• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SNORRY: to se pak ale velmi rychle dostaneš k tomu, že nadšených baristů co by to dělali i za pade je výýýýrazně méně než kaváren a lidí co si chtějí dát dobré kafe s dobrým servisem :) a byla by z toho pěkná filozofická debata, jistě ne první.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    KOLU: Vždyť jo. Spíš jsem to napsal ve snaze o polemiku s názorem prachy=kvalitní barista. Samo když víc platíš, snadněji dobrý baristy najdeš a zaměstnáš, ale neřekl bych, že to je jenom o tom... Myslim, že je víc lidí (sám jich znám spoustu), který raději půjdou makat do kavárny, kde to dělají dobře a mají na přípravu podobný názor jako oni sami, za menší plat, než jít dělat někam, kde jim to je uplně u prdele. Já bych taky nešel makat třeba do toho mamáče, i kdyby mi tam platili 250 za hodinu..
    KOLU
    KOLU --- ---
    SNORRY: No, ty bys to možná dělal rád, ale spousta lidí by se na to v momentě, kdy jim to nepokreje nájem a jídlo, prostě vykašlala. Nehledě na to, že jsou i tací, co by si případně rádi pořídili psa, manželku a děti... Což taky něco stojí a nikdy nelze (respektive není dobré) spoléhat se na příjmy druhého.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AOTEAROA: Souhlas, jako stát se může vcelku cokoliv, každý z nás asi někdy na nějakého zákazníka zapomenul, ale tohle bylo fakt kombo jak z mekdonaldu. Taky jde o to, jak se s tim vypořádáš. Já třeba kafe, který mi někdo vrátí s tím, že je špatně připravený, dávám zadarmo. Považuju to za minimální baristickou čest a udělám to i v případě, když to kafe stojí stejně jako si vydělám za hodinu. V tom mamáči jsem dostal podle té baristky "krásnou" slevu 10% za to, že jsem čekal přes půl hodiny na ten salát. Což mě osobně akorát tak nasere, že si "mě chce koupit za 10% slevu", ale to už je můj boj, můj náhled na věc...

    Jinak s tim proškolovánim máš pravdu, skoro všude se na to sere. S platama už si tak jistej nejsem, osobně mi přijde, že 70kč/hod (což si myslim je tak nějak průměrnej baristickej plat) je odpovídající. Chápu, že pro někoho to může být fakt málo, ale já to osobně beru tak, že mě platí ze něco, co dělám fakt rád a dělal bych to klidně i třeba za 50...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    LUKAS87: heh, nevim sice o čem mluvíš, ale budu ti věřit ;) doufal jsem v tip na novou mašinu, když už jsi to nakous v odkazovaném příspěvku. pokud to bude ještě aktuální z tvojí (a mojí) strany za pár týdnů, tak se ozvi. dík
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    NOISEGATE: Budu se zbavovat Gaggia New Espresso Dose včetně PIDu, OPV na 9 bar, trysky ze Silvie a zatěsněnýho odvzdušňovacího ventilu (čili všechny inherentní nedostatky typů Color a Pure jsou odstraněny)... Budu to teda muset celý ještě jednou rozebrat a vmontovat tam zpátky nějak volumetriku, ale v tom už nevidím takovej problém.
    Ale jen v případě, že mi klapne rozebranej Grimac La Uno místo toho :) ty 4k bych bral... Jinak v týhle cenový relaci jedině něco už použitýho. Zrovna ta Gaggia Style vypadá dost bídně, už od pohledu na páku...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    LUKAS87: a když už jsme u toho, máš nějaké doporučení na kávovar do 4k? do mini kanclu o dvou lidech. nepř,? http://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/gaggia-style/specifikace/ nejsme znalci, zatím jedem v moce, ale radši bych něco krapet praktičtějšího na přípravu. dík
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Dneska jsem si náhodou všimnul, z čeho tady Chandler s kocovinou pije kafe :))

    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SNORRY: k tomu mě napadá jediné. všude chtějí mít profesionální personál který umí dokonale všechno co potřebuje a perfektně zná sortiment zaměstnavatele, ale naprostá většina odmítá tyto vlastnosti a znalosti zaplatit a kvalitně personál školit. pak se nesmí divit. (to není o mamáči, ale naprosto obecně.)
    a ještě jim asi někdo z personálu zaspal nebo šel k doktorovi, to už je pak jen smolík .) ve winemarketu se třeba stávalo, že ve frmolu šly na bar obsluhovat i brigádnice co tam byly jen na úklid nádobí, to pak není divu, že nevěděly která bije.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Dnes jsem si dal V60 v mamáči ve vodičkovce (na doporučení baristy nějakou Indonésii) a teda přátelé, horší filtrovou kávu jsem nikdy neochutnal. Místo vůně smrad, úplně bez těla a jakékoliv chuti, prostě jenom hořká blivajzna, že člověk litoval i toho jednoho usrknutí, které té kávě věnoval. Když přihlédnu k tomu, že jsem tam přišel naprosto vyhládlý vlastně jen kvůli jídlu a kulajdu psanou na tabuli neměli a čekání na salát jsem po půl hodině raději vzdal (že prý "za deset minut", když jem se po té půlhodině připomenul), tak to teda palečky dolu a to i ty na prstech u nohou! Nicméně jsem si odnesl alespoň zajímavý trik na dotěrné zákazníky. Baristka totiž na naše připomínky ke kávě, že byla asi moc jemně mletá, pravděpodobně přepražená, zalitá moc horkou vodou a prostě špatně připravená oponovala tím, že "mají tu konvičku se zobáčkem". Takže, nyxáčtí baristé, až vám někdo příště bude kontestovat třeba espresso, tak ho prosím ujistěte, že máte kávovar! On už to pochopí...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    jo aha, ale kdyz tak hledam, tak narazim na to, ze to asi nebude uplne robusta: http://www.viva-la-vida.cz/scripts/zbozi.php?KID=22
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja prave espresso uplne moc nepiju, ale tak ta vietnamska jestli se nepletu je spis filtr... (totok)
    a vsude kde ji delaj, tak ma takovou silene specifickou chut, snad jak kdyby do toho pridavali nejaky koreni, nebo nevim
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    no a hlavně tu směs zlevnuje a unifikuje. zatím žádná robusta co jsem pil nebyla dobrá. tedy aspon mně nechutnala.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    MR_DAN: Samozrejme ze je dobra robusta..ale jeji uloha v espresso smesich je 1)tvorba cremy a 2)dodava kofein. je to na delsi povidani,ale tohle je zaklad;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MR_DAN: O tomhle http://shop.primacafe.cz/robusta/23-indian-monsooned.html lidé na primacafe foru dokonce tvrdí, že je to skoro jak espresso směs. Ale já nevím, nepil jsem to.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BLACK_ONYX: no ja to do vcerejska nevedel :-) prave jsem se vratil z mamy a uz mam lupen

    btw k obedu u vitenamcu jsem si dal jako tradicne vietnamskou kavu a poprve mi ji neprinesli tradicne s kondenzovanym mlikem, ani s tim dripem navrchu, ale ve stylu presso s cukrem a mlickem stranou, takze jsem si ho prvne vychutnal jen tak ... no a strasne mi chutnalo, ta specificka prichut vynikala jeste vic jak kdyz je s mlikem, jak je to mozny?
    ja slysel (povidal pan Frolik, ktery tam jezdi kazdorocne na plantaze na cumendu), ze Vietnam je nejvetsi vyvozce robusty na svete, takze pocitam ze vietnamska kava = robusta ... jenze co jsem zaznamenal, tak o robuste se rika jen to nejhorsi, jak je hořka, jak se s ni nastavuje arabica pac je levnejsi apod ... je mozne ze je to nejaka "dobra" robusta?
    poucte me prosim :-) prijde mi ze vietnamci jsou na svoji kavu docela hrdi, tak at ma clovek dalsi vec na pokec
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MR_DAN: to přece každej ví:)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    A co Out of the box v Milane, jedete nekdo? Prip. mate nejaky zkusenosti, co a jak?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: Radnice zde: :-)
    Prague Coffee Festival: Co Vás čeká v roce 2013?
    http://www.kavovelisty.cz/prague-coffee-festival-co-vas-ceka-v-roce-2013/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: A v Brně zas bude týden kávy:
    Týden kávy Brno 2013: Na jaké kavárny se můžeme těšit?
    http://www.kavovelisty.cz/tyden-kavy-brno-2013-na-jake-kavarny-se-muzeme-tesit/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam