• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    XMARGE: diky :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAUGLI: Kamarádka, která si docela zakládá na dobrým kafi, ale doma nechtěli drahej presovač, tak pořidila Nespresso a je dost spokojená. Kafe jsem u ní pila a bylo dobrý, stěžovat si nemůžu:o)
    TWARR
    TWARR --- ---
    uz je to malo hipstersky, pouzivat ten termin coffee nazzi, uz ho pouziva kazdej. chce to neco novyho! ;))
    ale jinak co si pamatuju, tak tu ntr23 psaval, ze to nespresso snad i docela jde...
    AETHER
    AETHER --- ---
    SNORRY: tak spousta lidí přežívá na instantní kávě, to máš prašť jako bouchni.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SNORRY: nebud coffee nazi :-) kazdej ma jiny naroky a imho by se i v tomhle klubu hodilo mit pro takovyho cloveka pripravenou odpoved "kdyz uz kapsle, tak nejlip ..."
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Maj pravdu, předsedo, amarouny přece nikdo soudnej dneska žrát nebude. Chudáci astronauti...
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MAUGLI: Ok, pokud už jsi se rozhodl, přemlouvat tě nebudu.. Nicméně tě ještě poprosim o odpověď na mou otázku, jestli by jsi pil pivo z podobného stroječku, které by se prodávalo ve stejných kapslích? Ještě mnohem lepší anologie by byla s vínem, vzhledem ke komplexitě kyselinek v kávě.. Co takhle si k snídani "vyrobit" jednu z deseti mých nejoblíbenějších odrůd, třeba "čerstvé" Beaujolais? Nebo dát kapsličku něčeho "archivního"? A co takhle "kuře na paprice" z kapsle?
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    SNORRY: No to ja se prave zamyslel a proto chci kapslovy ;-) Realne rocne udelame max 50salku kafe a kvuli tomu si doma mlyt vlastni kavu nebudu. Proto chci kapsle, u kterych mam jistotu, ze to kafe bude pokazdy stejny. Navic, co jsme chutnal nekolik druhu od Nespressa, tak musim rict, ze mi chutnali. Mozna nejsem takovy fajnsmekr a nepoznam detailni rozdily. Muj dotaz smeroval k lidem, co maji i jine systemy nez Nespresso, aby se podelili o zkusenosti. Kazdopadne diky za odpoved.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    KURE: Ta hario konvice je imho předražená, doporučuju buď pořídit konvici bonavita s nastavitelnou teplotou (ta je teda ještě dražší, ale díky tý nastavitelnosti je fakt skvělá) a nebo používat jako já slévátko na čaj (stojí od 150 výš v kterýchkoliv čajových potřebách), které navíc využiješ při přípravě čajů..
    KURE
    KURE --- ---
    XMARGE: z rychlovarky :)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    XMARGE: Doporučuju koupit aeropress, příprava cca 5 minut na cca 200ml porci, která je v poho i pro dva lidi (18gr kafe), snadná obsluha a hlavně z filtrových metod asi největší variabilita jak si s tim hrát a učit se.. Nejlevnější o kterým vim maj ve Five Elephant v Berlíně za 25E, u nás běžně mezi 900-1k. Dokupování filtrů ať už pro jakoukoliv metodu přípravy bych se rozhodně nebál, většinou ti vystačí jedno balení tak na rok i déle. Pokud ne aeropress, pak bych doporučil asi ten chemex pro tvoje potřeby.
    MAUGLI: Možná by stálo za to se zamyslet, proč a za jakým účelem chcete koupit kávovar. Úplně ve zkratce asi takhle: Kapsle jsem měl asi třikrát, když mi byly vnuceny někde v nákupáku. Když jsem je poprosil o "espresso" a ne "latté", které ti standartně vrazí do ruky, tak buď neměly, nebo mi daly do ruky něco, co se podle naprosto příšerného smradu nedalo ani očuchat, natož aby se člověk pokoušel to pít. Proto taky dělájí ty "lattéčka", aby zamaskovaly to, že v tom buď káva vůbec neni, nebo je minimálně napletá půl roku předem, to znamená zkažená, žluklá, odporná. Není asi potřeba dodávat, že to mléko v tom samozřejmě také není žádné mléko. Zkrátka, pokud chcete doma pít kávu, tak se všem podobným "snadným a rychlým" řešením postaveným pouze na marketingu vyhněte obloukem. Vše se dá shrnout do jedné otázky: Pil by jsi doma pivo z podobného automatu v kapslích? (které by navíc bylo totálně odporné?)
    V zásadě existují dvě řešení: Buď si na doma pořiďte 1. kvalitní mlýnek (elektrické cca 5k, ruční cca 800), 2. kvalitní stroj (cca10k použitý) 3. kvalitní zrnkovou výběrovou kávu praženou na espresso a nebo si pořiďte na doma jednu z mnoha hračiček na přípravu filtrové kávy, bude to větší zábava a mnohem, mnohem lepší chuťový zážitek + samo kvalitní kávu praženou na filtr. No a na kvalitní espresso si občas zajděte do nějaké dobré kavárny, není náhoda, že dobré kávovary stojí v řádech set tisíc...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    BLACK_ONYX: moccamaster už je trochu drazší, než co jsem do toho chtěla investovat...

    Kdo máte ten Chemex, čím tam lijete vodu? Normální rychlovarnou konvicí, nebo jste si pořizovali tu speciální od Hario?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    XMARGE: bud velkej chemex nebo automaticky moccamaster?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    XMARGE: taky jsem za chemex. papírový filtry sice musíš dokupovat, ale je jich tam "zilion-kazilion" a na doubleshotu je mají pořád (a kdykoliv se dají dokoupit v Šálku)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    XMARGE: co tady ten chemex?

    My ho měli, než se mi ho podařilo rozbít a spokojenost. Hlavně se mi líbí, jak vypadá
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: ehm, teď jsme se asi nepochopily, já myslela, že mluvíš o tom hario woodnech drip pot, co jsem linkovala z double-shotu. Ale ty máš doma asi ten bodum santos vacpot, že jo?
    KURE: úplně levnej bazmek to být nemusí, chci to mimojiné i jako dárek pro muže.. Od haria myslíš kterej?
    MAUGLI
    MAUGLI --- ---
    Planujeme nakup kavovaru. Vzhledem k tomu, ze nepatrime k pravidelnym konzumentum, rozhodli jsme se pro kapsle.

    Mate nekdo nejake zkusenosti (at uz pozitivni nebo negativni), s konkretnim i produkty. Podle recenzi, co jsem po netu nasel, tak mezi aktualni favority patri Nespresso nebo Cafissimo. Predem diky
    KURE
    KURE --- ---
    XMARGE: pokud ti te o manualni prekapavac, nejakej obyc plastovej vidam v kauflandu.
    filtr si koupis jakej budou mit. :)
    no a nebo hario, s tim ze urcite prezije kdyz tam das jiny filtry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: čtyřdecovej bych brala, já mám ten litrovej a je potřeba vařit alespoň 700 ml a pak odebrat, když si dělám jen pro sebe.

    A dávkuju 7-10 g na deci.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: a kolik kávy (mletý) se tam cca vejde? Spodní nádoba má 480 ml, takže očekávám, že tak 3 kávy se tam vejdou (na objem), teď jde o množství toho namletýho kafe:o)
    Na ranní rychlý kafe nehrajem, 10-15 minut příprava je OK:o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam