• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SNORRY: Já bych řekl, že bez těch děr by se člověk hrozně nadřel, aby vodu skrz kafe vůbec protlačil..
    Řeší to inverzní metoda, kdy si otočíš aeropress a tlačíš vodu přes filtr až po době, jakou uznáš za vhodnou a nic ti po dobu extrakce neprotéká..
    Viz např.:
    Inverted Aeropress Method No.2 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=bzb6HcCVbYk
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Když už jsme u toho aeropressu, jak řešíte to, že standartně dodávaný filtr pokryje tak akorát dno sítka, ale vzhledem k tomu, že to sítko má (z pro mě naprosto nepochopitelnýho důvodu) díry i na stranách, tak spousta (v důsledku bych řekl že tak kolem 20 peocent) kafe proteče nepřefiltovaná po stranách. Zároveň si myslim, že tyhle díry můžou i za to, že občas kafe začne téci i po stranách skleničky, kterou na to používám. Nějaký rady, triky?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Teď jsem přišel na docela vtipnou věc:
    Kontext - nechávám si dělat vlastní tamper "na míru", spodek mi dělal známý na soustruhu (nakonec jsem zvolil euro konvex) a madlo mi udělá kamarád truhlář (nenašel jsem technickej nákres dle mých představ, tak jsem to musel ještě bastlit s kamarádem v CADu)
    Pointa - protože má teď tamper u sebe truhlář, hledal jsem za něj dočasnou náhradu a na 58mm misku do Gaggia (a předpokládám další misky) se skvěle osvědčila pístová část od Aeropressu! Sedne tam skoro líp než můj 58,1mm tamper (mohl by být větší) a docela dobře se drží..
    Tak kdo není estét a nepotřebuje mít další hezký doplněk do výbavy, myslím, že může v pohodě tamper aeropressem nahradit :)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    LUKAS87: spis koupim za svy 100 g neceho dobryho a uvidi se,dik za radu
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    DOGGY: Tak do toho kilovku nějaký kvalitnější směsi na espresso kup, uvidíš.
    Jestli ale na tom nejde moc nic nastavit, tak si od toho příliš neslibuj. Navíc se snahou o velkou dávku a silný stlačení, popřípadě odpovídající tlak, ty mašiny víc opotřebovávaj...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    DOGGY: anyone? ..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: používat termosky na šroub, který jde umýt, ne na ti zacvakávací věc? Jinak překapávače mají termostat a ohřívadlo kávy, ovšem postupem času se mění chuť.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Nemáte někdo doporučení na nádobu, v které přes den uchovávat již hotovou kávu? Bohužel u termosek mi vždy po krátké době "načuchne" těsnění a nelze se zápachu zbavit...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Najdi si dobré zrno | Pražírny.EU
    http://www.prazirny.eu/
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    slusnej utrejch :-D
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Inspekce zakázala instantní kávu s nepovolenou složkou na podporu erekce
    http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1050874&docType=ART&nid=11343
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    zdravim, v nove praci mame tuhle masinku http://www.swissstore.cz/kavovar-jura-impressa-f50-classic
    pujde z toho vymacknout neco rozumnyho s dobrou kavou? ja jak to nema paku,tak tomu moc neverim,tady jsou zvykli kupovat zrnkovou kavu tchibo, spotreba cca kilo na 1-2 tydny. me to teda moc nejede, mozna by byla i ochota ke zmene,otazkou je, jestli by to bylo co k cemu, aby z toho i s nejakou dobrotou netekla brecka.

    also, muzete mi nekdo vysvetlit,jak je to s tim tlakem? tyhlety kavovary ho maji vetsi nez klasicke velke ,je to tak (v tomhle pripadne 15 oproti klasickym 9)? (staci klidne odkaz na nejaky zdroj/wiki).diky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: tak to taky dělám. A někdy to jenom vypláchnu vodou.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    AOTEAROA: vyplachuju horkou vodou hned po uvareni, cas odcasu pak jeste vytru papirovym kapesnikem. Patina zvyraznuje kyselost, podle mych zkusenosti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je to už tolik let zpátky, kdy tady tohle vysvětloval ERNEST_GASKIN, že si to nikdo nepamatuje? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    no tak to vidíte. neshodnete se, stejně jako se neshodly rady na netu, proto jsem se sem přišla zeptat, protože jsem dřív pořád četla "nedrhnout" a teď jsem na piccolo neexistuje zahlédla "patinu nenechávat!". já tu svou hliníkovou konvičku vždycky důkladně opláchnu a prstama ji umyju, ale netrápím se nějak vyloženě extrémně s těmi nejmenšími zářezy ani to nedrhnu houbičkou nebo jarem. takže je čistá, v hubičce trošku nahnědlá od kávy, tam se dá blbě dostat, ale zajímalo mě zda zvýšit či snížit intenzitu mytí :D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Na hliníkový mokka konvičce _musí_ zůstávat slabej povlak, jinak je to cejtit po hliníku a je to hnusný. Tečka a konec diskuze.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: to má smysl na negalzované čajové keramice čínského typu a jedině, pokud tu konvičku používáš na jeden druh čaje.

    U kafe, obsahující navíc oleje co rády oxidují, bych to vážně nedělala. Zejména pokud jaksi záměrně vaříš různé kávy a chceš cítit jejich konkrétní chuť
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Jen na hliníkové.
    TWARR
    TWARR --- ---
    kavova patina, to znamena, ze to nemejes? ;)))
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    zanechávat na moka konvičce kávovou patinu ano či ne a proč?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    GINGERCAT: mi se osvedcilo tuto:
    Laboratorní technika a chemické potřeby | Láhev prachovnice Steilbrust širokohrdlá, hnědá
    http://www.laboratorni-potreby.cz/lahve-se-zabrusem/lahev-prachovnice-steilbrust-sirokohrdla-hneda/
    na cca mesic na zrnkovouv kavu v pohode, mleta samozrejme s casem ztraci aroma i kdyz to clovek zbytecne neotvira.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kavárenský stánek Kofi Kofi v brněnské České ulici vzplál - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/...-v-ceske-ulici-vzplal-dsn-/brno-zpravy.aspx?c=A130702_174009_brno-zpravy_lva
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    GINGERCAT: dávám do uzavřené pixly (od čaje) jeden měsíc to káva přežije - mrazák ani lednička se mi neosvědčila (máme samoodmraz. a i když je to zamražené teplota tam stejně kolísá)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    GINGERCAT: Na pytli s kafem je jednocestnej ventil.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    LUKAS87: to dáváš do mrazáku v té dóze? Nebo na čem je ten jednocestnej ventil? ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    GINGERCAT: Já to cpu do mrazáku. Ale chce to víc menších balíčků a po vyndání balíčku z mraáku už ho tam nevracet a nejprve počkat pár hodin, než se to uvnitř rozmrazí, aby se obsah tak moc neorosil. Joa před ukládáním do mrazáku se doporučuje přelepit ten jednocestnej odpouštěcí ventil izolepou, ale ještě jsem s tím tolik neexperimentoval, tak nevím.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Prosím o radu ohledně skladování kávy. Kupujeme ji ve větším množství cca na měsíc. Zatím jsem tady v klubu filtrem našla dózu Airscape... http://www.doubleshot.cz/uchovani-kavy-doza-na-kavu-airscape.html

    Máte ještě někdo jiné, třeba lepší :-) tipy? Předem díky!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    Caffeine: For the More Creative Mind - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/caffeine-for-the-more-creative-mind/277069/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam