• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: Ano, jednošáleková bialettka udělá opravdu malou italskou kávu. Do těch 50 ml.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    toto jsem se dočetla na stránkách Upozornění: Italské měřítko velikosti šálků kávy neodpovídá českým zvykům. Proto je nutné se při rozhodování o velikosti kávovaru řídit objemem, nikoli počtem šálků. jedno-šálek má obsal 50ml, dvou-šálek 100ml znamená to tedy, že je lepší koupit dvou-šálek pro jednoho, že ano? MAR_TINA: , NTR23: raději si to ověřím, abych mu nekoupila blbost. :)
    Btw: kávu nepiji, max. jednou, dvakrát do roka...:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: no já nevím - na patinu věřím jen u takové té čínské neglazované keramiky na čaj a to ještě pak je potřeba do jedné konvičky sypat jen jeden druh čaje.

    Pokud si vařím kávu a chci aby různé kávy měli různou chuť, tak ta patina mi v tom bude dost vadit.

    A teda hliník s kyselinama v kávě reaguje. Pravda nemá na to dost času, protože reaguje až nahoře, kde je ta naprskaná káva a ta tam nebývá dlouho, ale i tak.

    Souhlasím s tím že nemýt jarem, zejména s milionem vůní a přídavných látek typu aloe či jiné voloviny, a nebo rozhodně pořádně oplachovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PSYCHOPATICK: já mám dva. Pro sebe dvoušálkový, pro dva 4šálek. Na veké kafe frenchpress.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NTR23: ano, přesně kvůli tomuhle popisku jsem se tu tehdá ptala, zda myjete a drhnete, či necháváte patinu, a někdo si myslel že to nemyju vůbec :D takže - ideálně mýt důkladně prstama či čistou houbičkou pod teplou vodou, ale ne saponátem.

    PSYCHOPATICK: vařím si denně jednu kávu pro sebe, občas mám návštěvu. takže rozhodně konvička pro jednoho, a k tomu mám konvičku pro dva. tím pádem zvládnu udělat jedno, dvě nebo tři kafe najednou, vždycky stejně dobrá :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: jo to už si musíš spočítat sama. Já mám ten nejmenší a když si děláme se ženou, tak prostě nadvakrát. Když koupíš velký a budeš dělat málo kávy, tak nenaplníš sítko a káva bude o ničem. Kolik káv najednou budeš dělat nejčastěji, takovou kup. Jste dva a vždy si dáte oba, pak na dva šálky. A když si budeš dělat sama, tak si vypiješ dvě kávy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NTR23: takže ho nemusím drhnout :) super. Skoro jsem se na to chystala.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    NTR23: ok ted ještě otázka na kolik šálků je to optimální? kávu pije každý den, někdy i s rodinou...?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: Díky ideálnímu materiálu pro kávovary - hliníku - si již po několika šálcích budete moci vychutnat tu nejlepší chuť Vaší kávy. Kávovar časem získává patinu, která je pro správnou chuť kávy nepostradatelná. Někteří znalci kávy nedají dopustit na hliníkové kávovary. Z nerezového kávovaru nemá espresso tu správnou chuť. To není tím, že by ten zlý hliník uvolňoval toxické látky do kávy. Hliník je porézní a natahuje aroma kávy. Proto se nemá mýt saponátem, a kávová patina uvnitř se cíleně pěstuje. Čím starší kávovar, tím lepší káva.

    Zdroj: http://www.bialetti.cz/hlinikove_kavovary.html
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    NTR23: je lepší nerez nebo hliník? :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PSYCHOPATICK: Já mám originál konvičku Bialetti, proč kupovat jinou, než od toho, kdo ji vymyslel. A u french pressu jsem šel po ceně, tak jsem zvolil IKEA. Nedělám ho často, takže neporadím. Spíše si hraji s V60 (filtr)
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    Ahoj, potřebovala bych radu. Jako dar bych chtěla muži koupit moka konvičku a nový french press. Poradíte mi prosím nějakou bytelnou značku? Podle čeho bych se při výběru měla řídit, co je důležité? Kávu nepiji, je to mimo mé spektrum zájmu...:)) Předem děkuji! :)
    PREM
    PREM --- ---
    SNORRY: KOLU: Děkuji oběma za info a inspiraci.. Asi mám na co šetřit - vidím to na verzi C20.

    Btw. Ty kameny na fotkách vypadají jak drahý švýcarský hodinky - fakt nádherná práce!
    https://www.facebook.com/...5832529520971&set=a.341106295993595.66665.322875131150045&type=1&theater

    ..a keramika je vedle toho vážně legrační :)
    https://www.facebook.com/...5655202872037&set=a.341106295993595.66665.322875131150045&type=1&theater
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    AOTEAROA: děkuji za obšírný výklad ;) jdu mejt
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    PREM: Hrál jsem si s tim asi jen hoďku, takže uplně nevim, zkoušel jsem mlýt akorát na aero a s tim mini millem je to neporovnatelný.. jakože o dost lepší. Nevýhoda je skleněná spodní dóza, ale vzhledem k velikosti to stejně nejni moc cestovní mlýnek. Taky alespoň podle 'bookletu', kterej byl v tom balení je fakt dost velkej rozdíl v těch kamenech. Keramika prej pro začátečníky a titan údajně na šampionáty...
    PREM
    PREM --- ---
    SNORRY: Aj! tak to bude zase dilema - už jsem uvažoval o objednání OE LIDO, které bylo v té srovnávačce s Hariem a Porlexem. Akorát, že výrobce teď čeká na díly, takže momentálně není mlýnek skladem. Prý snad během října - listopadu (?) by měla být uvolněna upgrade-verze OE LIDO 2, ale cenovka kolem 165 USD + shipping.. Tak teď znovu váhám, ačkoliv ta recenze na LIDO vypadá též velmi slibně.

    O kolik jinde je to s konzistencí u toho Comandante, oproti zmíněnému Hario Mini? Hrubé x Jemné nastavení.. ?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NOISEGATE: pokud vím že si dám kafe jen ráno, obvykle hned umyju. často ale dělám dvě kafe denně, někdy si řeknu že je zbytečné to mýt denně, a prostě myju obden.
    pokud nemyju, důkladne oklepu mlýnek o dřez, abych vyklepala prach a nepadalo mi to do kuchyňské poličky. pokud myju, tak pustím velmi horkou vodu a tím to chvíli proplachuju - už mlýnek téměř nikdy nerozkládám a naprosto to stačí. rozkládání mi vadilo, musela jsem pak ladit utažení mlecích kamenů, takhle jen melu a oplachuju :)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    SNORRY: Udajne v No Fire No Glory okolo 120e. Ted o vikendu to snad overim:)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SNORRY: Já jsem to našel na polskyých eshopech a cena cca 530 zl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam