• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    tak na ukor tohohle klubu jsem vyzidil frenchpress, ukradl babicce starej mlynek a pak se dokopal a zasel do salku pro kafe z doubleshotu... Jenze jsem zjistil ze mlynek nefunguje jak za mlada, takze potrebuju mlynek. Nechci do toho davat hrozny sumy, kdyz zatim moc nevim, jestli me to oslovi. Tak jsem trosku filtroval a nasel odkaz tady na ten http://www.cerstvakava.cz/399-rucni-mlynek-na-kavu-lodos-temp-bily/
    Da se?
    Taky jsem tady hledal nejaky seznam mist, kde muzu koupit cerstve prazenou kavu v Praze, ale nedohledal jsem. Myslim, ze jsem tady jednou zahlidl seznam odkazu. Nevite nekdo o tom popripade treba hodit na nastenku by nebylo od veci. Predem dik
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MR_DAN: aha, tak nejspis tak: "“Buttery” coffee: If you’ve had coffee in Vietnam, you know it has a caramely fragrance. Whatever they tell you, it’s not real butter that’s added to the coffee. (Who can afford it over there for mass production?) According to Trung Nguyen, the leading coffee grower and exporter from Vietnam, there’s a touch of butter flavoring and cocoa in their Premium Blend, which actually worked perfectly for the brew. The added flavorings in the coffee impart the signature caramel-like edge to Vietnamese iced coffee."
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Zalezi jaka kava. Maji jich v nabidce hodne. Do jedne urcite pridavaji kakao.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JUANITA: nj, nebo tu cibetku zavrou do klece jak kure a nenechaj ji zrat nic jinyho ... ale stejne, to je kafe za 9000/kg to imho nedelej vietnamci jen tak v restauraci k obedu
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MR_DAN: "...With their long noses (--tech cibetek, pozn.), they sniff out and eat the best and fleshiest beans. Their digestive enzymes ferment the beans and break down the proteins. These beans, harvested from the faeces, then create a coffee that tastes rich and slightly smoky with hints of chocolate."
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    btw dneska v doubleshotu / alze snad odpoledne maji mit #1 z 2013 nordic barista cupu, jestli jsem dobre pochopil.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TEREZZZKA: jo, kondenzovany mliko a led, klasika, ale ochucena imho nebyla :-) jo a promin
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ehm, plamenny projev podporeny alkoholem, inu co, aspon je to pekne bez servitku ;-) uprimnost nade vse
    fakt jsem necekal, ze kdyz se tu zeptam na trung nguyen, ze bude ticho po pesine...

    JUANITA: na cibetku je teda podezrele levna :-)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MR_DAN: mno a neni to castecne tim, ze prochazi strevama ty selmicky? (je to totez co indoneska luwak).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TEREZZZKA: minonky probuh?!! zerte si co chcete vy spotrebitele, dragon fruit maceny v soli s chilli, to jim urcite chutna mne to prijde uchylny jde o to ze vitenamska kava ma brutalne specifickou prichut a jestli tady snobaci baristi nereknete vo co go tak si myslim ze je tady nejaka predchozi diskuse o mama coffee ponekud trapna :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MR_DAN: často bývá ochucená, my ji pili v Brně jako ledovou se slazeným kondenzovaným mlíkem a vonělo a chutnalo to jako miňonky :)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Taky jsem měl v kavárně 60 Kč na hodinu (byť v roce 2005-6), ale mohl jsem si to "dovolit", protože jsem neměl velké výdaje a chtěl jsem dělat kafe v super prostředí. Práce, kde jsem měl nejmíň peněz a nejvíc mě těšila.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AOTEAROA: A proto je potřeba šířit kávovou kulturu, aby těch nadšenců bylo co nejvíc! I proto jsem tu brojil proti kapslím. Jinak s tím počtem lidí, co si chtejí dát dobrý kafe, si teda nejsem úplně jistej, když se podívam, jak na tom jsou některý špičkový kavárny.. Spíš mám pocit, že většina lidí si chce myslet, že si dává dobrý kafe, ale o kvalitu kávy jim vlastně vůbec nejde, spíš o nějakou image.. Alespoň já si tim vysvětluju popularitu některých řetězců (v porovnání s opravdu kvalitníma kavárnama).
    TABBY: Jako já jsem buržoust a nemůžu si na nic stěžovat, jsem zvyklej na 75/hod, ale věřim, že ten průměr je na tý sedmdesátce (někdo povolaný kdyžtak opravte mojí domněnku).
    KOLU
    KOLU --- ---
    Na druhou stranu když se těch 70 Kč z Tesca zdaní, tak z toho zbyde už úplný hovno, ne?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TABBY: Nebudu jmenovat kde jsem dostával 60 Kč/hod.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SNORRY: 70 Kc/hod dostavaji brigadnici v Tescu, co doplnuji regaly. Doufam, ze bariste dostavaji vic....
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SNORRY: to se pak ale velmi rychle dostaneš k tomu, že nadšených baristů co by to dělali i za pade je výýýýrazně méně než kaváren a lidí co si chtějí dát dobré kafe s dobrým servisem :) a byla by z toho pěkná filozofická debata, jistě ne první.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    KOLU: Vždyť jo. Spíš jsem to napsal ve snaze o polemiku s názorem prachy=kvalitní barista. Samo když víc platíš, snadněji dobrý baristy najdeš a zaměstnáš, ale neřekl bych, že to je jenom o tom... Myslim, že je víc lidí (sám jich znám spoustu), který raději půjdou makat do kavárny, kde to dělají dobře a mají na přípravu podobný názor jako oni sami, za menší plat, než jít dělat někam, kde jim to je uplně u prdele. Já bych taky nešel makat třeba do toho mamáče, i kdyby mi tam platili 250 za hodinu..
    KOLU
    KOLU --- ---
    SNORRY: No, ty bys to možná dělal rád, ale spousta lidí by se na to v momentě, kdy jim to nepokreje nájem a jídlo, prostě vykašlala. Nehledě na to, že jsou i tací, co by si případně rádi pořídili psa, manželku a děti... Což taky něco stojí a nikdy nelze (respektive není dobré) spoléhat se na příjmy druhého.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AOTEAROA: Souhlas, jako stát se může vcelku cokoliv, každý z nás asi někdy na nějakého zákazníka zapomenul, ale tohle bylo fakt kombo jak z mekdonaldu. Taky jde o to, jak se s tim vypořádáš. Já třeba kafe, který mi někdo vrátí s tím, že je špatně připravený, dávám zadarmo. Považuju to za minimální baristickou čest a udělám to i v případě, když to kafe stojí stejně jako si vydělám za hodinu. V tom mamáči jsem dostal podle té baristky "krásnou" slevu 10% za to, že jsem čekal přes půl hodiny na ten salát. Což mě osobně akorát tak nasere, že si "mě chce koupit za 10% slevu", ale to už je můj boj, můj náhled na věc...

    Jinak s tim proškolovánim máš pravdu, skoro všude se na to sere. S platama už si tak jistej nejsem, osobně mi přijde, že 70kč/hod (což si myslim je tak nějak průměrnej baristickej plat) je odpovídající. Chápu, že pro někoho to může být fakt málo, ale já to osobně beru tak, že mě platí ze něco, co dělám fakt rád a dělal bych to klidně i třeba za 50...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam