naší vlasti poměrně dost, nedávno se tu objevil i odkaz na mapu pražíren čerstvé kávy - projdi si diskuzi trochu dozadu.

    Ještě je vhodné podotknout, že kávu je záhodno zkonzumovat do jednoho měsíce od upražení. Namletou do patnácti minut od pomletí. Ano, je dobrý koupit si domů mlýnek - nemáš-li velkej rozpočet, pak lze doporučit ruční mlýnek spíše, než levné elektrické (ty kávu ničí, ne melou).

    Stručně řečeno namletá káva v krabičce jakkoli renomované značky v obchodě to už prostě má dávno za sebou (schválně zkus na tý krabičce najít datum pražení) a nestojí za to si jí kazit chuť. Ještě naše prababičky si kávu doma pražily a mlely samy...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TILIO: zkus jinou znacku kafe ;)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Však píše, že už je to namlety...tomu už nic nepomůže :) kompost nebo proti slimakum. Life is to short to drink bad coffee ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TILIO: Máš zahrádku? Kompost? Ano, tak přesně tam to patří (myslim to kafe, ne frenčpress).
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TILIO: Jak moc je to upražené? Je ta káva hodně tmavá? Zrnka se lesknou? Pokud ano, tak by to mohla být jedna z příčin. Pak bych zkusil jiné mletí nebo jiné dávkování kávy... a nezalíval úplně vroucí vodou. Nicméně jak už tu "naznačil" twarr, chyba by mohla být v surovině jako takové... prostě nekvalitní komoditní káva upražená na smrt v atraktivním obalu pod renomovanou značkou.

    Pokud jsi pražská, zkus vzít kafe do kabelky a zastav se někdy u nás v pauzičce... můžem porovnat s našimi vzorky a přijít záhadě na kloub .)
    TWARR
    TWARR --- ---
    aha, on je to stejny brand jako tu v cechach. to bude teda parada, renomovana parada. dobrou chut ...
    TWARR
    TWARR --- ---
    kafe je mastny! ale carte noire, v cechach, je instantni shit. no, bylo by docela vtipny pouzivat french na instant ;))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: Možná bys to s tím čištěním a vymetáním zbytků pomleté kávy neměl tolik přehánět... :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Věděli jste, že mlýnek Iberital Challenge odolá výbuchu proban-butanu v zásobníku kafe, a ani mu to nerozhodí nastavení?
    (Zloblondýna koupila stlačenej vzduch a já se nějak zapomněl podívat, jestli je nehořlavej...)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Pekna vec ;) Jinac v takovych vedrech jako panuji ted, si vecer pomelu kafe, zaleju ledovou vodou a strcim do lednice. Druhej den to vytahnu, zcedim a piju - je z toho moc dobra ledova kava.
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Yama Cold Brew Tower Brewing Guide - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=q8pNmYrAYZI



    WTF?



    Amazon.com: Yama Northwest Glass 32-Ounce Cold Brew Drip Coffee and Tea Maker, Black: Kitchen & Dining
    http://www.amazon.com/Yama-Northwest-Glass-32-Ounce-Coffee/dp/B004EBUZ1A/?tag=ga21-20
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: jéé, tak vám všem moc děkuju za malé pochvaly ;) budu trénovat dál :))
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zdravíčko,
    včera a teď jsem si všimnul při vaření mokka, že když je káva skoro všechna nahoře, začne mi syčet ten ventilek ve spodní části nádoby. Dřív jsem si toho nikdy nevšiml a kafe si dělám naprosto stejně. Mám něco vyčistit, udělat nějaký opatření, nebo vyčkávat explozi?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    jdu se pochlubit, tak snad mě nevykopete ;) začla jsem se v téhle diskuzi před pár měsíci zajímat o kafe a nevěděla jsem ani zbla, skončilo to tím že jsem teď za barem :)
    po dvou týdnech to zatím vypadá nějak takhle - cappuccino dělám tak 3x - 15x denně, takže toho tréninku moc není. ale moc mě to baví :)

    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Metodika správného využití plochy k ohřevu šálkůkoček na domácím kávovaru (zdroj):

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam