• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    3MARIE: PID pro SBDU je základ.
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    Rocky, meet Silvia !

    Tri roky jsem jel na Saeco rio vapore (dostal sem ho zadarmo od kamarada, kteremu se valel v garazi od minulyho stoleti), kdyz sem ale koupil Rockyho a nastavil tu 'spravnou' jemnost mleti, Saeco to nedal a vyletelo mu tesneni z bojleru. To se opakovalo nekolikrat (kazda oprava zabrala pres hodinu), takze sem musel mlit na vetsi hrubost a pull time upravovat mnozstvim kafe a relativne vysokym pritlakem pri pechovani. Kdyz mi ted prestala fungovat para, rekl jsem si, ze se v tom nebudu uz dal vrtat a Rockymu poridil Silvii ;) Je to dost uzasna masina. Jednoducha a old-school. Podle toho co jsem cetl, se da taky vyborne tunit externima kontrolerama teploty (PID) atd.

    KOLU
    KOLU --- ---
    Fok, takže si nakonec budeme muset špičkovej ruční mlýnek stejně sestrojit sami... A nebo vysolit těžký keše za HG one.
    PREM
    PREM --- ---
    SNORRY: Po prolistování diskuze a fotek na HB, musím říct, že mé prvotní nadšení (ač jsem mlýnek zatím nezkoušel) poněkud ochladlo.. Zejména to hrubé mletí (opět..) a sesazení kamenů vypadá na detailu znatelně jinak, než na fotkách u výrobce. Snad je to věc série či velké poptávky (?), ale raději přece jenom ještě počkám na srovnání s OE LIDO 2.
    Nicméně musím přiznat, že jsem se na ty sexy fotky a reklamní video hned z kraje taky rychle chytnul.. Tak uvidíme :)

    Owner experience with Comandante C40 - Grinders - Page 9 • Home-Barista.com
    http://www.home-barista.com/grinders/owner-experience-with-comandante-c40-t27257-80.html
    Owner experience with Comandante C40 - Grinders - Page 11 • Home-Barista.com
    http://www.home-barista.com/grinders/owner-experience-with-comandante-c40-t27257-100.html
    a dále..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PSYCHOPATICK: jojo. a pokud si v tý konvičce nebudeš dělat kysaný zelí, tak se nemusíš bát ani toho hliníku. mam taky hliníkovou a nic zvláštního se se mnou neděje
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    TABBY: nemáme indukční desku, všude v baráku plynové sporáky...to je v pořádku ne?
    TABBY
    TABBY --- ---
    PSYCHOPATICK: Do zvazovani zahrn taky to, zda maji dotycni indukcni desku nebo ne.

    Btw, s tou kavou z moka konvicky je to stejne vesele. Mam z IKEA nerez na dva salky, coz je v praxi takovy bezny hrnek. Piju jednu denne, paac jinak by mi asi pukla aorta. Navsteve, co tu byla o vikendu, jsem kavu z konvicky rozlila do dvou hrnku. Naredili si to horkou vodou, pomerne dost, a jeden i tak kavu nedopil, ze pry je moc silna. No a pak tu jednou byl na navsteve chlapik, co dela v iDnesu. Moka konvicek vypil pet a vubec nevypadal, ze by se mu po takove davce kofeinu mela rozskocit hlava ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PSYCHOPATICK: vyhledej si tu v historii příspěvky od id ERNEST_GASKIN.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    NTR23: přesně tak, já kdysi pořídil bialetku na indukci asi na 5 kafí, nikdy jsem pořádně nenaplnil sítko a kafe nicmoc..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: já takové dvoušálky absolvuju denně tři ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    PSYCHOPATICK:
    NTR23:
    to bych si radši udělala silné malé kafe a dolila vroucí vodou. jde tam přece i o velikost toho filtru, který by se měl plnit kávou až do plna. tím pádem by mi dvoušálková konvička žrala sakramoc kafe a ranní káva by mě asi vybzíkala až do večera :D
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: Ano, jednošáleková bialettka udělá opravdu malou italskou kávu. Do těch 50 ml.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    toto jsem se dočetla na stránkách Upozornění: Italské měřítko velikosti šálků kávy neodpovídá českým zvykům. Proto je nutné se při rozhodování o velikosti kávovaru řídit objemem, nikoli počtem šálků. jedno-šálek má obsal 50ml, dvou-šálek 100ml znamená to tedy, že je lepší koupit dvou-šálek pro jednoho, že ano? MAR_TINA: , NTR23: raději si to ověřím, abych mu nekoupila blbost. :)
    Btw: kávu nepiji, max. jednou, dvakrát do roka...:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: no já nevím - na patinu věřím jen u takové té čínské neglazované keramiky na čaj a to ještě pak je potřeba do jedné konvičky sypat jen jeden druh čaje.

    Pokud si vařím kávu a chci aby různé kávy měli různou chuť, tak ta patina mi v tom bude dost vadit.

    A teda hliník s kyselinama v kávě reaguje. Pravda nemá na to dost času, protože reaguje až nahoře, kde je ta naprskaná káva a ta tam nebývá dlouho, ale i tak.

    Souhlasím s tím že nemýt jarem, zejména s milionem vůní a přídavných látek typu aloe či jiné voloviny, a nebo rozhodně pořádně oplachovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PSYCHOPATICK: já mám dva. Pro sebe dvoušálkový, pro dva 4šálek. Na veké kafe frenchpress.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NTR23: ano, přesně kvůli tomuhle popisku jsem se tu tehdá ptala, zda myjete a drhnete, či necháváte patinu, a někdo si myslel že to nemyju vůbec :D takže - ideálně mýt důkladně prstama či čistou houbičkou pod teplou vodou, ale ne saponátem.

    PSYCHOPATICK: vařím si denně jednu kávu pro sebe, občas mám návštěvu. takže rozhodně konvička pro jednoho, a k tomu mám konvičku pro dva. tím pádem zvládnu udělat jedno, dvě nebo tři kafe najednou, vždycky stejně dobrá :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: jo to už si musíš spočítat sama. Já mám ten nejmenší a když si děláme se ženou, tak prostě nadvakrát. Když koupíš velký a budeš dělat málo kávy, tak nenaplníš sítko a káva bude o ničem. Kolik káv najednou budeš dělat nejčastěji, takovou kup. Jste dva a vždy si dáte oba, pak na dva šálky. A když si budeš dělat sama, tak si vypiješ dvě kávy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NTR23: takže ho nemusím drhnout :) super. Skoro jsem se na to chystala.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    NTR23: ok ted ještě otázka na kolik šálků je to optimální? kávu pije každý den, někdy i s rodinou...?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: Díky ideálnímu materiálu pro kávovary - hliníku - si již po několika šálcích budete moci vychutnat tu nejlepší chuť Vaší kávy. Kávovar časem získává patinu, která je pro správnou chuť kávy nepostradatelná. Někteří znalci kávy nedají dopustit na hliníkové kávovary. Z nerezového kávovaru nemá espresso tu správnou chuť. To není tím, že by ten zlý hliník uvolňoval toxické látky do kávy. Hliník je porézní a natahuje aroma kávy. Proto se nemá mýt saponátem, a kávová patina uvnitř se cíleně pěstuje. Čím starší kávovar, tím lepší káva.

    Zdroj: http://www.bialetti.cz/hlinikove_kavovary.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam