XMARGE: Doporučuju koupit aeropress, příprava cca 5 minut na cca 200ml porci, která je v poho i pro dva lidi (18gr kafe), snadná obsluha a hlavně z filtrových metod asi největší variabilita jak si s tim hrát a učit se.. Nejlevnější o kterým vim maj ve Five Elephant v Berlíně za 25E, u nás běžně mezi 900-1k. Dokupování filtrů ať už pro jakoukoliv metodu přípravy bych se rozhodně nebál, většinou ti vystačí jedno balení tak na rok i déle. Pokud ne aeropress, pak bych doporučil asi ten chemex pro tvoje potřeby.
MAUGLI: Možná by stálo za to se zamyslet, proč a za jakým účelem chcete koupit kávovar. Úplně ve zkratce asi takhle: Kapsle jsem měl asi třikrát, když mi byly vnuceny někde v nákupáku. Když jsem je poprosil o "espresso" a ne "latté", které ti standartně vrazí do ruky, tak buď neměly, nebo mi daly do ruky něco, co se podle naprosto příšerného smradu nedalo ani očuchat, natož aby se člověk pokoušel to pít. Proto taky dělájí ty "lattéčka", aby zamaskovaly to, že v tom buď káva vůbec neni, nebo je minimálně napletá půl roku předem, to znamená zkažená, žluklá, odporná. Není asi potřeba dodávat, že to mléko v tom samozřejmě také není žádné mléko. Zkrátka, pokud chcete doma pít kávu, tak se všem podobným "snadným a rychlým" řešením postaveným pouze na marketingu vyhněte obloukem. Vše se dá shrnout do jedné otázky: Pil by jsi doma pivo z podobného automatu v kapslích? (které by navíc bylo totálně odporné?)
V zásadě existují dvě řešení: Buď si na doma pořiďte 1. kvalitní mlýnek (elektrické cca 5k, ruční cca 800), 2. kvalitní stroj (cca10k použitý) 3. kvalitní zrnkovou výběrovou kávu praženou na espresso a nebo si pořiďte na doma jednu z mnoha hračiček na přípravu filtrové kávy, bude to větší zábava a mnohem, mnohem lepší chuťový zážitek + samo kvalitní kávu praženou na filtr. No a na kvalitní espresso si občas zajděte do nějaké dobré kavárny, není náhoda, že dobré kávovary stojí v řádech set tisíc...