• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: tak to taky dělám. A někdy to jenom vypláchnu vodou.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    AOTEAROA: vyplachuju horkou vodou hned po uvareni, cas odcasu pak jeste vytru papirovym kapesnikem. Patina zvyraznuje kyselost, podle mych zkusenosti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je to už tolik let zpátky, kdy tady tohle vysvětloval ERNEST_GASKIN, že si to nikdo nepamatuje? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    no tak to vidíte. neshodnete se, stejně jako se neshodly rady na netu, proto jsem se sem přišla zeptat, protože jsem dřív pořád četla "nedrhnout" a teď jsem na piccolo neexistuje zahlédla "patinu nenechávat!". já tu svou hliníkovou konvičku vždycky důkladně opláchnu a prstama ji umyju, ale netrápím se nějak vyloženě extrémně s těmi nejmenšími zářezy ani to nedrhnu houbičkou nebo jarem. takže je čistá, v hubičce trošku nahnědlá od kávy, tam se dá blbě dostat, ale zajímalo mě zda zvýšit či snížit intenzitu mytí :D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Na hliníkový mokka konvičce _musí_ zůstávat slabej povlak, jinak je to cejtit po hliníku a je to hnusný. Tečka a konec diskuze.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: to má smysl na negalzované čajové keramice čínského typu a jedině, pokud tu konvičku používáš na jeden druh čaje.

    U kafe, obsahující navíc oleje co rády oxidují, bych to vážně nedělala. Zejména pokud jaksi záměrně vaříš různé kávy a chceš cítit jejich konkrétní chuť
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Jen na hliníkové.
    TWARR
    TWARR --- ---
    kavova patina, to znamena, ze to nemejes? ;)))
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    zanechávat na moka konvičce kávovou patinu ano či ne a proč?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    GINGERCAT: mi se osvedcilo tuto:
    Laboratorní technika a chemické potřeby | Láhev prachovnice Steilbrust širokohrdlá, hnědá
    http://www.laboratorni-potreby.cz/lahve-se-zabrusem/lahev-prachovnice-steilbrust-sirokohrdla-hneda/
    na cca mesic na zrnkovouv kavu v pohode, mleta samozrejme s casem ztraci aroma i kdyz to clovek zbytecne neotvira.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kavárenský stánek Kofi Kofi v brněnské České ulici vzplál - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/...-v-ceske-ulici-vzplal-dsn-/brno-zpravy.aspx?c=A130702_174009_brno-zpravy_lva
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    GINGERCAT: dávám do uzavřené pixly (od čaje) jeden měsíc to káva přežije - mrazák ani lednička se mi neosvědčila (máme samoodmraz. a i když je to zamražené teplota tam stejně kolísá)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    GINGERCAT: Na pytli s kafem je jednocestnej ventil.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    LUKAS87: to dáváš do mrazáku v té dóze? Nebo na čem je ten jednocestnej ventil? ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    GINGERCAT: Já to cpu do mrazáku. Ale chce to víc menších balíčků a po vyndání balíčku z mraáku už ho tam nevracet a nejprve počkat pár hodin, než se to uvnitř rozmrazí, aby se obsah tak moc neorosil. Joa před ukládáním do mrazáku se doporučuje přelepit ten jednocestnej odpouštěcí ventil izolepou, ale ještě jsem s tím tolik neexperimentoval, tak nevím.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Prosím o radu ohledně skladování kávy. Kupujeme ji ve větším množství cca na měsíc. Zatím jsem tady v klubu filtrem našla dózu Airscape... http://www.doubleshot.cz/uchovani-kavy-doza-na-kavu-airscape.html

    Máte ještě někdo jiné, třeba lepší :-) tipy? Předem díky!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    Caffeine: For the More Creative Mind - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/caffeine-for-the-more-creative-mind/277069/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    doplnim ze mlynek nemusi stat tisicovku
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TILIO: Jestli je to o jedovatym komentáři i na mě, tak se omlouvám - ačkoli jsem se výjimečně zdržel vulgarit i urážek.
    Takže - popořádku:
    1) Není upražená, jako přepražená: pražení je postupnej proces tepelný úpravy kávovýho zrna, kdy se ze zelené pecky plodu kávovníku postupně stává tmavší a tmavší pecka, až je z toho trocha uhlí (vhodná na kompost). viz http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting#Degree_of_roast_pictorial vhodno si povšimnouti též toho, že čím tmavěji je káva upražená, tím pravděpodobnější je že se na jejím povrchu objeví mastnota a zrna se budou lesknout. To bude pravděpodobně souviset s těma mastnejma okama na polévce, kterou z toho vaříš.
    Jak to celé chápu já tak se tohle velmi tmavé pražení ve Francii a Itálii (a mnohdy i jinde na světě) považuje pravděpodobně z historických důvodů za dobré (i když pravda snižuje to aciditu výsledné kávy) a většina kávy je pražena do takto tmavých odstínů. Dnes je trendem kávu pražit méně, čímž více vyniknou její specifické vlastnosti.
    2) Není čerstvá jako z obchodu: káva je jídlo, není to nijak konzervovanej produkt a kazí se. Kávová zrna obsahují oleje a převážná většina chuti kávy je důsledkem aromatickejch látek a olejů v zrnu. Oleje na vzduchu co? Žluknou. A žluknou rychle. Jakmile je olej i na povrchu zrn, je oheň na střeše.) Noa když se to zrno ještě pomele, tak se mnohonásobně zvětší povrch každé částice, tím se zvětší plocha dostupná vzdušné oxidaci a tedy i rychlost, s jakou se káva kazí. Mimoto taková káva během pár desítek minut vypustí všechny zbytky CO2 co v ní ještě zůstaly a chránily oleje před vzdušnou oxidací, a tomu už pak nepomůže ani svěcená voda ve frenčpressu.
    Řešení je jednoduché - nekupovat kávu v obchodě, nýbrž tam, kde se praží, čili v pražírně. Dobrých pražíren kávy je v Naší vlasti poměrně dost, nedávno se tu objevil i odkaz na mapu pražíren čerstvé kávy - projdi si diskuzi trochu dozadu.

    Ještě je vhodné podotknout, že kávu je záhodno zkonzumovat do jednoho měsíce od upražení. Namletou do patnácti minut od pomletí. Ano, je dobrý koupit si domů mlýnek - nemáš-li velkej rozpočet, pak lze doporučit ruční mlýnek spíše, než levné elektrické (ty kávu ničí, ne melou).

    Stručně řečeno namletá káva v krabičce jakkoli renomované značky v obchodě to už prostě má dávno za sebou (schválně zkus na tý krabičce najít datum pražení) a nestojí za to si jí kazit chuť. Ještě naše prababičky si kávu doma pražily a mlely samy...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TILIO: zkus jinou znacku kafe ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam